duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 26 Wrz 2018, 16:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: CIASTA I CIASTECZKA
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:10 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Biszkopt warszawski z truskawkami

Składniki:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag truskawek

Sposób przyrządzania:

Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj jajka. Do gładkiej masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto do natłuszczonej kwadratowej formy o boku 20 cm, posyp oczyszczonymi truskawkami. Piecz 45 minut w temp. 170°C. Ciepłe ciasto możesz posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 15 Sty 2008, 18:50, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
RACUCHY Z KWIATÓW BZU PAULA RANKINA

Składniki
10 -15 kwiatów czarnego bzu
1 litr oleju

Ciasto
180 g mąki uniwersalnej
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej
2 jajka
mleko
białe wytrawne wino lub piwo

Przygotowanie
Zmieszać w misce mąkę, sól, cukier, skórkę cytrynową i jajka. Dolać mleko i wino lub piwo w takiej ilości, żeby masa nabrała konsystencji ciasta naleśnikowego.

Krem
250 g serka mascarpone
340 g kremu mleczno-jajecznego typu custard
100 -150 ml syropu z czarnego bzu

Dokładnie wymieszać składniki i odstawić krem do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie
Rozgrzać w rondlu olej (sprawdzić temperaturę na kawałku chleba – jeśli zrumieni się
w trzydzieści sekund, olej jest dobry). Zanurzać kwiaty bzu w cieście, strząsając nadmiar i wkładać
do wrzącego oleju. Gdy delikatnie się zrumienią, wyjmować i odkładać na kawałek papierowego ręcznika. Podawać z porcją kremu.


ŁAŁ


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Cze 2007, 07:51 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Sprawdzone OK!
Spisała córka

Oponki
 1/4 kg twarogu
 2 jajka
 1 łyżka masła
 3-4 szklanki mąki
 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
 2 łyżki soku cytrynowego
 1/2 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
1. Ser zemleć lub wymieszać i dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia.
2. Dodać resztę składników.
3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.
5. Wykrawać ciasto szklanką, a w środku kieliszkiem.
6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Paula®


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 18 Wrz 2007, 20:39, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Cze 2007, 07:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Spisała córka


Bajaderka

 1 szklanka mleka
 50 dag mąki
 25 dag masła
 20 dag cukru pudru
 2 jajka
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżka kakao
 5 łyżek marmolady lub powideł
 olejek rumowy lub arakowy
 bakalie
 galaretka

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Dodać masło, cukier puder i jajka.
3. Wyrobić ciasto.
4. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
5. Po upieczeniu jeden placek (jeszcze gorący) pokruszyć, dodać
do niego kakao, mleko, olejek i bakalie, dobrze wyrobić na
jednolitą masę.
6. Na upieczonym placku rozkładamy powidła, a na nie masę z
pokruszonym ciastem.
7. Zalać wszystko galaretką.


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 14 Sty 2008, 18:14, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Cze 2007, 07:53 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Od córki

Jagodzianki

 1 kg mąki
 2 garście cukru
 szczypta soli
 drożdże
 mleko
 4 jajka
 cukier waniliowy
 jagody
 kostka margaryny

Sposób przyrządzenia:

1. Mleko podgrzać, margarynę rozpuścić
2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, 3 jajkami, drożdżami i
mlekiem.
3. Wyrobić ciasto.
4. Pod koniec wyrabiania dodać cukier waniliowy.
5. Zrobić bułki z jagodami, posmarować jajkiem i wstawić na 30
minut do piecyka.
6. Po wyjęciu schować, aby ostygły w spokoju.
Paula®


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Cze 2007, 13:48 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
nie wstydzę się tego napisać:pokochałam Twoją córkę i Ciebie miłością czystą i prawdziwą,jakoże stare przysłowie mówi :przez żołądek do serca"
:wink: mnia,mniam,mniam.
rozszyfrujcie proszę przepis na oponki!
lecę robić biszkopt warszwski ,bo jako żywo nigdy tak biszkoptu nie piekłam!
ps.a CUKIER WANILIOWY skądeś wzion?na rynku warszawskim sa tylko CUKRY WANILINOWE :wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Cze 2007, 14:57 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Jeszcze raz
Sprawdzone OK!
Spisała córka

Oponki
 1/4 kg twarogu
 2 jajka
 1 łyżka masła
 3-4 szklanki mąki
 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
 2 łyżki soku cytrynowego
 1/2 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
1. Ser zemleć lub wymieszać i dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia.
2. Dodać resztę składników.
3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5 mm.
5. Wykrawać ciasto szklanką, a w środku kieliszkiem.
6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 00:48 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
Bardzo Państwu dziękuję! :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:01 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Super (córka)

Rafaello

2 opakowania wiórek kokosowych
1 lub 2 opakowania krakersów
1/2 l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła roślinnego

Sposób przyrządzenia:
1. Z 1/2; l mleka, 2 żółtek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4; szklanki
cukru i 1 cukru waniliowego ugotować budyń i odstawić do
wystygnięcia.
2. Masło roślinne rozmiksować z 2 łyżkami cukru pudru.
3. Następnie miksując masę dodawać po jednej łyżce
przestygłego budyniu
4. Do dobrze rozmiksowanej masy dodać 1,5 opakowania wiórek
kokosowych.
5. Następnie ułożyć warstwy: krakersy, masa… i tak do końca.
6. Wierzch posypać 0,5 opakowania wiórek kokosowych.

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:04 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
O rany znowu coś wlazło

To jeszcze raz

Rafaello

2 opakowania wiórek kokosowych
1 lub 2 opakowania krakersów
1/2 l mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła roślinnego


Sposób przyrządzenia:
1. Z 1/2 l mleka, 2 żółtek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4
szklanki cukru i 1 cukru waniliowego ugotować budyń i
odstawić do wystygnięcia.
2. Masło roślinne rozmiksować z 2 łyżkami cukru pudru.
3. Następnie miksując masę dodawać po jednej łyżce
przestygłego budyniu
4. Do dobrze rozmiksowanej masy dodać 1,5 opakowania wiórek
kokosowych.
5. Następnie ułożyć warstwy: krakersy, masa… i tak do końca.
6. Wierzch posypać 0,5 opakowania wiórek kokosowych.

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Cze 2007, 09:11 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Super

Ciasteczka serowe

3 całe jajka
3 łyżki stołowe cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 serek homogenizowany

Sposób przyrządzenia:

1. Jajka ukręcić z cukrem
2. Dodać mąkę z proszkiem, serek i wymieszać
3. Kłaść łyżką na gorący olej.

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 09:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Faworki

30 dag mąki
5 żółtek
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

1. Do przesianej mąki dodać składniki i dokładnie je wymieszać
nożem
2. Następnie wygnieść i wyrobić aż będzie jednolite
3. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm i wyciąć faworki
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 09:50 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Ciasto pod galaretką

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 całych jaj
owoce
galaretka

Sposób przyrządzenia:

1. Białka ubić i dodać do nich żółta, mąkę i cukier.
2. Wyrobić ciasto i upiec
3. Na wierzchu poukładać owoce i zalać galaretką

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 12:13 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Ptasie mleczko

6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
3 galaretki (takie same)
szklanka wody
1 opakowanie biszkoptów

Sposób przyrządzenia:

1. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do białek i
ubijamy
2. Blachę wykładamy biszkoptami i wlewamy masę
3. Po zastygnięciu polewamy 3 galaretką.

Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 12:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Babka mrożona

1 serek waniliowy
2 całe jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
zapach

Sposób przyrządzenia:

1. Białka ubić, dodać cukier i żółtko
2. Żelatynę rozpuścić i dodać wszystko, wymieszać i wlać do formy
3. Wstawić do zamrażalnika

:D :D :D
Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 12:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Ciasto ze śliwkami

5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki mąki
śliwki

Sposób przyrządzenia:

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia
2. Wymieszać wszystko, wlać do blachy, ułożyć na wierzchu połówki śliwek
3. Upiec ciasto i posypać cukrem pudrem.

:D :D :D
Paula


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Cze 2007, 13:56 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
jej,ale macie rozpęd!i asortyment!
a co ze śmietaną w cieście ze śliwkami?
RAFAELLO ja robię na biszkopcie-ciasto takie Wasze ciasto ze śliwkami bez w/w śmietany właśnie.nie wiem jak w Waszym przepisie ale moje jest smaczne dopiero jak postoi parę godzin-najlepiej noc lub cały dzień w lodówce,żeby wiórki dobrze nasiąkły budyniem


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Cze 2007, 13:09 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
zuska_ napisał(a):
jej,ale macie rozpęd!i asortyment!
a co ze śmietaną w cieście ze śliwkami?
RAFAELLO ja robię na biszkopcie-ciasto takie Wasze ciasto ze śliwkami bez w/w śmietany właśnie.nie wiem jak w Waszym przepisie ale moje jest smaczne dopiero jak postoi parę godzin-najlepiej noc lub cały dzień w lodówce,żeby wiórki dobrze nasiąkły budyniem


Radzę spróbować zrobić RAFAELLO na krakersach lekko słonawych, wspaniale przełamują słodki smak budyniowej masy wypełniającej.
:wink: :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Wrz 2007, 20:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Języczki

- 12,5 dag masła
- 5-6 łyżek mąki
- 10dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żóltko

Masło utrzeć do białości, dodać ucierając cukier puder, żółtko, jajko i stopniowo przesianą mąkę. Wyrobić ciasto. Formować z niego za pomocą łyżeczki długie, płaskie paluszki, układać je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Piec w średnio gorącym piekarniku. :roll:

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 15:37 
Offline
domownik

Dołączenie: 15 Cze 2007, 21:27
Posty: 126
O dzięki, dzięki :D
Za parę dni przyjeżdża Teściowa pierwszy raz (stres na całego :D ), a nam zepsuł się akurat piekarnik - nie ma szans na naprawę w tym czasie. Właśnie szukałam co by tu można było zrobić bez pieczenia i ...jest tego cała masa!!

Jestem naprawdę wdzięczna - na pewno coś wykorzystam!!

_________________
Piosenka jest dobra na wszystko!
Jeremi Przybora


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 16:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Sernik

Składniki:

Ciasto:
- 30 dkg mąki,
- 10 dkg margaryny,
- pół szkl. cukru,
- 1 czubata łyżka smalcu lub śmietany,
- 2 żółtka
- 1 całe jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser:
- 80 dkg sera,
- półtorej szkl. cukru,
- pół szkl. oleju,
- szklanka mleka,
- cukier waniliowy,
- budyń śmietankowy,
- 2 całe jajka,
- 4 żółtka,
- rodzynki.

Piana kokosowa na wierzch sernika:
- 6 białek,
- szkl. cukru,
- 1 paczka wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i położyć na blaszkę.

Ser zmielić, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, dodając powoli ser, dalej ucierając, dodajemy pozostałe składniki, dalej ucierając, cukier wanilinowy, olej, budyń śmietankowy, mleko, rodzynki. Dobrze wszystko utrzeć i położyć ser na ciasto. Włożyć do piekarnika. Piec w temp.180-200st.
Po 25 minutach wyciągnąć i położyć na wierzch ubitą pianę z białek i znów włożyć sernik do piekarnika na 25 minut.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 16:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Tort makowy


Składniki:

Na tortownicę o śr. 24 cm.

Ciasto:
- 25 dkg maku,
- 1/2 litra mleka,
- 7 jajek,
- 20 dkg cukru,
- 7 łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej,
- 3 dkg migdałów,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- pół laski waniliowej.

Masa 1 (alternatywnie):
- 30 dkg orzechów laskowych,
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- wanilia,
- pół kieliszka brandy.

Masa 2 (alternatywnie):
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- wanilia.

Lukier:
- kilka łyżek cukru pudru,
- sok z cytryny,
- 2-3 krople olejku np. migdałowego.

Jak przyrządzić?

Ciasto:

1) Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.

2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:

1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.

2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).

3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:

1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu. Powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.

Image
:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Lis 2007, 12:14 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Biszkopt z owocami w galarecie

Składniki:

- 12 dag mąki
- 4 jaja
- 12 dag cukru
- 2 dag masła
- łyżka tartej bułki
- 30 dag malin, poziomek lub innych owoców
- opakowanie galaretki

Wykonanie;

Jaja wybić, odzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody. Pianę dodać do utartych żółtek, wsypać mąkę najlepiej przez sito aby uniknąć grudek, wymieszać. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, wstawić do piekarnika i upiec. Ciasto wystudzić, ułożyć nanim owoce. Rozpuszczoną wcześniej galaretkę, przygotowaną w zmniejszonej ilości wody o 1/3 aby była tężejsza, zalać placek z owocami tężejącą galaretką, odstawić w chłodne miejsce.

:lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Lis 2007, 16:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Pielmieny na słodko

Składniki:

1. Ciasto
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- szczypta soli

2. Nadzienie
- 2 kg jabłek
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 cytryny

3. Olej do smażenia
4. cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta

W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu

Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.

Zlepianie i smażenie pierogów

Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

:lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 19 Lis 2007, 16:36, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Lis 2007, 20:02 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Banany w czekoladzie

Składniki:

- 6 bananów
- 50 g rumu
- 15 dkg czekolady
- 2 łyżki masła
- 10 dkg cukru

Wykonanie:

Z cukru i ok. 1/4 szklanki wody gotujemt gęsty syrop. Czekoladę rozpuszczamy na parze i ucieramy z dodawanym po łyżeczce syropem i masłem.
Banany obieramy ze skórki, odcinamy piętki, zawijamy w posmarowaną masłem folię aluminiową i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut. Miękkie banany odwijamy z folii, skrapiamy rumem, polewamy przygotowanym sosem czekoladowym i po przestygnięciu kroimy ukośnie na 3-4 centymetrowe kawałki. W każdy kawałek wbijamy szpadkę. Podajemy na zimno lub ciepło.

:lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Lis 2007, 20:08 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
Mufinki czekoladowo-orzechowe

12 SZTUK

Składniki:

- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 150 g masła
- 165 g cukru (najlepiej brązowego)
- 170 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania

POTRZEBNA FORMA NA MUFINKI

Wykonanie:

1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól i kakao oraz orzechy i czekoladę.
2. Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier - ostudzić.
3. W małej misce zmieszać jajka z mlekiem.
4. Do suchych składników dodać mleko z jajkami i masło z cukrem - połączyć ale nie mieszać za długo. Ciasto ma być grudkowate.
5. Nakładać do formy mufinkowej wysmarowanej masłem lub olejem, do 3/4 objętości.
6. Piec 15-18 minut w temp. 200 stopni. Upieczone, zostawić w formie przez 5 minut a potem wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.

Pycha ! :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 29 Lis 2007, 13:34, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Lis 2007, 20:13 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
MUFINKI, CZYLI AMERYKAÑSKIE BABECZKI

Składniki

- 5 dag masła
- 1 duże jajko
- 4 dag drobnego cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 120 ml mleka
- 7 dag mąki razowej
- 7 dag mąki zwykłej
- pół łyżki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 10 dag pozbawionych pestek i drobno pokrojonych moreli
- 3 dag lekko uprażonych orzechów pecan

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wlewamy mleko i mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W sitku pozostają otręby z razowej mąki – wsypujemy je do ciasta. Jeśli jej nie lubicie – zamieńcie ją na zwykłą. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa powinna być niejednolita i z grudkami. Gdy mąka połączy się z masą jajeczną – dodajemy morele i orzechy (można je zastąpić dowolnymi owocami lub orzechami). Jeszcze raz mieszamy. Do foremek nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta – powinny być prawie pełne, ale nie może go być za dużo, bo mufinki rosną. Najlepiej, gdyby kształtem przypominały korek od szampana. Babeczki pieczemy 20 – 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Lis 2007, 20:17 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
MINI-MUFINKI MALINOWO-MIGDAŁOWE

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
- 1 szklanka wrzątku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki świeżych malin

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić foremki do mini-mufinek. Wsypać płatki do miseczki i zalać wrzątkiem. Zamieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta. Zmieszać cukier, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i migdałowy na jednolitą masę. W drugiej misce zmieszać mąkę, sodę, sól i cynamon (nie trzeba przesiewać). Przesypać w trzech porcjach sypkie składniki do jajeczno-cukrowej mieszaniny, na przemian z namoczonymi płatkami, dokładnie mieszając po każdej porcji. Wypełnić foremki ciastem do ok. 3/4 głębokości. Delikatnie wcisnąć w ciasto po 1-2 maliny. Piec 18-20 min, aż mufinki zbrązowieją. Przed wyjęciem z foremek studzić do temperatury pokojowej.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
© Anna Olson

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Lis 2007, 20:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
MUFINKI Z BORÓWKAMI

Składniki

• 450 g mąki
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 115 g brązowego cukru (jak ktoś nie ma to może być zwykły kryształ)
• 2 jajka
• 250 ml. mleka
• 150 g borówek (świeżych lub mrożonych. Mogą też być maliny lub jeżyny)
• kilka kropli aromatu wanilowego
• 125 g stopionego masła
• cukier puder do posypania

Pprzygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, owoce, sól i cukier wymieszać w garnku. Zrobić dołek.
2. Jajka rozbić z mlekiem i aromatem i wlac do dołka. Dodać stopione masło i bardzo szybko wymieszać. (ciasto powinno być lekko grudkowate)
3. Natłuszczoną formę mufinkową (tą na 12 szt) wypełnic do wysokości 3/4.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec ok 25 minut na złoto.

Upieczone posypać cukrem pudrem.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Lis 2007, 13:26 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5808
Miejscowość: Warszawa
KRÓWKI

Składniki:

- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2-3 krople esencji rumowej Gellwe
- 40 ml rumu

Przygotowanie:

Puszki kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzuć cukier i czekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj kajmak z puszek. Potrząsaj patelnią. Stale mieszaj drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodaj do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucieraj w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładaj masę. W papierze roluj ją tak by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszcz go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie kroimy go na kawałki wielkości krówek.

:!: :?: :idea: :arrow: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.