duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 20 Sie 2018, 14:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: WIELKANOC
PostWysłany: 07 Mar 2008, 18:49 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
trochę jest chyba porozrzucanych przepisów, na pewno jest żur w zupach,
ale mazurków chyba nie ma. Bardzo proszę o wielkanocne dania

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Mar 2008, 16:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Wszystko mamy i to w dużych ilościach


MAZURKI I BABY ostro w dół


Tu znajdziecie ŻUR trochę w dół


Tu są PIECZENIE


Tu zaplątał się BIGOS

Mniam, mniam aby czasu i chęci starczyło. :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Mar 2008, 16:59 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Z Wielkanocnych potraw robię jeszcze obowiązkowo pasztety i jajka na możliwie wiele sposobów - bo to jajeczne święta.
Jutro wrzucę przepisy na pasztety.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Mar 2008, 19:11 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
JAJKA faszerowane:
Składniki • 7 jajek • pęczek szczypiorku • bułka tarta • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. 6 jajek ugotować na twardo, dobrze ostudzić następnie ostrym nożem przekroić wzdłuż w skorupkach (robić to ostrożnie żeby nie uszkodzić za bardzo skorupek). Następnie delikatnie wyjąć ze skorupek białko i żółtko, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. 2. Pół szklanki bułki tartej namoczonej w wodzie, dodać do jajek.Następnie dodać pokrojony szczypior, surowe jajko oraz przyprawy. Dokladnie wymieszać. 3. Przygotowaną masę nakladamy do skorupek tak, aby nie wystawała poza skorupkę. Następnie posypać bułką tartą i smażyć na złoty kolor.Dobrze jest dodać do masy łyżkę masła. 4. Możemy je podawać na śniadanie (na ciepło i na zimno) wielkanocne.
PASCHA owocowa
50 dag tłustego twarogu
- 25 dag konfitur z moreli, malin lub truskawek
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru

- 4 żółtka
- jajo
- szklanka gęstej śmietany



Ser dwukrotnie zmielić, do drugiego mielenia dodać konfiturę, po czym wszystko wymieszać i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, potem całe jajo, a następnie po łyżce masy serowo-owocowej i śmietany. Masę wyłożyć do formy wyścielonej czystą ściereczką, owinąć, obciążyć deseczką, odstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek i przybrać owocami.
Mazurek bakaliowy
- 6 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag daktyli
- 25 dag migdałów
- wanilia
- sok z połowy cytryny
- 4 dag mielonych biszkoptów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- polewa czekoladowa lub biała
- migdały
- skórka pomarańczowa



Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, dodać pokrojone daktyle, zmielone migdały, sok z cytryny, wanilię oraz zmielone biszkopty. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku średni nagrzanym , po wystudzeniu udekorować polewą, migdałami i skórką z pomarańczy.

Schab pieczony:
Schab z owocami Drukuj E-mail

1 kg schabu lub szynki wieprzowej
½ kg mrożonych śliwek
gruby plaster wędzonego boczku
3 łyżki oleju
1 szklanka gorącego bulionu
sól
pieprz
zioła

Mięso rozbić na płat, natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do śliwek w miejsce pestki, ułożyć na mięsie. Zrolować, obwiązać nitką, podlać olejem i bulionem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st. Dodać resztę śliwek, piec kolejne 20 minut.
I cos pysznego,tzw.DOMEK
Składniki:

3/4 kostki masła
4 żółtka
kilka kropli olejku migdałowego
4 łyżki kakao
3 paczki herbatników
0,70 dag twarogu
wiśnie drylowane
Sposób przyrządzenia:

Masło, żółtka i cukier utrzeć, dodać olejek, twaróg, ująć 1/3 porcji i do niej wsypać kakao, rozmieszać, rozłożyć folię aluminiową, a na nią połowę masy białej, na niej rozłożyć umoczone w mleku herbatniki, 3 sztuki w szerokości, a 5 w długości, na herbatniki wylewamy połowę masy kakaowej tak, aby każde ciastko miało na sobie dobrze rozsmarowany krem, na ten krem, na środkowy herbatnik rozłożyć wiśnie wzdłuż, złapać folię od dołu i złożyć w trójkąt, przechowywać w lodówce, mocno schłodzić
I ostatnie:
Kaczka w miodzie
Składniki:

1 kaczka
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu,
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:

Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 220 st. C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po podzieleniu na porcje oprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.

Mozna wiec wybrac.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Mar 2008, 23:41 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
czekam na te przepisy na pasztety:)))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Mar 2008, 09:19 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Pasztet w cieście

30 dkg wieprzowiny
30dkg cielęciny lub m. drobiowego
50 dkg wątróbki
20 dkg boczku1 marchewka, kawałek selera, cebulka
1 szkl bulionu
3 jajka
1 szkl. śmietany
czerstwa bułka
duży kisliszek czerwonego wina
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, garść kaparów
masło do posmarowania formy
jajko do smarowania ciasta.

Ciasto
40dkg mąki zagnieść z 1 kostką margaryny, 1 żółtkiem, solą, gałaką muszkatołową i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany. Schłodzić 30 min w lodówce.

Mięso zrumienić na patelni podlać bulionem i dusić. Jak trochę zmięknie dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości podlewając połową wina. Posolić.
Wątróbkę zrumienić na maśłe, podlać winem, poddusić, pokroić w kawałki, posolić.
Bułkę pokruszyć i namoczyć w śmietanie.
Mięso, warzywa i połowę wątróbki zemleć, dodać śmietanę z bułką, jajka, przyprawy, sos spod duszenia mięsa i wyrobić na gładką masę.
Ciasto rozwałkować i wylepi podłóżną foremkę tak aby 2 cm ciasta wystawały ponad brzeg foremki.
Połowę mięsa wyłożyć do formy, wyłożyć krojoną wątróbkę i kapary, resztę masy.Brzeg ciasta zagiąć na masę, posmarować jajkiem i nałożyć wierzch ciasta- taką pokrywkę. Wyciąć w niej 2 otwory po obu stronach blaszki, posmarować jajkiem. Z resztek ciasta zrobić dekorację - listki, kwiatki, ułożyć na posmarowanym cieście i jeszcze raz pociągnąć jajkiem.
W otwory włożyć ruloniki z folii aluminiowej, piec 40 min w 180 st. C


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Mar 2008, 00:33 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
przepraszam nie mogłam sie powstrzymać prze wklejeniem tego

Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Mar 2008, 08:25 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Przesada. Wygląda trochę jak smietnik, który czasem zbiera sie u mnie w okienku. Potem dzielimy: dla kóz osobno, pies osobno, kompost do innego wiadra...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Mar 2008, 09:36 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
Halo, halo Image - mam do Was wszystkich prośbę! :)
Podzielcie sie ze mną swoim doświadczeniem, a mianowicie - jak rozplanowujecie sobie, na konkretne dni przed świętami, poszczególną robotę w kuchni. Wiadomo,ze nie wszystko można długo trzymać, ale trudno wszystko sobie zostawić na Wielką Sobotę. Zwierzcie się proszę Oktawce np. w piątek piekę to i to i przetrzymuję tu i tu...

Z góry dziękuję Image
z poważaniem
Oktawa :D [/i]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Mar 2008, 10:46 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
No... ja to piekę i gotuję w czwartek i potem już nic :) Jeszcze tylko w sobotę rano robię tak szybko sałatkę na niedzielne wspólne śniadanie z rodzicami. Wiem, że mam łatwiej, bo mama szykuje żurek na śniadanie, ale gdyby nie szykowała i tak skończyłabym robotę w czwartek.
...Ale takie jest doświadczenie mojej rodziny :) Dla nas to są święte dni, już od WCz wieczorem :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Mar 2008, 23:27 
Offline
domownik

Dołączenie: 12 Lut 2008, 20:03
Posty: 187
na swiateczny obiad upieklam Yennowa Kaczke na Miodzie ( z wlasnej inwencji dodatkowo faszerowana orzechami, suszonymi morelami i sliwkami)
po prostu M I O D Z I O !!!

oraz

Babe Wielkanocna Zibiego
(dzieciaki wolaly niz obowiazujaca co roku drozdzowa)

dziekuje za przepisy
:grin: :grin: :grin:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 21:52 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Ja zawsze planowałam doskonale, pierwszy dzień świąt - mama (w zasadzie babcia, bo Ona przygotowywała większość potraw), drugi dzień - teściowa;)

W tym roku groziło nam przygotowywanie czegoś, bo niestety babci już nie ma, ale mama postanowiła wszystko zrobić sama, nawet chcieliśmy coś się włączyć, ale ona się uparła i wyszło jej znakomicie:). W Wielkanoc byli jeszcze u moich rodziców teściowie, bo niestety tesciowa nadal w szpitalu i wyszła tylko na przepustkę. W drugi dzień świat u szwagra i potem u moich rodziców. Planować więc musieliśmy tylko przejazdy;)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 22:01 
Offline
domownik

Dołączenie: 12 Lut 2008, 20:03
Posty: 187
zazdroszcze...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 22:14 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
tez zazdroszcze,mam ochote na kolejne swieta Bozego Narodzenia i Wielkanocne pojechac do rodziny,mam dosc troche.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 22:31 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Tak mają rozpieszczone jedynaczki;)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Mar 2008, 13:33 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
ja też dziękuję za przepisy i porady :smile: Image


Ostatnio edytowany przez oktawa 25 Mar 2008, 13:35, edytowano w sumie 2 razy

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 28 Mar 2009, 17:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Już czas pomyśleć.
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 25 Mar 2010, 10:55 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Jak co roku już czas pomyśleć.
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 13:02 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Smażony chrzan

4 szklanki tartego na grubej tarce chrzanu
Kawałki pieczonej karkówki, szynki, boczku pieczonego, białej kiełbasy
Kilka ugotowanych jajek na twardo (ósemki)
trzy jajka surowe

Chrzan smażymy na smalcu(oleju), dolewamy trochę wody.Gdy jest miękki dodajemy pozostałe składniki - delikatnie mieszamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.Serwujemy na ciepło.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 14 Kwi 2011, 21:31 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Jajka (najlepiej ciemne) obmyć i ugotować razem z łuskami z cebuli (im więcej łusek tym lepiej). Ugotowane jajka- jeszcze ciepłe- potłuc łyżeczką aby popękały i ułożyć je w słoiku albo kamiennym garnku.
Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły.

Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 01 Kwi 2015, 08:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Witam

Temat podbijam :D

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 11 Mar 2016, 11:16 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
I znowu mamy WIELKANOC Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIELKANOC
PostWysłany: 20 Mar 2018, 12:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
WIELKANOC 2018 już czas się przygotować i duchowo i kuchennie.
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.