duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 17 Sty 2018, 08:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 651 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: DZIŚ UGOTUJĘ...
PostWysłany: 23 Cze 2008, 10:30 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
ja dzis ugotuję ryz.w wodzie z odrobina soli.do ryzu wrzuce pomidory,posiekana pietruszkę i tuńczyka z puszki w sosie własnym.
dzis mam luz-dzieciaki u babci. :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 10:34 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Gotowanie w okienku kulturalnym? ;-) ...Jakby nie patrzeć sztuka to jest :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 10:36 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
o matko zaslepłam! MONIKA,JOLA RATUNKU!!!!!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 10:39 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
PROWOKACJA Image Image

J Już ok zmusiłeś mnie zuza do aktywności moderatora , ale stres

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Ostatnio edytowany przez Q-mamma, 23 Cze 2008, 10:41, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 11:09 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
o!!! jaka Ty jesteś Quatro dzielna!!!!! to aktywuj się przepisowo bo wiem,ze umiesz popisowo jeśli tylko zechcesz.
no juz, mów jak gotowałoś zupkę w lodówce.
:mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 13:53 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
A ja ugotuję żeberka. ...Tylko nie wiem, jak :oops:

Yenno, królowo kuchni - upiec je?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 13:59 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
Kasiu...

Obsmaż żeberka na małej ilości tłuszczu porządnie z każdej strony a potem albo gotuj z małą ilością wody i przyprawami...potem dodaj śmietanę dopraw do smaku Vegetą i już...
Albo po obsmażeniu wstaw do piekarnika w rękawie...i piecz...tylko wcześniej dopraw...

Żeberka są super... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:15 
Offline
domownik zasiedziały
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Sie 2007, 09:26
Posty: 635
Miejscowość: Kraków
dzieki Argento za zeberkowy post ;-)

moze i ja sie skusze, nigdy zeberek nie kupowalam, bo nie wiedzialam jak sie za nie zabrac ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:17 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
dziś Miś ugościł Dudiego i jego świtę plackami tureckimi na słodko:) ja mam boćwinę na zielono z jajem . potem będzie lekka sałatka z ryżem i poszarpanym kurczaczkiem i młodą kapustką w sosie koperkowo czosnkowo śmietanowym.

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:19 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Może, ja też dzisiaj zrobię z okazji dnia ojca żeberka? A czy gdzieś bardziej szczegółowo ktoś opisał sposób przyrządzania? Ja jestem dno totalne w tych sprawach, więc musze mieć instrukcję szczegółową, łacznie z tym jakie najlepiej kupić i na co zwrócić uwagę.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:32 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
....zupę kalafiorową, naleśniki...

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Ostatnio edytowany przez Małgorzata32, 23 Cze 2008, 14:32, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:35 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Właśnie żeberka tak mi się męsko kojarzą :)
Argento, dzięki za inspiracje.
Anka, ja tam kupiłam pierwsze z brzegu. Grunt to się odważyć i po prostu kupić. Jak widać u nas na forum wszystko(!) potrafią i zawsze doradzą :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:51 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
hm w moim domu żeberka były na porządku dziennym, chociaż chłopcy je lubią niechętnie gotuję bo ja warzywno zupna jestem :) :mrgreen:

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 14:56 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
Kasia_b napisał(a):
Jak widać u nas na forum wszystko(!) potrafią i zawsze doradzą :)

tylko potrzebuja odrobine zachęty :lol:
Quatro co to :BOÆWINKA NA ZIELONO????

a że diabeł tkwki w szczegółach :jakie państwo preferuja przyprawy do żeberek?


Małgorzato kalwfiorowa ze smietaną? naleśniki z czym?

piszcie,piszcie samo czytanie to pyszna przyjemność.a jeszcze jak można sie całkiem przy okazji wzajemnie dokształcic kulinarnie.
i miłość wyrazić tak smakowicie.... :grin:


Ostatnio edytowany przez zuska_ 23 Cze 2008, 14:59, edytowano w sumie 2 razy

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 16:29 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Ja akutat wszystkie zupy rzadko robię ze śmietaną. Zresztą jeśli chodzi o zupy, to głównie my z męzem je jemy...Ulubiona to grzybowa.
A naleśniki na słodko- z czym sie da. Zwykle 2-3 dżemy do wyboru, syrop klonowy, bita śmietana, smażone jabłka własnej roboty. Rzadziej ser- dzieci nie przepadają...
Właśnie skończyłam smazyć. Czekają na powrót dzieci ze szkoły

Jęśli chodzi o żeberka, to też lubię, byle nie zbyt tłuste.
Ależ mi smaku narobiłyście...

A uczty z okazji dnia Ojca dziś nie będzie... Mąż znów dziś wyjechał na kilka dni :567:

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 16:54 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
A ja mam kawalek schabu w kolorowym pieprzu upieczony,mlode ziemiaki,sosik z pieczarek i cebuli ze smietanka i salata z rzodkiewka i szczypiorem :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 17:19 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
Kasiupiw nacierasz schab tym pieprzem czy go tylko obtaczasz?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 18:22 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
a ja chyba zrobię zaraz pomidorowa zupę, ale moja pomidorówka nie jest na rosole,

kupuje takie naturalne sosy pomidorowe ze 4 szt w kwadratowych opakowaniach, do tego ze 2 opakowania pomidorów krojonych tez w takich opakowaniach, (zwracac uwage na skład- konserwanty...) wszystko do garnka, dodac gdzies z pół szklanki- szklanke wody, wrzucić 3 kostki wywaru z warzyw, lub 2 z wywaru, a 1 rosołowa i doprowadzam powoli do wrzenia, i juz gotowe w 15 min i pyszne, jest to gęsta zupa, do tego jak wlewam na talerz wrzucam każdemu kilka listków bazylii świeżej, czasami posypuje odrobinke parmezanem po wierzchu...

gotuje zawsze ta zupke na dwa dni, tylko, ze drugiego dnia dodaję opakowanie śmietany 18%, a jak duzo zupy jest to nawet dwa i gotuje ryz na parze, podaje z ryżem, posypuje lekko natką pietruszki... zupełnie inny smak niz dnia poprzedniego... :grin:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Ostatnio edytowany przez Haniutka, 23 Cze 2008, 18:23, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 18:50 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Ja jestem totalną analfabetką jeśli chodzi o gotowanie. jak się robi młoda kapustkę? :oops:

Ja dzisiaj robię te żeberka, u nas je się chyba podobnie jak u Moniki i żeberek w domu chyba nigdy nie robiliśmy. mam nadzieję, że małż do 20.00 wróci...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 19:10 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
ja nie wiem jak inni robia kapustkę , ale moja vege kapustka to po prostu młoda kapusta poszatkowana drobno, wrzucam do garka, podlewam odrobinę wywarem z nieszczęsnej kostki warzywnej + 1szkl wody, do tego dodaję masła tak na oko, nie wiem ile, trzy łyzki, cztery??? przyprawy- listek laurowy, ze dwa, trzy, ziele angielskie ze 4-5 ziarnka, pieprz, troszkę gorczyczki minimalnie parę kuleczek i gotuję, a potem duszę na płycie, groszek z puszki dodaję na samym końcu, chociaz mozna tez zrobic z grochem, tylko wtedy groch namoczyć i ugotowac osobno, dodac tez pod koniec, albo raczej w środku gotowania, jesli jest twardawy. Wychodzi mi bardzo dobra, chociaz pewnie ieco inna niz ta tradycyjna... acha zapomniałam, czasem jest kapustka solo, bez grochu, za to z koperkiem posiekanym, pycha... :mrgreen:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Ostatnio edytowany przez Haniutka 23 Cze 2008, 19:11, edytowano w sumie 2 razy

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 19:50 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ja młoda kapustę robię trochę inaczej:
Na oleju podsmażam cebulę, musi się zeszklić. Dodaję szatkowaną marchew, paprykę słodką, sporo, szatkowaną kapustę. Chwilę przesmażam, podlewam wodą i duszę. Doprawiam solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, natką pietruszki, i nacią selera młodego. Czasem dodaję łyżke przecieru pomidorowego i odrobine cukru lub pomidory obrane ze skóry.
Przepis mojej mamy więc pewnie ukraiński.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 20:45 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
oj , zapomniałam o mlodej kapustce!alescie mi dziewczyny narobily smaku!
ja tak jak Yenna z przecierem pomidorowym ale duzo skromniej.
średnia młoda kapucha +marchew na półtalarki+dużo kopru posiekanego +2-3 kostki winiarowe +koniecznie 7-8 kulek ziela angielskiego+3 liście lurowe+4-5 łyzek przecieru pomidorowego.pod koniec gotownia wrzucam na chwilę kawałki kielbachy ale nie zeby sie ugotowaly tylko tak sparzyły.smak ma wtedy i kapucha i w kiełbasie nieco go zostaje.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2008, 20:46 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
Moniko a groszek z puszki czy mrozony?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 02:36 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
a w ogóle to nie zwracajcie uwagi tak dokładnie na moje opisy, bo to mniej więciej jest podane, ja zawsze wszystko robie na oko, za kazdym razem nieco inaczej, nigdy nie trzymam sie żadnych przepisów, a jak cos wymysle swojego to i tak nie zapisuję :lol:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 08:57 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
no to u mnie też jest taka raczej swobodna twórczość w kuchni :mrgreen:

W mojej rodzinie młodą kapustkę robi się inaczej i nazywamy to kapuściczką .
Dusi sie drobno zszatkowaną kapustę dusi w małej ilości lekko osolonej wody z łyżką oleju . Na patelni zeszklić należy wędzonkę z cebulką i tak w połowie gotowania dodać . Na koniec zaciągnąć lekko mąką i dodać . Trochę cukru, trochę kwasku /ocet , cytryna/. I gotowe. Można posypać na koniec świeżym koperkiem.

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Ostatnio edytowany przez Q-mamma, 24 Cze 2008, 08:58, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 09:15 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
Dziś na zamówienie naleśniki z ziemniakami w sosie pieczarkowym. dzieci po jednym a panowie po 2 wymiękają . :mrgreen:

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 09:34 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Zostały od wczoraj żeberka, wiec się nimi uraczymy :) Dzieci (cała trójka) na wakacjach!!! :D Dziewczyny blisko, na drugim końcu miasta :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 10:57 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
Q-mamma napisał(a):
Dziś na zamówienie naleśniki z ziemniakami w sosie pieczarkowym. dzieci po jednym a panowie po 2 wymiękają . :mrgreen:

wieeeeeeem ze mnie znienawidzicie za te dopytywanki ale jak czytam Wasze opisy to mi sie chce gnac do garow teraz juz.
to jak skad tego farszu Qatro? :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 11:07 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
zuska ugotować należy ziemniaczki soli śladowo,w trakcie smażenie w miarę cienkich naleśniczków obok podsmażyć i poddusić duuużo cebulki z pieprzem i solą może być z dowolnie tłustą wędzonką . Taki farsz daję tez do pierogów z ziemniakami. Ziemniaki wygnieść wymieszać z cebulka , pakować do naleśników jak gołąbki zakładka do spodu do sie nie rozłożą. Do tego tez w trakcie smażenia i gotowania robię sosik pieczarkowy albo grzybowy ale myślę , ze każdy sos może być np. koperkowy . O właśnie dziś zrobię z koperkowym.

P.S. za dopytywanki możną nienawidzić ? to ja już mam sporo wrogów :twisted: :twisted:

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Ostatnio edytowany przez Q-mamma, 24 Cze 2008, 11:07, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2008, 11:35 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Dziś ugotuję gyros z indyka. Ale zamiast ryżu może makaron? Ziemniaków jakoś nie lubię obierać.
Męża nie ma, dzieci wybredne w jedzeniu...A dla siebie mam jeszcze swoją zupkę kalafiorową.

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 651 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.