duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Paź 2018, 09:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: GRILL
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:36 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Szaszłyk wieprzowy

Składniki:

- 150 g wieprzowiny (schab, polędwiczka) na osobę
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 30 ml czerwonego wina
- kawałek czerwonej papryki
- 3 małe cebulki najlepiej szalotki
- 20 ml oliwy
- kilka igieł świeżego rozmarynu
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Śliwki moczymy przez całą noc w winie. Mięso kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki najlepiej kwadratowe. Szalotki przekrajamy na pół, śliwki osączamy z wina. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki (jeżeli używamy patyczków drewnianych to trzeba je najpierw namoczyć w wodzie). Szaszłyki grillujemy przez 8-10 minut co jakiś czas je obracając, smarujemy je świeżą oliwą, a na koniec posypujemy ziołami. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:37 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Król szaszłyków

Składniki:

- 150 g wytrybowanego combra baraniego na osobę

Marynata

- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wytrawnego, czerwonego wina
- kolendra, jałowiec, cząber
- ew. 1 łyżeczka oleju

Sposób przyrządzania:

Najpierw przygotowujemy marynatę. Siekamy cebulę i czosnek, dodajemy stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolewamy wino, ewentualnie odrobinę oleju i mieszamy. Wytrybowane mięso kroimy w plastry grubości 1 cm i wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalewamy marynatą i przetrzymujemy w nie mięso minimum 12 godzin. Wyjmujemy plastry mięsa z marynaty i nabijamy na patyk. Opiekamy na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy z boku grilla lub ogniska na około 5-10 minut. Podajemy na talerz po zdjęciu z patyka, koniecznie z sałatką z zimnych ziemniaków.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:40 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Karkówka z grilla

Składniki:
Na 1 osobę

- gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g)
- pół łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę majeranku, cząbru, tymianku, mielonej papryki (dobieramy
przyprawy według naszych upodobań)
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 3 do 5 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z mamałygą przypieczoną na grillu.

8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Skrzydełka lub udka kurczaka pieczone na grillu

Składniki:

- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- około 10 g imbiru świeżego lub 2 łyżeczki sproszkowanego
- 2 łyżki miodu
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka chilli lub ostrej papryki
- iść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- 2 goździki
- sól

Sposób przyrządzania:

Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód, ostrą paprykę, posiekany czosnek oraz przyprawy. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy, ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do grillowania. Skrzydełka gotujemy 20-30 minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęstszy i skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania – 40 minut.

8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:43 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Kiełbaski i kaszanka z grilla

Składniki:

- 1 kg kaszanki
- 1 kg kiełbasy

Do papilotów z kaszanki

- 3 kwaśne jabłka
- 12 ząbków czosnku
- 3 cebule
- majeranek
- pieprz ziołowy
- olej

folia aluminiowa

Bejce do kiełbasy
- 200 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ostra papryka, curry

Sposób przyrządzania:

Kaszankę potnij na porcje po około 150 g, cebulę pokrój w plastry a jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Folię aluminiową podziel na odpowiedniej wielkości części, posmaruj olejem i ułóż na każdym kawałku: porcję kaszanki, pół jabłka, pół cebuli, 2 ząbki czosnku. Całość posyp majerankiem i pieprzem ziołowym. Z folii uformuj paczuszki, nie zawijając ich jednak zbyt szczelnie. Kiełbasę pokrój na porcje i delikatnie natnij w kratkę. Olej podziel na 3 części. Do pierwszej dołóż miód i sos sojowy, do drugiej curry, do trzeciej ostrą paprykę. Na dobrze rozgrzany grill połóż paczuszki z kaszanką oraz kiełbasę. Kaszankę grilluj około 15 minut a kiełbasę tak długo jak lubisz. Przed końcem grillowania kiełbasę posmaruj wybranymi bejcami.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:45 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Okoń z grilla

Składniki:

- ilość ryb, w zależności od wielkości apetytu biesiadników
- sok z cytryny
- świeże zioła
- masło lub olej
- sól

Sposób przyrządzania:

Rybę patroszymy, odcinamy łeb. Nie trzeba skrobać!!! Do środka ryby możemy włożyć świeże zioła – miętę, macierzankę, dziki czosnek. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i smarujemy masłem lub olejem. Układamy rybę na grillu i smażymy tak długo z obu stron, aż ze skóry i łuski powstanie coś w rodzaju rybnego chipsa.

8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Gru 2007, 22:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Pstrąg z grilla

Składniki:

- 1 pstrąg na osobę
- sok z cytryny lub wytrawne białe wino
- koperek lub inne świeże zioła (natka pietruszki, mięta, tymianek,
estragon)
- masło
- sól

Sposób przyrządzania:

Rybę patroszymy, wyrywamy skrzela, myjemy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny lub winem. Do środka wkładamy masło i zioła. Rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu lub na żarze z ogniska. Pieczemy w zależności od wielkości ryby od 10 do 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę.
Rybę serwujemy z gorącymi grzankami, które można posmarować masłem ziołowym, ewentualnie z dodatkiem czosnku.

8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 02 Gru 2007, 15:29 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Uwielbiam grillowanie (rusztowanie?):roll: , robimy to często dla gości i przy różnych imprezach. Choć z uporem maniaka używam do tego celu dużego oniska (z jednej strony sam żar i ruszt, z drugiej ogień) lub kominka przy budowie którego zabudowałem prowadnice na ruszt.

Ja często zawijam główki czosnku w alufolię i kładę do żaru, wychodzi takie cudo do smarowania grzanek..

O co chodzi z tym trybowaniem?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Gru 2007, 09:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Wytrybowane mięso - mięso, ryby lub drób pozbawione niepożądanych lub niejadalnych części np. kości, ścięgien, tłuszczu, skóry itp

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Gru 2007, 10:34 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Ufff... Czasem coś robię i nawet nie wiem jak się to nazywa :lol:

Ale wiem, że zluzować można albo kaczkę, albo wachtę :roll:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Gru 2007, 11:35 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Szaszłyki baranie z grilla

Składniki:

- 600 g filetów z baraniny (najlepszy jest comber)
- 300 g boczku lub słoniny
- 7-8 cebul (ok. 600 g)

Marynata

- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu winnego lub 150 ml białego, wytrawnego wina
- majeranek, cząber, ostra papryka
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Przygotowujemy marynatę: w misce łączymy olej z octem i mieszamy z ziołami oraz przyprawami. Mięso kroimy na kawałki i co najmniej na 12 godzin wkładamy do marynaty. Boczek kroimy w plasterki, obrane cebule w talarki. Na drewniane patyczki nadziewamy kolejno kawałek mięsa, boczek, cebulę i jeszcze raz te same składniki. Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy ze wszystkich stron.

Można i tak

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Gru 2007, 11:37 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5833
Miejscowość: Warszawa
Piersi z kurczaka w marynacie grillowane

Składniki:

-1 kg piersi kurczaka

Bejca

- 2 łyżki octu winnego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżki miodu
- 50 ml oleju

Sposób przyrządzania:

Przygotowujemy z wszystkich składników bejcę. Czosnek siekamy. Mięso po oczyszczeniu zalewamy bejcą i odkładamy na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Przed pieczeniem osączamy z bejcy, grillujemy po 5 minut z każdej strony.
:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRILL
PostWysłany: 28 Cze 2009, 23:08 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Chlebowa przegryzka

Składniki: * bochenek chleba, najlepiej wczorajszego * 10 dag masła * 10 dag sera pleśniowego rokpol lub lazur * łyżka winiaku * łyżka posiekanego szczypiorku * szczypta pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
1. Chleb pokroić na kromki, nie docinając do końca, bo nadal musi tworzyć całość.
2. Z masła, roztartego sera, winiaku, szczypiorku i pieprzu przygotować pastę.
3. Posmarować pastą każdą kromkę chleba z obu stron.
4. Tak przygotowany chleb zawinąć ciasno w aluminiową folię.
5. Opiekać na grillu, obracając co jakiś czas.
Taki chleb można też przygotować w piekarniku.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRILL
PostWysłany: 28 Cze 2009, 23:14 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Kaszanka z grilla

Składniki: 6-7 kaszanek, 1 papryka (pokroić), 4 pomidory (obrać ze skórki, pokroić), 2 ząbki czosnku (przecisnąć), 2 cebulki (pokroić w plastry), 2 jabłka (pokrojone w kostkę)
Przygotowanie: kaszankę wyciągnąć z flaka, rozgnieść widelcem i dodać pokrojone warzywa. Zawinąć małe porcje w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRILL
PostWysłany: 30 Cze 2009, 16:13 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
My często na grillu pieczemy całe ziemniaczki, zawinięte w folię, po upieczeniu rozcinam i kładę masło , posypuję koperkiem , lub kładę masło smakowe- najczęściej czosnkowe.
Świetny dodatek do mięsiw z grilla.
Ziemniaki kładę jednocześnie z mięsem, muszą się dość długo piec.


Michał pieczecie też na grillu udźce jagnięce?Marynowane 2-3 dni są przepyszne.

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRILL
PostWysłany: 30 Cze 2009, 19:03 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Ostatnio jadłam grillowaną kaszankę z kwaszoną kapustą. Pyszna.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.