duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 19 Sie 2018, 13:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 01:31 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
No, niezłą macię tu książkę kucharską! :shock: :shock: Jakby się tak dało jeszcze zdjęcia tych smakołyków powklejać...

Cytuj:
Ubite białka zawsze dodaje się na końcu aby nie klapneły i delikatne miesza całość.


Ja się z tym nie zgadzam. Jeśli chodzi o biszkopt (a ciasto Krysi ma biszkopt), to zawsze najpierw ubijam mocno pianę z cukrem, a potem dodaję do tej piany po żółtku i lekko mieszam (już nie trzepaczką, a łyżką), potem dodaję mąkę z proszkiem i też lekutko mieszam. Dobrze jest jeszcze dodać łyżkę octu do ubitej piany, to ją lekko zakwasi i usztywni.

Co innego w cieście ucieranym: tam najpierw ucieram margarynę z cukrem i żółtkami, potem mąka i co tam inne potrzebne, a na końcu lekko wmieszuję pianę.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 13:09 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
jolka napisał(a):
No, niezłą macię tu książkę kucharską! :shock: :shock: Jakby się tak dało jeszcze zdjęcia tych smakołyków powklejać...

Cytuj:
Ubite białka zawsze dodaje się na końcu aby nie klapneły i delikatne miesza całość.


Ja się z tym nie zgadzam. Jeśli chodzi o biszkopt (a ciasto Krysi ma biszkopt), to zawsze najpierw ubijam mocno pianę z cukrem, a potem dodaję do tej piany po żółtku i lekko mieszam (już nie trzepaczką, a łyżką), potem dodaję mąkę z proszkiem i też lekutko mieszam. Dobrze jest jeszcze dodać łyżkę octu do ubitej piany, to ją lekko zakwasi i usztywni.

Co innego w cieście ucieranym: tam najpierw ucieram margarynę z cukrem i żółtkami, potem mąka i co tam inne potrzebne, a na końcu lekko wmieszuję pianę.


Zgazam się z Jolką. Ciasto, w którym najpierw ubija się pianę i dopiero dodaje resztę składników, zwykle dobrze wychodzi . Takie, gdzie pianę dodaje się na końcu często lubi oklapnąć. :cry:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 13:43 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
oo dziewczyny, wiecie, że ja się stosowałam własnie do zasady - dodac na koniec, bo inaczej oklapnie, i delikatnie mieszać. No i właśnie często oklapało. No, no, nie ma to jak słowa i doświadczenie praktyków.

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 14:42 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Szczególnie biszkopt dobrze zaczynać od ubicia białek, dosypując cukier a potem delikatnie po łyżce pozostałe składniki.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 23:26 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
I w końcu zrobiłam tak, że najpierw ubiłam pianę, a potem dodałam resztę i o dziwo wszystko super wyszło :))) Dzięki za przepisy :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Mar 2008, 23:38 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
:lol: :lol: :lol:
a ja robie biszkopt jeszcze inaczej
najpierw sama piana na sztywno,wtedy cukier do niej i ubijam aż zrobi sie szklista.i sobie czeka taka ubita.w tym czasie żółtka +ze 2 łychy cukru i ubijam aż będą prawie białe.czasem dodaje troche oleju.i jeszcze ubijam aż sie zrobi majonez. :lol: i do tego majonezu siup białka ubite i dopiero mąka.i delikatnie łycha mieszam.nie opada,za to ma taką fajną chrupiącą skórkę.
do jedzenia jako sam biszkopt -idealne.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Mar 2008, 12:49 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
To ja Wam podam przepis na fajne ciasteczka, może znacie, bo u nas jest bardzo popularny:

Ryżowe ciasteczka
1 paczka kleiku ryżowego (takiego dla dzieci)
1 margaryna
3 jajka
1 szklanka cukru (lepszy puder)
4 łyzki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Z tych składników zagnieść ciasto (ja to mieszam ręką w misce) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej pergaminem w dość dużych odstępach, bo podczas pieczenia "rosną". W każdej kulce zrobić wgłębienie palcem i włożyć dżem lub powidło.

Piecze się to ok. 30 minut

Z tej porcji wychodzi ciastek na dwie blaszki. Są smaczne i ładne. Może zrobię takie na święta to zrobię zdjęcie i wkleję tu. Smacznego :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Mar 2008, 12:59 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
I jeszcze przepis na wuzetkę, do której nie potrzeba jajek:

Wuzetka
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
2-3 łyżki kakao
2 szklanki jogurtu naturalnego (może być kefir)
2 łyżki powideł śliwkowych
pół szklanki oleju
Wsypuję do dużej miski najpierw sypkie produkty, mieszam, potem resztę składników i mieszam, roboty 5 minut. Upiec 1 placek i przekroić na 3 albo upiec na 3 blaszkach, jak kto woli, ostudzone przełożyć kremem i polać polewą. Najlepsza oczywiście na drugi dzień.

Krem:
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody

Ja to ciasto przekładam czasem smażonymi jabłkami z galaretką albo takim serem do sernika gotowanego, też wychodzi fajne. Smacznego! :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Mar 2008, 16:17 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
Yenna napisał(a):
Dudi ma jakiś rewelacyjny przepis na mazurek kajmakowy. Może mu się pięknie pokłonimy o przepis?


dopiero dziś zauważyłem wpis :)
podaje więc przepis:


1 szkl mąki (najlepiej krupczatki)
1/2 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
odrobina wody

składniki połączyć, szybko zagnieść kulę, owinąć w folię i na 20 min do lodówki

ciastem wylepić dno wysmarowanej masłem formy (5mm) brzegi uformować nieco wyższe coby się potem masa nie rozlała
piec 15 min w 180st

1/2 kg krówek topimy w rondelku z dodatkiem pół szkl. wody i łyżki masła (jeśli za gęste to można rozrzedzić mlekiem)można dodać trochę soku z cytryny - wylewamy masę na upieczony spód (można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami jak kto woli) poczekać aż zastygnie

wariacja: zamiast krówek stopić cukierki czekoladowe - wychodzi równie pyszne

moje dzieciaki się zajadają ja w tym roku na wielkanoc robię proporcje x4


Ostatnio edytowany przez dudi, 21 Mar 2008, 16:18, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Mar 2008, 15:44 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
zrobiłam z tym spodem mazurek, ale kajmak robię nie z krówek a z mleka skondensowanego słodzonego. Mozna kupić w puszkach, które to puszki należy gotowac dwie, trzy godziny w garnku z wodą, uważając, zeby woda nie odparowała, bo wtedy puszki wybuchną. Otworzyć i rozsmarowac na spód.
Bardzo dobre są także wafle z tym gotowanym mlekiem

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Mar 2008, 19:04 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
dobra jest też na mazurek masa kajmakowa z 1 szklanki śmietanki 18 %, 1.5 szklanki cukru (pogotować razem kilkanaście minut) i 15 dkg mielonych migdałów - domieszać do masy i dodać troszkę olejku migdałowego. wylać na spód i udekorować migdałami w płatkach :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Mar 2008, 21:02 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
jola napisał(a):
Bardzo dobre są także wafle z tym gotowanym mlekiem
Też robię wafle z masą z puszki, do wyboru w sklepach jest kaimakowa i czekoladowa. Czekoladowa chyba lepsza :razz: Ja gotuję od razu 2-3 puszki, a potem leżą sobie takie ugotowane i czekają np. na "niespodziewanych gości"


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Mar 2008, 23:02 
Offline
domownik

Dołączenie: 12 Lut 2008, 20:03
Posty: 187
U nas tez obowiazkowy Mazurek Kajmakowy
mase kajmakowa robimy sami: na jedna puszke mleka skondensowanego nieslodzonego (moze byc slodka smietanka) potrzeba ponad szklanke cukru (1,5) i ok dwoch lyzek masla (mozna dodac krople zapachu waniliowego)
mleko zagotowac w garnku - wsypac cukier - gotowac na DUZYM ogniu caly czas mieszajac ok 20 minut az zgestnieje - przestudzic - do lekko cieplej dodac maslo - wymieszac - wylac na upieczony wczesniej spod mazurka
wg moich dzieciakow tak zrobina masa smakuje lepiej niz gotowana w puszce

ach... slodkie obzarstwo... :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Mar 2008, 23:31 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
jolka napisał(a):
jola napisał(a):
Ja gotuję od razu 2-3 puszki, a potem leżą sobie takie ugotowane i czekają np. na "niespodziewanych gości"

Dobry pomysł! Jak ma się woda gotowac przez te kilka godzin, to rzeczywiście dobrze byłoby kilka tych puszek od razu wrzucić.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 01:44 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
słuchajcie ja gotuję godzine i jest ok.może jest jaśniejszy kolor ale w smaku nie ma różnicy.i też mi się spodobał pomysł gotowania kilku na raz. :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Mar 2008, 14:14 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Gotowany w puszce jest do kitu. My gotujemy po prostu z mleka i jest najlepszy na świecie. Mniam....


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Mar 2008, 08:59 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
CIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI

3 szkl. mąki
4 żółtka
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
1margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce 12 h, podzielić na 6 części i rozwałkować na placki.

6 - 8 białek ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru i czerwonym kisielem.
Do blachy wkładamy placek, smarujemy 1/3 masy kisielowej, posypujemy 1/3 drulowanych wiśni, przykrywamy plackiem i pieczemy w 180 st, C ok. 30 min aż się zarumieni.
Z pozostałymi plackami postępujemy podobnie.

Masa
Ugotować budyń śmietankowy lub waniliowy wg przepisu lecz w mniejszej ilości mleka. Ostudzić, utrzeć z kostką margaryny i sokiem z cutryny - do smaku.
Pżełożyć placki masą, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.


Bardzo dobre jest też z jagodami mrożonymi - takie wypróbowałam.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Mar 2008, 08:03 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
RODZYNKOWIEC
Mam nadzieję, że przy tym przepisie pomoże ZIBI

Potrzebny jest biszkopt upieczony w dużej prostokątnej blaszce
dżem z czarnych porzeczek - najlepiej lub inny kwaskowaty
krem karpatka wykonany wg. przepisu na opakowaniu
0,25L rumu
ok. 0.5 kg rodzynek
pącz do nasączenia np. herbata, sok z cutryny, cukier

Rodzynki na noc zalać alkoholem.
Biszkopt przekroić, nasączyć, przełożyć dżemem i małą ilością masy. Pozostałą masę wyłożyć na wierzch, posypać rodzynkami odsączonymi z alkoholu.
Można zalać polewą czekoladową.

Ciasto raczej dla dorosłych.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Mar 2008, 18:56 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
CIASTECZKA "SZYBKIE" dla wielodzietnych ;)

składniki:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny
1 jajo
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki posiekać, zagnieść ciasto - uformować kulę i do lodówki na pół godziny.
rozwałkować (grubość max 05 cm) wykrawać serduszka, kwiatuszki, rybki, grzybki czy co tam jeszcze, ułożyć na posmarowanej blasze, piec ok 10 min w temp 180 stopni

wychodzą 3 blachy ciasteczek


Ostatnio edytowany przez dudi 29 Mar 2008, 18:57, edytowano w sumie 2 razy

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Mar 2008, 20:52 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Yenna napisał(a):
CIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI

3 szkl. mąki
4 żółtka
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
1margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce 12 h, podzielić na 6 części i rozwałkować na placki.

6 - 8 białek ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru i czerwonym kisielem.
Do blachy wkładamy placek, smarujemy 1/3 masy kisielowej, posypujemy 1/3 drulowanych wiśni, przykrywamy plackiem i pieczemy w 180 st, C ok. 30 min aż się zarumieni.
Z pozostałymi plackami postępujemy podobnie.

Masa
Ugotować budyń śmietankowy lub waniliowy wg przepisu lecz w mniejszej ilości mleka. Ostudzić, utrzeć z kostką margaryny i sokiem z cutryny - do smaku.
Pżełożyć placki masą, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.


Bardzo dobre jest też z jagodami mrożonymi - takie wypróbowałam.


Yenno, dziękuję za przepis, to ciasto jest przepyszne!! :mrgreen:
Musiałam co prawda zrobić nieco modyfikacji. Zamiast wiśni, których nie mam dodałam brzoskwinie.
A do ciasta rzeczywiscie nie dodaje się cukru?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Mar 2008, 21:00 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
Nigdy nie robiłam ciasta fracuskiego, ale spróbuję, bo przepis wydaje mi się ciekawy.
Mam prośbę: jak kto może, niech zrobi zdjęcie jak już upiecze jakieś ciasto i wklei na forum :726: :726: :726:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Mar 2008, 23:07 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Jak naucze się wklejac zdjęcia, to może i zamieszczę na forum "widoczki" jakiegos ciasta :wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 30 Mar 2008, 07:18 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Jadwiga napisał(a):

Yenno, dziękuję za przepis, to ciasto jest przepyszne!! :mrgreen:
Musiałam co prawda zrobić nieco modyfikacji. Zamiast wiśni, których nie mam dodałam brzoskwinie.
A do ciasta rzeczywiscie nie dodaje się cukru?


Jadwigo nie dodaje się cukru na pewno. Słodzi się białko które wkładamy pomiędzy placki.
Też nam smakowało bo nie jest zbyt słodkie.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Kwi 2008, 18:02 
Offline
domownik

Dołączenie: 08 Mar 2008, 18:43
Posty: 73
Miejscowość: Podkarpacie
jadłam kiedyś piernik przełożony pyszną masą cytrynową. Czy ktoś wie, jak taką masę się robi?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 17:35 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ten przepis dostałam dziś i jeszcze nie wypróbowałam, ale wygląda na prosty.
TULIPAN

Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oliwy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czerwonego kisielu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
3 łyżki suchego maku
Sposób przyrządzenia:
Białko ubić z cukrem, dodać oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać 6 żółtek, do drugiej 2 łyżki czerwonego kisielu i łyżkę gęstej śmietany, do trzeciej części dodać 2 łyżki kakao i łyżkę gęstej śmietany; do czwartej wsypać mak i łyżkę gęstej śmietany. Wylać do dużej formy na babkę w kolejności warstw: 1/4/2/3. Piec około 45 minut.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 17:46 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Jolu, dopiero teraz zobaczyłam Twój wpis.
KREM CYTRYNOWY DO TORTÓW

4 jajka
25 dkg masła lub margaryny
15 dkg cukru
sok i skórka z jednej cytryny( do smaku)

Jajka utrzeć z cukrem na parze do białości. Schłodzić.Masło zmiksować, dodawać po troszeczku jajka a na końcu sok i skórkę z cytryny.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Kwi 2008, 19:11 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Teraz ja cos swojego wkleje:
przepis na 2 strucle makowe - m ojej teściowej- sprawdzony;)

30-35 da mąki
2 jajka+ 2 żółtka
3/4 szkl cukru
cukier wanilinowy |(niekoniecznie)
3,5 dag drożdży świeżych (z proporcji- 10 dag na 1kg mąki)
mleko ciepłe
rozpuszczone masło (ok 0,5 kostki)

Z drożdży, mleka, odrobiny cukru i łyżki mąki wykonać rozczyn,potem
dodać resztę składników- wymieszać łyżką, następnie zagnieść (ciasto
powinno być niezbyt "zbite") zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie
porcje, kazdą rozwałkowac, nałożyć mak i zawijać strucle. Posypać
kruszonką, zostawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach

na kruszonkę:
ok 0,5 kostki masła
mąka
cukier(najlepiej cukier puder)
aromat waniliowy

Murzynek


Składniki:

* 2 całe jajka
* 1,5 szklanki cukru
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 2 szklanki zsiadłego mleka (jeśli nie mamy zsiadłego dajemy zwykłe)
* 2 łyżeczki sody
* 3 szklanki mąki
* 0,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Wszystko razem po kolei mieszać. Wstawić do piekarnika i piec około godziny (nie wiem dokładnie ile i w jakiej temperaturze, bo ja piekę na oko )


Dodatkowa rada:
Jeśli chcemy aby placek była bardziej świateczny można dodać 1 łyżeczkę cynamonu i pół garści posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (albo mieszanki tych orzeszków )
Ciasto

20 dag cukru, 20 dag maku, 9 białek, 15 dag kokosu, łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem

Kostka masła, 0,75 l mleka, 2 budynie wiśniowe lub malinowe, 2 galaretki wiśniowe, 2 galaretki pomarańczowe, 2 opakowania "Delicji" 3 łyżeczki cukru, 4 żółtka.

Wykonanie ciasta

Białka ubijamy na sztywną pianę, którą daje się kroić nożem. Nadal ubijając dodajemy po trochu cukru. Następnie wsypujemy suchy mak i kokos oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 170 stopni C. około 40 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy jest upieczone.

Wykonanie kremu

Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance wody. Masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy 4 żółtka i dalej ucieramy. Budynie gotujemy używając do nich 0,75 l mleka i cukier. Zimny budyń dodajemy powoli do utartego masła i ucieramy na puszysty krem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli tężejące galaretki wiśniowe i dalej dokładnie ucieramy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy cały krem. Na kremie układamy połówki delicji ( czekolada do góry) i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Kwi 2008, 12:34 
Offline
domownik zasiedziały
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Sie 2007, 09:26
Posty: 635
Miejscowość: Kraków
michał napisał(a):
Gotowany w puszce jest do kitu. My gotujemy po prostu z mleka i jest najlepszy na świecie. Mniam....


O tak taki kajmak nie ma sobie równych :-)
moja humniskowa śp. babcia była mistrzynia w robieniu mazurków kajmakowych wlasnie - gotowala i ucierala te mase przez dzien caly, ale pysznosci jej wychodziły ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Kwi 2008, 11:17 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Dudi, do szybkich ciasteczek jaką śmietanę się dodaje? Słodką, kwaśną? Ile procent tłuszczu?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Kwi 2008, 21:53 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
W końcu dodałam kremówkę. Ciastka wyszły pyszne :)

Napiszcie mi, jak się robi kruszonkę. Potrzebuję na jutro :) Właśnie nastawiłam drożdżówkę dla leniwych z przepisu Yenny.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 220 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.