duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Lis 2018, 20:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostWysłany: 19 Gru 2009, 23:26 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 16 Cze 2007, 20:38
Posty: 407
Miejscowość: Szczecin
Super domki Kasiu.
Może w przyszłym roku.
Stałym punktem u mnie w domu są pierniki, teraz zostało się raptem 18 ( na choinkę). Reszta pożarta

_________________
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 19 Gru 2009, 23:34 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Pożeranie pierniczków jest bardzo klimatyczne :D A najzabawniejsze, że winnych nie ma!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 06 Lut 2010, 07:23 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Paź 2007, 21:32
Posty: 1704
Miejscowość: Wrocław
Szarlotka z pianką dla Jarka :D

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (dzielę na trzy części - do ciasta, jabłek i piany)
4 jaja
2 łyżeczki proczku do pieczania
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny /z masełkiem lepsze ;-) /
dużo jabłek

ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1/2 szk. cukru, cukrem waniliowym. Dodać 4 żółtka, wymieszać. Teraz kolej na dodanie masła - prosto z lodówki - siekać nożem na małe kawałeczki, jak najdłużej, na sam koniec zagnieść i do lodówki przynajmniej na 1/2 h.

jabłka
Obrać, pociąć na talarki i poddusić - nie za dugo, pod koniec dodać 1/3 szkanki cukru (może być cit mniej, jak kto lubi), może być odrobina cynamonu
lubię kiedy jabłka są nierównomiernie rozgotowane - część jest mięciutka a część jeszcze twarda - nie mieszam podczas duszenia. Przed nałożeniem odsączyć sok na sitku - wychodzi pyszny soczek.

Twarde ciasto z lodówki kroję nożem i układam na blaszce, na koniec zalepiam resztkami dziury (jak najmniej rozgrzewać rękami), nakłuwam widelcem i podpiekam. Na podpieczone ciasto wykładam odsączone jabłka i na wierzch ubitą pianę z 4 białek z 1/3 szklanki cukru (już jest w sumie pond szkanka 8)) Całość podpiekam, aż się piana zarumieni. Często wychodzą "łezki" na pianie po upieczeniu.

Różne wariacje na temat
- ciasto można upiec w mikrofali z talerzem crisp błyskawicznie: 8 min ciasto, 4 min jabłka z pianą.
- zamiast jabłek daję powidła, dodaję kisiel do ubitych białek z cukrem, na wierzch kruszonkę (masło, cukier , mąka, cukier waniliowy)

Smacznego :D

_________________
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Mar 2010, 12:58 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Ciasto marchewkowe
(czasami pieke w formie mufinek i sa rewelacyjne).


-200 g startej drobniutko marchewki,
-1 dl oleju
-160 g cukru
-2 jaja
-170 g maki
-niepelna lyzeczka soli
-niepelna lyzeczka
-j/w-cynamon
-1 lyzeczka cukru waniliowego
-1,5 lyzeczki sody oczyszczonej


Cukier, jaja i olej utrzec razem,dodac reszte,na koncu marchew.
Piec w 180´,okolo 35-45 min. ,zaleznie od piekarnika.
Pyszne, szybkie i efektowne.

A, mozna zrobic krem na wierzch-45 g masla,90 hm..tu chyba bedzie odpowiednikiem polski serek waniliowy :lol: ,250g cukru pudru,troszke soku z cytryny :D

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 18 Sie 2010, 16:45 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Tort z teletubisiami

Składniki:

* kopiec kreta
* krem waniliowy

Masa marcepanowa:

* 1/4 l wody
* 12 dag masła
* 1/4 kg
* mąki
* 1kg cukru pudru
* olejek migdałowy
* barwnik zielony
* pisaki lukrowe

Przygotowanie:
Przygotować kopiec kreta wg zaleceń. Aby zrobić ciasto dzień przed imprezą lepiej zastąpić kremówkę z przepisu na opakowaniu kremem waniliowym, tortowym.
Przygotować masę marcepanową. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i mieszać. Gdy będzie się odklejać od łyżki wyjąć do ostygnięcia. Dodać cały cukier puder, wyrabiać. Odłożyć trochę w naturalnym kolorze a do reszty dodać barwnik. Masę rozwałkować, wyciąć blachą tortową i trochę rozwałkować na brzegi. Tak przygotowaną masę przykryć kopiec kreta. Ulepić okna i drzwi w domku teletubisiów w odpowiednich miejscach dodać masę w naturalnym kolorze (jak na zdjęciu). Na koniec ulepić Dipsiego. Najlepiej posadzić go na torcie tuż przed podaniem, żeby tort się nie zapadł.


Załączniki:
070.jpg
070.jpg [ 39.3 KiB | Obejrzany 6496 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 03 Gru 2010, 08:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
A tu mamy ciasta. :562:

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 20 Kwi 2011, 21:27 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Makowiec pani Janki - przepis na dużą blachę!

10 żółtek
2 szkl. maki
1 margaryna
-składniki utrzeć
dodać 50 dag zmielonego maku (może być gotowiec z puszki), 1 kg utartych na grubej tarce jabłek, 30 dag orzechów i namoczonych rodzynek (może być więcej), mały proszek do pieczenia, 10 łyżek kaszki manny, olejek migdałowy, ubitą pianę z białek. Masa jest konsystencji gęstej śmietany.

Blaszkę wykładamy herbatnikami (dwie duże paczki), wylewamy masę, pieczemy -ok. godziny - najpierw 160, potem 180 stopni.

PS poświąteczny - buziaki dla pani Janki za przepis! Nie wytrzymały konkurencji inne ciasta - rulez makowczyk!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 20 Lis 2011, 22:19 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
BIAŁA PAVLOVA - POLECAM! PYYYSZNE!
Składniki
(przepis pochodzi z bloga Dorotus)
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
400 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Lis 2011, 00:13 
Offline
siedmiokrotka
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Posty: 1029
Miejscowość: Poznań/Mosina
dorotus - świetny blog - pyszny ma tort bezowy z kremem kawowym....

_________________
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Kwi 2012, 17:36 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Jutro biorę się za pieczenie pyszności z naszego wątku słodkiego :) A może ktoś ma coś nowego?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.