DZIŚ UGOTUJĘ...

Moderator: ZIBI

ODPOWIEDZ
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

DZIŚ UGOTUJĘ...

Post autor: zuska_ »

ja dzis ugotuję ryz.w wodzie z odrobina soli.do ryzu wrzuce pomidory,posiekana pietruszkę i tuńczyka z puszki w sosie własnym.
dzis mam luz-dzieciaki u babci. :mrgreen:
Kasia_b
Domownik
Posty: 2054
Rejestracja: 17 cze 2007, 23:05
Kontakt:

Post autor: Kasia_b »

Gotowanie w okienku kulturalnym? ;-) ...Jakby nie patrzeć sztuka to jest :mrgreen:
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

o matko zaslepłam! MONIKA,JOLA RATUNKU!!!!!
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

PROWOKACJA Obrazek Obrazek

J Już ok zmusiłeś mnie zuza do aktywności moderatora , ale stres
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 10:41 przez Q-mamma, łącznie zmieniany 1 raz.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

o!!! jaka Ty jesteś Quatro dzielna!!!!! to aktywuj się przepisowo bo wiem,ze umiesz popisowo jeśli tylko zechcesz.
no juz, mów jak gotowałoś zupkę w lodówce.
:mrgreen:
Kasia_b
Domownik
Posty: 2054
Rejestracja: 17 cze 2007, 23:05
Kontakt:

Post autor: Kasia_b »

A ja ugotuję żeberka. ...Tylko nie wiem, jak :oops:

Yenno, królowo kuchni - upiec je?
argento1967
od zawsze z Argentyną!!!
Posty: 3928
Rejestracja: 26 lis 2007, 13:53
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Kontakt:

Post autor: argento1967 »

Kasiu...

Obsmaż żeberka na małej ilości tłuszczu porządnie z każdej strony a potem albo gotuj z małą ilością wody i przyprawami...potem dodaj śmietanę dopraw do smaku Vegetą i już...
Albo po obsmażeniu wstaw do piekarnika w rękawie...i piecz...tylko wcześniej dopraw...

Żeberka są super... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
życie...
Awatar użytkownika
utka
domownik zasiedziały
Posty: 635
Rejestracja: 24 sie 2007, 09:26
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: utka »

dzieki Argento za zeberkowy post ;-)

moze i ja sie skusze, nigdy zeberek nie kupowalam, bo nie wiedzialam jak sie za nie zabrac ;-)
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

dziś Miś ugościł Dudiego i jego świtę plackami tureckimi na słodko:) ja mam boćwinę na zielono z jajem . potem będzie lekka sałatka z ryżem i poszarpanym kurczaczkiem i młodą kapustką w sosie koperkowo czosnkowo śmietanowym.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
Awatar użytkownika
Anka
Generalissimus domownikuss
Posty: 2960
Rejestracja: 17 cze 2007, 01:15
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Anka »

Może, ja też dzisiaj zrobię z okazji dnia ojca żeberka? A czy gdzieś bardziej szczegółowo ktoś opisał sposób przyrządzania? Ja jestem dno totalne w tych sprawach, więc musze mieć instrukcję szczegółową, łacznie z tym jakie najlepiej kupić i na co zwrócić uwagę.
Awatar użytkownika
Małgorzata32
Generalissimus domownikuss
Posty: 2729
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:39
Kontakt:

Post autor: Małgorzata32 »

....zupę kalafiorową, naleśniki...
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 14:32 przez Małgorzata32, łącznie zmieniany 1 raz.
szczęśliwa mama szóstki
Kasia_b
Domownik
Posty: 2054
Rejestracja: 17 cze 2007, 23:05
Kontakt:

Post autor: Kasia_b »

Właśnie żeberka tak mi się męsko kojarzą :)
Argento, dzięki za inspiracje.
Anka, ja tam kupiłam pierwsze z brzegu. Grunt to się odważyć i po prostu kupić. Jak widać u nas na forum wszystko(!) potrafią i zawsze doradzą :)
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

hm w moim domu żeberka były na porządku dziennym, chociaż chłopcy je lubią niechętnie gotuję bo ja warzywno zupna jestem :) :mrgreen:
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

Kasia_b pisze: Jak widać u nas na forum wszystko(!) potrafią i zawsze doradzą :)
tylko potrzebuja odrobine zachęty :lol:
Quatro co to :BOÆWINKA NA ZIELONO????

a że diabeł tkwki w szczegółach :jakie państwo preferuja przyprawy do żeberek?


Małgorzato kalwfiorowa ze smietaną? naleśniki z czym?

piszcie,piszcie samo czytanie to pyszna przyjemność.a jeszcze jak można sie całkiem przy okazji wzajemnie dokształcic kulinarnie.
i miłość wyrazić tak smakowicie.... :grin:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 14:59 przez zuska_, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Małgorzata32
Generalissimus domownikuss
Posty: 2729
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:39
Kontakt:

Post autor: Małgorzata32 »

Ja akutat wszystkie zupy rzadko robię ze śmietaną. Zresztą jeśli chodzi o zupy, to głównie my z męzem je jemy...Ulubiona to grzybowa.
A naleśniki na słodko- z czym sie da. Zwykle 2-3 dżemy do wyboru, syrop klonowy, bita śmietana, smażone jabłka własnej roboty. Rzadziej ser- dzieci nie przepadają...
Właśnie skończyłam smazyć. Czekają na powrót dzieci ze szkoły

Jęśli chodzi o żeberka, to też lubię, byle nie zbyt tłuste.
Ależ mi smaku narobiłyście...

A uczty z okazji dnia Ojca dziś nie będzie... Mąż znów dziś wyjechał na kilka dni :567:
szczęśliwa mama szóstki
kasiapiw
Generalissimus domownikuss
Posty: 1253
Rejestracja: 08 lut 2008, 17:03
Kontakt:

Post autor: kasiapiw »

A ja mam kawalek schabu w kolorowym pieprzu upieczony,mlode ziemiaki,sosik z pieczarek i cebuli ze smietanka i salata z rzodkiewka i szczypiorem :mrgreen:
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

Kasiupiw nacierasz schab tym pieprzem czy go tylko obtaczasz?
Haniutka
samurajka
Posty: 7107
Rejestracja: 04 lip 2007, 23:53
Kontakt:

Post autor: Haniutka »

a ja chyba zrobię zaraz pomidorowa zupę, ale moja pomidorówka nie jest na rosole,

kupuje takie naturalne sosy pomidorowe ze 4 szt w kwadratowych opakowaniach, do tego ze 2 opakowania pomidorów krojonych tez w takich opakowaniach, (zwracac uwage na skład- konserwanty...) wszystko do garnka, dodac gdzies z pół szklanki- szklanke wody, wrzucić 3 kostki wywaru z warzyw, lub 2 z wywaru, a 1 rosołowa i doprowadzam powoli do wrzenia, i juz gotowe w 15 min i pyszne, jest to gęsta zupa, do tego jak wlewam na talerz wrzucam każdemu kilka listków bazylii świeżej, czasami posypuje odrobinke parmezanem po wierzchu...

gotuje zawsze ta zupke na dwa dni, tylko, ze drugiego dnia dodaję opakowanie śmietany 18%, a jak duzo zupy jest to nawet dwa i gotuje ryz na parze, podaje z ryżem, posypuje lekko natką pietruszki... zupełnie inny smak niz dnia poprzedniego... :grin:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 18:23 przez Haniutka, łącznie zmieniany 1 raz.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Awatar użytkownika
Anka
Generalissimus domownikuss
Posty: 2960
Rejestracja: 17 cze 2007, 01:15
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Anka »

Ja jestem totalną analfabetką jeśli chodzi o gotowanie. jak się robi młoda kapustkę? :oops:

Ja dzisiaj robię te żeberka, u nas je się chyba podobnie jak u Moniki i żeberek w domu chyba nigdy nie robiliśmy. mam nadzieję, że małż do 20.00 wróci...
Haniutka
samurajka
Posty: 7107
Rejestracja: 04 lip 2007, 23:53
Kontakt:

Post autor: Haniutka »

ja nie wiem jak inni robia kapustkę , ale moja vege kapustka to po prostu młoda kapusta poszatkowana drobno, wrzucam do garka, podlewam odrobinę wywarem z nieszczęsnej kostki warzywnej + 1szkl wody, do tego dodaję masła tak na oko, nie wiem ile, trzy łyzki, cztery??? przyprawy- listek laurowy, ze dwa, trzy, ziele angielskie ze 4-5 ziarnka, pieprz, troszkę gorczyczki minimalnie parę kuleczek i gotuję, a potem duszę na płycie, groszek z puszki dodaję na samym końcu, chociaz mozna tez zrobic z grochem, tylko wtedy groch namoczyć i ugotowac osobno, dodac tez pod koniec, albo raczej w środku gotowania, jesli jest twardawy. Wychodzi mi bardzo dobra, chociaz pewnie ieco inna niz ta tradycyjna... acha zapomniałam, czasem jest kapustka solo, bez grochu, za to z koperkiem posiekanym, pycha... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 19:11 przez Haniutka, łącznie zmieniany 2 razy.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Awatar użytkownika
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posty: 2870
Rejestracja: 18 cze 2007, 19:42
Kontakt:

Post autor: Yenna »

Ja młoda kapustę robię trochę inaczej:
Na oleju podsmażam cebulę, musi się zeszklić. Dodaję szatkowaną marchew, paprykę słodką, sporo, szatkowaną kapustę. Chwilę przesmażam, podlewam wodą i duszę. Doprawiam solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, natką pietruszki, i nacią selera młodego. Czasem dodaję łyżke przecieru pomidorowego i odrobine cukru lub pomidory obrane ze skóry.
Przepis mojej mamy więc pewnie ukraiński.
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

oj , zapomniałam o mlodej kapustce!alescie mi dziewczyny narobily smaku!
ja tak jak Yenna z przecierem pomidorowym ale duzo skromniej.
średnia młoda kapucha +marchew na półtalarki+dużo kopru posiekanego +2-3 kostki winiarowe +koniecznie 7-8 kulek ziela angielskiego+3 liście lurowe+4-5 łyzek przecieru pomidorowego.pod koniec gotownia wrzucam na chwilę kawałki kielbachy ale nie zeby sie ugotowaly tylko tak sparzyły.smak ma wtedy i kapucha i w kiełbasie nieco go zostaje.
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

Moniko a groszek z puszki czy mrozony?
Haniutka
samurajka
Posty: 7107
Rejestracja: 04 lip 2007, 23:53
Kontakt:

Post autor: Haniutka »

a w ogóle to nie zwracajcie uwagi tak dokładnie na moje opisy, bo to mniej więciej jest podane, ja zawsze wszystko robie na oko, za kazdym razem nieco inaczej, nigdy nie trzymam sie żadnych przepisów, a jak cos wymysle swojego to i tak nie zapisuję :lol:
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

no to u mnie też jest taka raczej swobodna twórczość w kuchni :mrgreen:

W mojej rodzinie młodą kapustkę robi się inaczej i nazywamy to kapuściczką .
Dusi sie drobno zszatkowaną kapustę dusi w małej ilości lekko osolonej wody z łyżką oleju . Na patelni zeszklić należy wędzonkę z cebulką i tak w połowie gotowania dodać . Na koniec zaciągnąć lekko mąką i dodać . Trochę cukru, trochę kwasku /ocet , cytryna/. I gotowe. Można posypać na koniec świeżym koperkiem.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2008, 08:58 przez Q-mamma, łącznie zmieniany 1 raz.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

Dziś na zamówienie naleśniki z ziemniakami w sosie pieczarkowym. dzieci po jednym a panowie po 2 wymiękają . :mrgreen:
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
Kasia_b
Domownik
Posty: 2054
Rejestracja: 17 cze 2007, 23:05
Kontakt:

Post autor: Kasia_b »

Zostały od wczoraj żeberka, wiec się nimi uraczymy :) Dzieci (cała trójka) na wakacjach!!! :D Dziewczyny blisko, na drugim końcu miasta :)
zuska_
chochlik domowy
Posty: 3556
Rejestracja: 19 cze 2007, 15:29
Kontakt:

Post autor: zuska_ »

Q-mamma pisze:Dziś na zamówienie naleśniki z ziemniakami w sosie pieczarkowym. dzieci po jednym a panowie po 2 wymiękają . :mrgreen:
wieeeeeeem ze mnie znienawidzicie za te dopytywanki ale jak czytam Wasze opisy to mi sie chce gnac do garow teraz juz.
to jak skad tego farszu Qatro? :oops:
Awatar użytkownika
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posty: 6147
Rejestracja: 16 cze 2007, 11:46
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Q-mamma »

zuska ugotować należy ziemniaczki soli śladowo,w trakcie smażenie w miarę cienkich naleśniczków obok podsmażyć i poddusić duuużo cebulki z pieprzem i solą może być z dowolnie tłustą wędzonką . Taki farsz daję tez do pierogów z ziemniakami. Ziemniaki wygnieść wymieszać z cebulka , pakować do naleśników jak gołąbki zakładka do spodu do sie nie rozłożą. Do tego tez w trakcie smażenia i gotowania robię sosik pieczarkowy albo grzybowy ale myślę , ze każdy sos może być np. koperkowy . O właśnie dziś zrobię z koperkowym.

P.S. za dopytywanki możną nienawidzić ? to ja już mam sporo wrogów :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony 24 cze 2008, 11:07 przez Q-mamma, łącznie zmieniany 1 raz.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Obrazek
Awatar użytkownika
Małgorzata32
Generalissimus domownikuss
Posty: 2729
Rejestracja: 14 kwie 2008, 22:39
Kontakt:

Post autor: Małgorzata32 »

Dziś ugotuję gyros z indyka. Ale zamiast ryżu może makaron? Ziemniaków jakoś nie lubię obierać.
Męża nie ma, dzieci wybredne w jedzeniu...A dla siebie mam jeszcze swoją zupkę kalafiorową.
szczęśliwa mama szóstki
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika