duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 16 Gru 2018, 16:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: SAŁATKI I SURÓWKI
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:28 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
SAŁATKA Z TUÑCZYKA I BIAŁEJ FASOLI


Składniki
puszka tuńczyka w oleju
puszka białej fasoli
seler naciowy lub ogórek
natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie
W salaterce wymieszać fasole i tuńczyka, dodać pokrojone w słupki gałązki selera lub ogórek. Skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprawić pieprzem i solą.

HA :idea:


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 14 Sty 2008, 18:26, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:33 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
SAŁATKA WIOSENNA

Składniki:
pęczek rzodkiewek
długi ogórek
cebulka zielona
ser żółty
kilka jajek ugotowanych na twardo
majonez

Przygotowanie:
Rzodkiewki, ogórek i ser żółty kroimy w średnio dużą kostkę i wsypujemy do miski. Cebulkę zieloną kroimy na średnio duże kawałeczki (zielona część cebuli), jajka pokroić w drobną kostkę i również dodać do miski. Na koniec dodać majonez.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sam próbowałem pycha, po otwarciu można dodać trochę chrzanu i mamy super dodatek do mięs i wędlin

Sałatka z buraczków

3 kg buraków
1/2 kg cebuli
2 papryki
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka cukru

Sposób przyrządzenia:

1. Buraki ugotować (z solą) – zetrzeć na tarce.
2. Cebule i paprykę pokroić i udusić na oleju z resztą dodatków.
3. Wymieszać dodatki z buraczkami.
4. Zagotować.
5. Gorące wkładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry
dnem i zostawić do ostygnięcia.
Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:09 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Przepisy córki

Sałatka „Pychota”

2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
500g pieczarek
1 cebula
3 jajka ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
2 łyżki natki pietruszki
8 liści sałaty
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

1. Pieczarki oczyścić, gotować 4-5 min, odcedzić, skropić sokiem
z cytryny.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Pieczarki, jajka i ogórek pokroić w kostkę, dodać cebulę i
natkę pietruszki.
4. Wszystkie składniki delikatnie połączyć z majonezem.
5. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem.
6. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do wędlin.

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:12 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sałatka z tuńczyka

Pół szklanki ryżu
puszka tuńczyka
puszka kukurydzy
1 jabłko
1 cebula
majonez
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż ugotować na sypko
2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć
3. Jabłko i cebulę pokroić w kostkę
4. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i dodatkami.

Paul®


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Cze 2007, 06:53 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
saltaka z tunczykiem

skladniki:
-ziemniaki
-pomidory
-tunczyk w puszce
-basilia

ugotowac ziemniaki pokrojone w kostki,oddzedzic,wlozyc do odpowiedniego naczynia na salate ,dodac tunczyka (odlac wode czy olej) dodac pokrojone w kosteczki pomidory ,posiekana basilie,doprawic olejem z oliwy(extra vergine jezeli posiadamy) doprawic sola do smaku i mniam juz jemy
--
[/b]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: SAŁATY I SURÓWKI
PostWysłany: 28 Cze 2007, 06:55 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
ZIBI napisał(a):
SAŁATKA Z TUÑCZYKA I BIAŁEJ FASOLI


Składniki
puszka tuńczyka w oleju
puszka białej fasoli
seler naciowy lub ogórek
natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie
W salaterce wymieszać fasole i tuńczyka, dodać pokrojone w słupki gałązki selera lub ogórek. Skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprawić pieprzem i solą.

HA :idea:

mozna dodac do niej tez ziemniaki i pomidor i jest super obiad
:wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Paź 2007, 21:04 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
jajka na twardo
podsmażone pieczarki
puszka groszku
szczypiorek lub por
majonez,pieprz,sól


zielony ogórek
czerwona fasola z puszki
koperek
szczypiorek lub cebula
majonez,pieprz,sól


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lis 2007, 15:31 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
zrobiłam pychotkę Pauli Zibiego
pyszna faktycznie, to gotowane pieczarki - prawdziwa rewelacja
dzięki Paula

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Lis 2007, 21:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sałatka z kukurydzą

Składniki:

- 5 łyżek majonezu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g szynki konserwowej
- 1 mała cebula (30 g)
- 1 mała czerwona papryka (200 g)
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, cukier

Wykonanie:

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę, cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki sałatki z majonezem. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Życzę smacznego!!!
Anna :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Lis 2007, 13:55 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 21 Cze 2007, 10:25
Posty: 1733
Miejscowość: Toruń
Sałatka z tuńczyka

pół paczki gotowanego makaronu świderki(kolanka)
puszka tuńczyka w oleju
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy

wymieszać, doprawic pieprzem, solą
i gotowe

PS. szybka przekąska na piątek przy niespodziewanej wizycie

_________________
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Lis 2007, 09:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

- ziemniaki
- jajka ugotowane na twardo

Sos

- kaparki małe
- ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- cebula słodka lub szalotka pokrojona w kostkę
- oliwa
- musztarda Dijon
- biały ocet winny do smaku
- pieprz
- sól

Przygotowanie:

Składniki sosu dobrze wymieszać, aż sos będzie spójny. W smaku powinien być zdecydowany, kwaśny, słony i pieprzny. Ziemniaki sałatkowe (mające mało skrobi, zwarte, nie rozpadające się na puch) ugotować w mundurkach. Póki ciepłe obrać ze skórki, pokroić i połączyć z sosem. Kiedy ziemniaki są gorące sos mocniej w nie wnika. Sałatkę obłożyć jajkami pokrojonymi w kostkę, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Gru 2007, 19:34 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sałatka włoska z kurczakiem

Składniki:

- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- pół puszki zielonego groszku
- pół kurczaka pieczonego lub wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w rosole lub w osolonej wodzie. Po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę. Kroimy również ogórki i jabłko. Dodajemy groszek. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Do majonezu dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i zalewamy pokrojone warzywa i kurczaka. Delikatnie mieszamy.

Paula 8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Gru 2007, 20:36 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sałatka Serowa

Składniki :

- 60 dkg żółtego sera
- ananas w puszce

sos:

- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z ananasa z puszki
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

Ananasa pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przygotować sos mieszając wszystkie składniki, sos połączyć z serem i dokładnie wymieszać.

Paula 8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 10:40 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
SAŁATKA GYROS wg. YENNY

Składniki:

- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 8 ogórków konserwowych
- kapusta pekińska
- nieduża cebulka
- przyprawa gyros
- majonez
- ketchup

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka poprószyć obficie przyprawą gyros i usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Połączyć wszystkie składniki i doprawić majonezem oraz ketchupem.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 18:13 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
SAŁATKA Z OZORKÓW

3 ozorki
1 puszka groszku
6-8 ogórków kiszonych
1 mała cebulka
majonez pieprz, sól, pieprz ziołowy
Ozorki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, obrać z błon i pokroić w kostkę lub półplasterki. Ogórki pokroić w kostkę, cebulkę w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym.

:lol: :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 19:15 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
Tuńczyk z czerwoną fasolą :

- puszka tuńczyka w oleju,
- puszka czerwonej fasoli,
- jedna cebula,
- 3 ogórki kiszone.

Pokroić cebulę i ogórka w drobna kostkę. Całość wymieszać .



Pyszna przystawka:

Śliwki nadziewane

Śliwki kalifornijskie nadziewamy migdałami albo orzechami włoskimi . Przygotowujemy sos z dużej ilości startego czosnku z majonezem . Wtykamy śliwki w sos i obżeramy sie . potem zioniemy.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 20:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Sałatka z fasolki szparagowej po berlińsku

Składniki:
- 400g fasolki konserwowej
- 3 cebule
- 100g majonezu
- natka pietruszki, sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, wymieszać z cebulą, majonezem, posiekaną natką pietruszki, doprawić.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 20:57 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
fasolka szparagowa ugotowana, na zimno, jest też pyszna z czosnkowym vinegretem i kilkoma pokrojonymi koktajlowymi pomidorkami 8)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 21:48 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
O właśnie o tej fasolce mi się też wspomniało, ale u mnie bez pomidorków za to posypana majerankiem .

Sałatka ananasowa z kurczakiem nasza ulubiona.

-podwójna pierś kurczaka ugotowana na miękko z kucharkiem albo vegetą
-po ugotowaniu poszarpać palcami drobno włókna ;
-puszka ananasa -odsączyć, pokroić w kosteczkę;
-kiełki sojowe odsączyć;
-puszkę kukurydzę odsączyć;

wszystko wymieszać ze sobą potem dodać majonez /ja lubię
dekoracyjny/, o rany ślinianki zpracowały.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Mar 2008, 01:15 
SUROWKA Z SELERA

skladniki:
seler
pomarancze
rodzynki
sok cytrynowy
cukier

Scieram selera na tarce, dodaje pokrojone w kostke pomarancze, rodzynki, polewam sokiem, posypuje lekko cukrem, chlodze. Ilosc owocow - wg uznania, ja lubie duzo, wiec daje ok. 2-3 pomarancze na 1 selera. Dobrze komponuje sie z pikantnymi daniami (np. chilli con carne).

POMIDORY W JOGURCIE

skladniki:
pomidory
jogurt naturalny
sok z cytryny
olej
cukier
przyprawy: sol, pieprz, ziola, natka pietruszki

Gesty jogurt naturalny mieszam z lyzka oleju, pokrojona natka pietruszki (lub przyprawa), wieksza iloscia ziol (bazylia, oregano, tymianek itd.), pieprzem, sola, szczypta cukru i odrobina soku z cytryny. Pomidory kroje w osemki, lekko sole, zalewam jogurtem, wstawiam do lodowki.


Ostatnio edytowany przez Marika, 14 Kwi 2008, 22:52, edytowano w sumie 1 raz

Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Cze 2008, 07:11 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
sałatka z soczewicy i bekonu:

-ząbek czosnku(zmiażdżony)
-4 dymki,pokrojone w plasterki,
-2x po 400 g soczewicy z puszki
-2 łyżki octu balsamicznego,
-3 łyżki posiekanych ziół(natka pietr,oregano, bazylia...)
-pomidorki koktajlowe , albo 3 śr. wielkości malinówki(nasze polskie oczywiście)
-85 g plasterków bekonu(to tak ok. 5 plasterków wychodzi)

Spryskaj patelnię oliwą, dodaj czosnek i cebulę. smaż przez 2 min.
Dodaj bekon. Podsmaż wg uznania.
Zmieszaj soczewicę , ocet, zioła i pomidory , a na końcu wszelkie dobra z patelni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Mar 2009, 19:59 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Sałatka chrzanowa
Przepis pochodzi z książki s. Anastazji Pustelnik FDC "123 sałatki i surówki siostry Anastazji"

Składniki
• 2 piersi z kurczaka

• 5 jaj

• 30 dag sera żółtego

• słoik kukurydzy

• mały słoik cebulki marynowanej

• mały słoik chrzanu

• mały słoik majonezu

• mały jogurt naturalny

• szczypiorek

• sól, pieprz



Etapy przygotowania
1. Piersi z kurczaka przyprawić, podpiec i poddusić do miękkości. Wystudzone -pokroić w kostkę. Jaja ugotować i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Chrzan wymieszać z majonezem i jogur-tem. Zalać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Wierzch sałatki przybrać drobno posiekanym szczypiorkiem.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 21:56 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Kapusta pekińska
puszka kukurydzy
puszka ananasa
Sos - majonez wymieszany z jogurtem naturalnym.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:06 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Po 20 dag sera żóltego i szynki, 2-3 ogórki konserwowe, 2-3 czerwone papryki konserwowe - te składniki w drobną kostkę, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, por pocięty w drobne piórka. Doprawiamy solą, pieprzem(lub papryką) i majonezem.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:15 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Sałatka z brokułów
Brokuły gotujemy uważając, by nie były zbyt miękkie.Dzielimy na różyczki.Dodajemy obgotowane krótko(kilka minut pieczarki).Następnie:
Wersja pierwsza - pokrojone w kostkę pomidory.
Wersja druga - dodatkowo drobno skrojonego pora.
wersja trzecia - dodatkowo pokrojone w kostkę jajka.

Ja najbardziej lubię wersję pierwszą!

Doprawiamy sosem majonezowo - jogurtowym(zwykle robię pół na pół), pieprzem i solą.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:27 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Szpinak
Młody szpinak w listkach obgotować 10 min. - odcedzić. Wtedy widać, ile go został! U nas zwykle od razu robię trzy spore paczki.
Na patelni z grubym dnem podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek lub słoninkę(niedużo lub sporo - jak kto lubi), pod koniec dodać trzy posiekane ząbki czosnku.Wrzucić szpinak, dusić 10 min. na małym ogniu.Dodać odcedzone pomidory z puszki(pokrojone), chwilę dusić.Dodać dwa kolejne posiekane ząbki czosnku, wbić dwa jajka.Zamieszać, aż jajka się zetną.Można też wrzucić garść pokrojonego żółtego sera. Doprawić solą i pieprzem.

Można jeść sam szpinak albo wymieszać z dobrym makaronem.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:34 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Sałata na słodko - kwaśno (mojej babci)

Sałatę rwiemy na drobne kawałki - ale można i całe listki.Wrzucamy do salaterki.Polewamy sosem: śmietana słodka doprawiona odrobiną soli, cukrem i cytryną lub octem.Ilość cukru i cytryny zależy od upodobań - ja zwykle robiE proporcje - butelka śmietany, łyżeczka kopiasta cukru i pół cytryny.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:38 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Różne gatunki sałat albo jeden, pomidory, ogórek zielony, por, ser feta,rzodkiewki, oliwki, można kilka kaparów - polewamy gęstą śmietaną z łyżką majonezu. Można też polać oliwą.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 22:44 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Trzy pory(białe części) drobno kroimy, dodajemy też drobno pokrojone trzy kiszone ogórki.Doprawiamy solą, pieprzem i dwiema łyżkami majonezu (lub majonezu z jogurtem).


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.