duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 20 Wrz 2018, 22:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Sty 2008, 16:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Piersi murzynki 2

Składniki

- 1 szkl. mąki
- opakowanie orzeszków lub wiórek kokosowych
- 2 opakowania maku
- 1 szkl. cukru
- 6 białek
- biszkopty
- polewa czekoladowa lub czekolady.....
- margaryna

MASA:

- 2 niepełne szkl. mleka
- 4 łyzki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 6 zółtek
- 1 szkl. mąki
(zagotowac i dodać)

Wykonanie

Ciasto: Mak przekręcić przez maszynkę, białka ubić. dodać cukier, następnie orzeszki lub wiórki. Dodac mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystko wymieszać. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 40-60 min.

Masa: ugotowac budyń, wystudzić i uwiercić z margaryną. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, następnie na masę ułozyć okrągłe biszkopty namoczone spirytusem ze słodka woda i cukrem .Na wierzch każdego biszkoptu płożyć rodzynke i polać czekoladą.Wstawic do lodówki....
ciasto kroimy tak aby były dwa biszkopty....

:o :o :o

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 14 Sty 2008, 09:06, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:47 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Szyszki

Składniki:

- 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących)
- 1/2 kostki margaryny "Kasia"
- 2 łyżki kakao
- 12-15 dag ryżu preparowanego

Przepis:

Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę.

Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.

:lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Milky Way

Składniki:

CIASTO NA BISZKOPT

- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao

MASA MLECZNA

- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku

POLEWA

- 15 dag czekolady mlecznej
- około 6 łyżek mleka

Przepis na ciasto biszkoptowe:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Przepis na masę mleczną:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.

Przepis na polewę:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Sękacz z tortownicy

Składniki:

- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
- 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy

Sposób przyrządzania:

Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku, potem rum, migdały, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem, na jej dnie równo rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Piecz około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmij tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstaw tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzaj, aż zabraknie ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Prawdziwy sękacz piecze się na specjalnym rożnie nad ogniem.


:lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:54 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Skubaniec - kruche ciasto z owocami

Składniki:

- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek; wiśni; rabarbaru; jagód; jabłek itd. )

Sposób przyrządzania:

Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.

:oops: :oops: :oops: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:55 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Paska ukraińska - baba świąteczna

Składniki:

Na 2 duże baby i 3 małe:

- 7-8 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 7-8 żółtek
- 10 dag masła
- 5 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 8-10 dag rodzynek
- skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj trochę cukru i mąki i rozprowadź ciepłym mlekiem, tak aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolej resztę podgrzanego mleka, posól. Zagniataj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj stopione masło, olej i skórkę cytrynową, zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Dodaj rodzynki, zagnieć ponownie i napełnij (do połowy) natłuszczone formy. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180°C (nie ustawiaj termoobiegu). Najlepiej piec je najpierw przez 30 minut tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.

:lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 15:57 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Medwik czyli piernik

Składniki:

- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu lub masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika

Sposób przyrządzania:

Podgrzewaj powoli miód, cukier i smalec lub masło. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować. Odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, ulep kulę, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz 30 minut w temp. 180°C. Placki przestudź, przełóż powidłami. Możesz też rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.

:oops: :o :D :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:00 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Tort Dobos

Składniki:

- Ciasto:
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki
- 7 jajek
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 5 dag cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- masło do formy

Krem czekoladowy:

- 28 dag masła
- 20 dag cukru
- woda
- szczypta soli
- 5 dag kakao
- 1 łyżeczka rumu
- 1 cukier waniliowy
- 3 dag kakao do posypania
- Glazura:
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny oraz: 12 pralinek (trufli)

Sposób przyrządzania:

Wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C. Dobos. Receptura tego przepięknego tortu była tajemnicą przez 20 lat!

Zrób ciasto:

Żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj masłem spód tortownicy. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia.

Zrób masę:

Cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. Resztę masy włóż do lodówki.

Zrób glazurę:

Skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym. Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:01 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Brzoza - ciasteczka litewskie

Składniki:

- Ciasto: 8 jajek
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do posmarowania blachy

Masa:

- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- gotowa polewa z gorzkiej i białej czekolady

Sposób przyrządzania:

Jajka ubijaj z cukrem tak długo, aż masa stanie się gęsta, kremowa i nie będzie w niej kryształków cukru. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem. Rozsmaruj ciasto, piecz 20 minut w temp. 170°C. Gotowy biszkopt zdejmij z blachy i od razu usuń pergamin. Ciasto ułóż na ściereczce i zwiń w ciasny rulon (razem ze ściereczką). Ostudź. W tym czasie przygotuj masę: masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i biała, ucieraj dalej, kolejno dodając żółtka (następne żółtko wkładaj, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wsyp cukier waniliowy i ucieraj jeszcze przez chwilę. Roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto przekrój na 2 placki. Zrób pień brzozy: pierwszy placek posmaruj częścią masy i ponownie zwiń w rulon. Zrób konary: drugi placek również posmaruj masą i zwiń w rulon. Pokrój go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułóż je tak, aby przylegały do pnia. Całość posmaruj pozostałą masą waniliową. Przygotuj obie polewy czekoladowe. Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami, tak aby powstał wzór jak na korze brzozy.

:lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Tort Neli

Składniki:

- 45 dag zmielonych orzechów włoskich
- 30 dag cukru pudru
- 12 jajek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki brązowego rumu
- łuskane orzechy do dekoracji tortu
- masło i mąka do formy

Masa czekoladowa:

- 12 dag czekolady deserowej
- 12 dag masła
- 2 łyżki rumu
- sól

Polewa kawowa:

- 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
- 13 dag cukru
- 20 dag cukru pudru
- 5 łyżek rumu
- połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:04 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Tort bezowy

Składniki:

- Na bezy:
- 20 białek
- 40 płaskich łyżeczek cukru
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- Na krem:
- 2 l śmietany kremówki
- sok z 2 cytryn
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 szklanki cukru
- 4 torebki śmietanfixu.

Sposób przyrządzania:

Robimy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 40 łyżeczek cukru, cały czas ubijając. Kawę rozpuszczalną rozcieramy na pył np. w młynku do kawy i dokładnie mieszamy z pianą. Nagrzewamy piekarnik do temp. 140°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i łyżką wykładamy porcje masy bezowej. Pieczemy 20 min, zmniejszamy temp. do 120°C, uchylamy pie-karnik i przez kilkanaście minut pozwalamy bezom wyschnąć. Upieczone przechowujemy w zamkniętym pudełku, do momentu użycia. Przy tak dużej ilości białek pieczenie bez możemy rozłożyć na dwa dni.
Oczywiście możemy kupić gotowe bezy kawowe w cukierni.
Robimy krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy. Po chwili ubijania dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixem. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo sok z cytryn. Kiedy śmietana będzie sztywna, wstawiamy ją na parę godzin do lodówki.
Tort: Układamy warstwami bezy i bitą śmietanę. Górę tortu ozdabiamy świeżymi albo kandyzowanymi owocami lub kolorowymi galaretkami.

:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Tort karlsbadzki

Składniki:

Krokant:

- 3 dag cukru
- 6 dag obranych i posiekanych orzechów laskowych lub migdałów

Krem:

- 15 dag miękkiego masła
- 14 dag cukru pudru
- 14 dag startej gorzkiej czekolady

Oraz:

- 5 wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych andrutów
- polewa czekoladowa lub czekolada

Sposób przyrządzania:

Zrób krokant: na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj. Dodaj orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem.
Zrób krem: utrzyj mikserem masło z cukrem. Dodaj najpierw startą czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie

:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 21:17 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Mrożony tort

Biszkopt:

- 8 jajek
- 25 dag cukru
- 18 dag mąki (ok. 8 łyżek)
- 1łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec cukier na przemian z żółtkami , delikatnie dodać po łyżce mąkę, proszek do pieczenia.Upiec w 180 stopniach ok.40 min.

Masa:

- 4 białka
- 20 dag cukru
- 1/3 szkl. wody
- niecała szklanka śmietanki 36%
- 15 dag czekolady
- 10 dag siekanych orzechów

W rondelku zagotować wodę z cukrem, na gorący syrop wlać ubite na sztywno białka. Ucierać do całkowitego ostygnięcia. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć z masą.Czekoladę rozpuścić i delikatnie dodać, dosypać orzechy.
Masą przełożyć ostudzony biszkopt. Wstawić do zamrażałnika na kilka godzin.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 21:20 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
ADLER

- 3 paczki herbatników
- 1 op. krakersów
- 1 op. biszkoptów- duże

Masa I

- 1litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata

Mleko zagotować z margaryną, żółtka utrzeć z cukrami,dodać mąkę, rozprowadzić gorącym mlekiem, zagotować aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na biszkopty ułożone w blaszce (duża ok 30 na 40 cm)
Układamy herbatniki.

Masa II

- puszka mleka skondensowanego- gotujemy 2 godziny. Otwieramy gorące i wylewamy masę na ciastka.
Ukłądamy krakersy.

Masa III

- 1 op. śmietany kremówki zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl. wodyi ostudzoną.

Wierzch posypać tartą czekoladą lub kakao.
Musi postać w lodówce ok 12 godz. przed podaniem


:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 21:41 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Zibi dla Ciebie. Smak tego ciasta taki sobie ale wygląd.

PLACEK W KROPKI

Ciasto:

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl.cukru pudru
- 1 kostka margaryny

Zagnieść ciasto i zamrozić.

Ciasto II

- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ciepłej wody

Białka ubić, dodając na przemian żółtka i cukier, połączyć ze śmietaną, dosypać kakao, sodę rozpuścić w wodzie i dodać. Zetrzeć do środka na tarce ciasto I. Nie mieszać mocno, podzielić na dwie części i obie jednocześnie upiec w 180 stopniach ok 30 min.

KREM

- 1 margaryna
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotować krem, zmiksować margarynę.

- 2 galaretki najlepiej czerwone
- 1 paczka biszkoptów.

WYKONANIE

Na upieczony placek położyć połowę kremu, ułożyć biszkopty. zalać tężejącą galaretką, położyć drugi placek, posmarować resztą kremu i polać polewą czekoladową

Piekarnik musi być nagrzany.
Roboty mnóstwo ale robi wrażenie.

:wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 18:10 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
CIASTO DLA LENIWYCH

- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 1/2 kostki masła stopionego
- 1/2 szkl. mleka
- 5 dag drożdży pokruszonych

Wrzucić do miski, zamieszać i odstawić na noc.Dodać 2 szkl mąki, zamieszać.Można dodać bakalie i upiec z kruszonką. Może być drożdżowym spodem pod owoce np. śliwki, jabłka, wiśnie.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 12:22 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
ROLADA

ciasto

- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić dosypując pod koniec cukier po łyżce, mąkę, olej i proszek. Dużą oryginalną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok.10 min w 180 st. Musi być prawie białę, leciutko zarumienione. Blat skropić wodą i wyjąć ciasto. Od razu zwijać zdejmując papier, Ostudzić zrolowaną.

Masa

- 3/4 szkl. śmietany kremóki
- 3/4 szkl. rozpuszczonej galaretki

Śmietanę ubić i powoli miksując dodać ostudzoną galaretkę.

Roladę ułożyć na folii aluminiowej, delikatnie rozwinąć i natychmiast po przygotowaniu smarować masą. Zwinąć szczelnie owijając folią. Schłodzić ok2 godzin w lodówce. Wierzch można polać polewą.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 16:05 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
KRÓWKA
Ciasto:

- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki prawdziwego miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy

Krem śmietankowy:

- 1 litr śmietany 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru

Polewa:

- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- płatki migdałowe


Sposób wykonania:

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 16:25 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
CIASTO KOKOSOWE

Blaty kokosowe:

- 8 białek
- 40 dag kokosu
- 1 1/2 szklanki cukru
- aromat rumowy
Masa:

- 25 dag masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka spirytusu
- aromat rumowy

Do dekoracji:

- 2 łyżki kokosu
- 1 łyżka kawy mielonej


Sposób wykonania:

Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:

Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 °C.

Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.

Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 16:32 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
TORT CAPPUCCINO

Biszkopt:

- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat arakowy

Masa budyniowa:

- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki kokosu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych

Masa Cappuccino:

- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
- 1 łyżka żelatyny


Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Sty 2008, 10:12 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
ANGIELSKIE CIASTECZKA DO HERBATY
(Joli dzieci bardzo lubią :) )


- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- ewentualnie polewa z białej i czarnej czekolady


Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce mikserem na pulchna masę.
Dodać orzechy i mąkę.
Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe kawałki i lepić z nich kulki o średnicy ok. 4 cm. Kulki spłaszczać między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut na złoty kolor. (uwaga: ciasteczka w czasie stygnięcia twardnieją, wiec nie przeciągać zbytnio czasu pieczenia :wink: )

Angielskie ciasteczka bardzo dobrze jest ozdobić polewami z białej i czarnej czekolady. (ja robię fikuśne zygzaki :lol: )


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 10:54 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
Znalazłam też DUÑSKIE CiASTECZKA OWSiANE, dawno nie robiłam, ale myślę,że są dobre :)

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka masła
- 1 szklanka fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków)


Miękkie masło ręką, połacz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i soda. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj stopniowo dosypując mąkę. Zagnieć dość dość tłuste, ale zwarte ciesto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niz 2 cm. Potnij je nożem na kawałki o długości ok. 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 15 minut.
Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych, matalowych puszkach.


Uwaga, uwaga Image znalazłam dopisek dotyczacy również CiASTECZEK ANGIELSKICH - Każdy z przepisów jest na około 35 ciasteczek


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Sty 2008, 01:23 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Paź 2007, 21:32
Posty: 1704
Miejscowość: Wrocław
Paszteciki drożdżowe

- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 6 dkg drożdży
- 2 jaja
- 2 żółtka (białka też się przydadzą do posmarowania przed pieczeniem i nadzienia)
- 1/8 l oleju
- Sól, cukier

Rozrobić drożdże w ciepłym mleku, dodać do mąki i dorzucić jaja, żółtka, olej, sól. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować pas ciasta o szerokości, nie więcej niż 10 cm, nałożyć nadzienie na środek, zawinąć ciasto na nadzienie i pokroić na kawałeczki, ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym białkiem, piec na złoty kolor 180 stopni

Nadzienie I
Mięso zmielić, przysmażyć z cebulką przyprawić, jeszcze raz zmielić z bułką namoczoną w mleku, dodać pianę z 1 białka, można 1 jajo
Nadzienie II
Kapusta kiszona/świeża, pieczarki, grzybki cebulka jak kto lubi, przygotować jak na krokiety, ja dodaję trochę bułki tartej i pianę z 1 białka, można 1 jajo
Nadzienie III
Szpinak mrożony dobrze odparować, posolić dodać czosnku przyprawić do smaku, zmiksować z białym serem i pianę z 1 białka
Image

Na słodko
Nadzienie IV
biały ser, cukier, cukier waniliowy, pianę z 1 białka
Image
Nadzienie V
Jabłka mus gęsty dodaję troche kaszki mannej, aby się trzymało
Można każdy dżem, owoce
Paszteciki na sodko po posmarowaniu białkiem posypuję cukrem z cynamonem


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 12:25 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
Ja sie tu wcisne tylko na chwilke ,zeby podziekowac
oh,Zibi zrobilam wczoraj jablecznik i wyszedl mi cudny i smaczniutki i jeszcze dzisiaj nie moge w to uwierzyc
bo ja to taki pierwsze kroki robie po latach
dziekuje dziekuje dziekuje Image

no i pozniej z entuzjazmu sprzedalam Twoj przepis na innym forum Image
mam nadzieje,ze Cie nie urazilam choc jasno napisalam ,ze to nie moje tylko Twoje
Image tak mnie ponioslo emocjonalnie
:wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 12:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Przepisy nie są wymyślone przez moją osobę, ale cieszę się, że jabłecznik wyszedł.
Image

Przepisy ściągam ze starego zeszytu żony, starych książek kucharskich, kalendarzy i internetu.
Wszystkie przepisy można kopiować i przesyłać dalej.
Moją ideą było zgromadzenie dużej ilości przepisów w jednym miejscu
dla wielodzietnych ale korzystać mogą wszyscy.
Teraz kolej będzie na mazurki.
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 12:53 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 12:56 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Dudi ma jakiś rewelacyjny przepis na mazurek kajmakowy. Może mu się pięknie pokłonimy o przepis?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 12:59 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Mazurek daktylowy

Składniki:

- 7 białek
- 500 g cukru pudru
- 250 g daktyli
- 250 g obranych migdałów
- 250 g gorzkiej czekolady
- opłatki lub andruty

Sposób przyrządzania:

Daktyle kroimy w cieniutkie paseczki, migdały obieramy ze skórki (w tym celu najlepiej sparzyć je wrzątkiem) i bardzo drobno siekamy – nie mielimy!, czekoladę ucieramy na drobnej tarce. Ubijamy sztywną pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Pianę musimy ubić tak sztywną, żeby dało się ją kroić nożem. Następnie dodatkowo ucieramy pianę przez 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy migdały, daktyle i czekoladę. Mieszamy składniki i smarujemy otrzymaną masą opłatek albo wafel na grubość palca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 50-70ºC, żeby mazurki obeschły. Po ochłodzeniu polewamy mazurki lukrem i dekorujemy.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 13:01 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Mazurek kajmakowy


Składniki:

- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki)
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 22 %
- szczypta soli

Masa kajmakowa

- 500 g cukru
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- cukier wanilinowy

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegu przyklej wałeczek. Upiecz na złoty kolor i ostudź. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny.(Jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu.) Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową. Wyciśnij na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski i siekanymi orzechami laskowymi.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Sty 2008, 13:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Mazurek królewski


Składniki:

- 35 dag masła
- 35 dag maki
- 12 dag cukru
- 12 dag migdałów obranych ze skórki
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 4 gotowane żółtka
- 1 surowe żółtko
- szczypta soli
- konfitura z wiśni do przybrania
- 1 surowe jajko do smarowania powierzchni

Sposób przyrządzania:

Masło utrzeć na pulchną, gładką masę, dodać przetarte przez sitko żółtka i jedno surowe, ucierając dalej dosypywać cukier, cytrynową skórkę i posiekane migdały, na końcu dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto, odstawić na godzinę na parter lodówki. Z 2/3 części ciasta wywałkować kwadrat wielkości blachy, z reszty utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć na cieście ukośną kratkę. Posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30–40 min. Po upieczeniu kwadraciki wypełnić konfiturą.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.