duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Sty 2018, 10:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:08 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledź z cebulką po polsku

Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 białe cebule

Sposób przyrządzania:

Śledzie wymocz, tak, aby nie były za słone. Pokrój w dzwonka. Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. W dużym słoiku układaj na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie. Zalej olejem i odstaw na 2-3 dni. Na kilka godzin przed podaniem posiekaj cebulę, sparz wrzątkiem na sicie, osącz, ostudź i dodaj do śledzi.
:roll: :roll: :roll:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Cze 2007, 21:05 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
śledzie dziwne
- np. z rodzynkami. matiasy pokroić i wymieszać z następującą zaprawą: usmażone (bez rumienienia) cebule (w ilości połowy wagi śledzi) wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, łyżeczką wegety i garścią namoczonych rodzynek, dodać sporo pieprzu. po 12-24 godz. można jeść
-w kożuchu: pokrojone i ułożone na talerzu śledzie skropić octem, na to majonez wymieszany z cebulą i utartym kwaśnym jabłkiem, na to ugotowany i starty na grubej tarce burak, na to posiekane jajko na twardo, na to jeszcze raz warstwa 1. każdą warstwę pieprzę i skrapiam sokiem z cytryny.
śledzie zwykłe
- skropione octem, namoczone w oleju z dodatkiem (sporym) cebuli.
- w kolorowym pieprzu: pokrojone trzeba zalać dobrą oliwą, dodać do niej duuużo kolorowego pieprzu. po 2 dniach wyciągnąć śledzie, posypać posiekaną cebulką, udekorować pieprzem (nowym, bo ten moczony straci kolor)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Cze 2007, 23:02 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
śledź świąteczny
robie na święta, a przepis mam, jak to w sieci bywa, od forumowej koleżanki

składniki:
śledzie solone matjasy, pokrojone w paseczki (w poprzek)
cebulka drobno pokrojona sparzona wrzątkiem (lub nie,jak lubicie ostrą)
jabłka starte
ziemniaki gotowane
buraczki ugotowane w całości, starte
jajka gotowane
majonez
sól

w przezroczystym naczyniu układamy wartwami kolejne składniki :
śledzie
cebulka
jabłka
ziemniaki
jajka(solimy)
buraki
majonez

warstwy muszą być na tyle grube, aby zakrywały poprzednią, nie podaję więc
ilości składników, bo zależeć będzie od wielkości naczynia
ważne aby delikatnie rozsmarować majonez na buraczki,aby go nie zabarwić
oczywiście wskazane dekoracje
smacznego

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lip 2007, 15:09 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
W mojej rodzinie furorę zrobiła sałatka śledziowa z serem żółtym.
Do pokrojonych w dużą kostkę filetów solonych ( ale wymoczonych) dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, ostry żółty ser starty na grube wiórki,majonez i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Strasznie kaloryczne.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: sałatka śledziowa
PostWysłany: 11 Wrz 2007, 09:18 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 21 Cze 2007, 10:25
Posty: 1732
Miejscowość: Toruń
sałatka śledziowa

matiasy lekko wymoczyć
pokroić w kawałki ok. 4x4 cm
ogórki kwaszone, cebulę i jabłka pokroić w małą kosteczkę ok 2cm
wrzucić do salaterki, dodać 5 ziarek pieprzu, 2 listki laurowe,
zalać olejem
odstawić na conajmniej godzinkę do lodówki

2 wersja zamiast oleju dodać majonez z łyżką śmietany lub jak ktoś woli na ostro z musztardą, wtedy bez ziarek i listka a dodać pieprz mielony

Basia-mama czwórki:
3 szkolnych i dwulatka domowa

_________________
4 dzieci od 15 do 7 lat
półetatowa kura domowa ;)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Paź 2007, 21:10 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Matiasy wkładam w zalewę - oliwa,kilka kropel octu,trochę pieprzu cayenne,sparzona cebula.Można jeść takie,albo:
wyjąć z zalewy i zalać kwaśną śmietaną wymieszaną z trzema ząbkami czosnku(najlepsze na drugi dzień) lub posypać startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i drobno pokrojonym porem,na to kwaśna śmietana.Oba zestawy wspaniałe do ziemniaków w mundurkach.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 15:44 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
ŚLEDZIE POD PIERZYNK¡

Składniki

- 6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ugotowane buraki
- 2-3 ugotowane marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz, sól, cukier, cytryna

Przygotowanie

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 15:50 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledzie w sosie koperkowym

skladniki:
- 250 g matiesów
- pół szklanki soku cytrynowego
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku

Przyrządzanie:

Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznum naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.

Zwolennicy bardziej zdecydowanych samków zamiast soku z cytryny do marynaty mogą użyć octu spirytusowego, z tym, że wtedy należy go dadać mniej niż wody.
:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:29 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Hekele

Składniki:

- 6 sztuk filetów ze śledzi
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 niewielka cebula
- pieprz, musztarda

Sposób przyrządzania:

Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku pieprzem mielonym oraz musztardą. Druga wersja tej potrawy występuje w postaci zmielonej. Hekele podaje się z pieczywem i masłem.
:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledzie po kaszubsku w kapuście

Składniki:

- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1 mała główka kapusty
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- po1 łyżeczce tymianku i kminku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Śledzie moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwu – trzykrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie śledzie osączamy. Każdy filet smarujemy z obu stron musztardą wymieszaną z solą i pieprzem. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z masłem, mieszamy z poszatkowaną kapustą, kminkiem i tymiankiem. Chwilę razem smażymy, dolewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy do środka kapustę, na niej układamy śledzie. Potrawę polewamy reszta topionego masła i pieczemy przez 45 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Na Kaszubach podaje się tą potrawę z ziemniakami, jako danie wigilijne.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:44 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledzie po litewsku

Składniki:

- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 100 g ogórka kiszonego
- 4 cebule
- 1 mały słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
- 40 g suszonych prawdziwków
- 2 szprotki wędzone w oleju (z puszki)
- 50 ml oleju
- świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przyrządzania:

Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc, następnego dnia gotujemy je przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy, zachowując wywar. Grzyby siekamy. Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i kroimy w mniejsze dzwonka i wstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Szprotki rozcieramy i dodajemy do cebuli i dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając, żeby się sos nie przypalił. Po 10 minutach dolewamy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledzie w ziołach – po śląsku

Składniki:

- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 4 cebule
- 250 ml octu winnego, 250 ml oleju
- 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
- po 1 łyżce bazylii i tymianku
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.

:lol: :wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Gru 2007, 11:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Forszmak ze śledzi

Składniki:

- 250 g śledzi solonych
- 700-800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 18-22%
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 14 Gru 2007, 12:25, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Gru 2007, 22:40 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
dzięki za przepis na forszmak.Nazwę spotkałam w jakiejś powieści,ale nie miałam pojęcia,co to.Robię jutro na obiad!!!!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 09 Lis 2008, 01:00 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Zibi już podawał przepis na śledzie z rodzynkami - ja robię odrobinę inaczej.Do słoika partia matiasów,na to łyżka pikantnego keczupu,ciut pieprzu i łyżka rodzynek(bez namaczania).Potem następna warstwa i tak samo.Wszystko zalewam olejem+łyżka octu.Następnego dnia są rewelacyjne!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 10 Gru 2008, 12:51 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
A ktoś wie jak się robi śledzie ze śliwką i cebulką duszoną? Nie wiem jak to się nazywa. Ale kiedyś jadłam -super! Szukam przepisu.

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 11 Gru 2008, 14:53 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
jak ja Was lubię!
jak nic zabłysne w tym roku nowym sledzikiem :lol:

_________________
>>do tego by zło się rozprzestrzenilo wystarczy aby wszyscy sprawiedliwi powstrzymali sie od dzialania<<.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledź ze śliwką suszoną

Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).

Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.

Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.


Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:34 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledź ze śliwką kalifornijską

Składniki

- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.

Przygotowanie:

Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 20 Gru 2009, 00:11 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Skład:

10 filetów matiasów
5 czerwonych cebul
1/4 litra wody
1/4 litra czerwonego wytrawnego wina
1/4 litra octu
1 szklanka cukru
2 listki laurowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
1 łyżeczka gorczycy
5 goździków

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier. Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 26 Gru 2009, 19:20 
Offline
domownik

Dołączenie: 29 Lis 2009, 23:39
Posty: 20
Zibi, skorzystalam z Twojego przepisu na sledzie z cytryna. Genialnie proste i smaczne, weszly do naszych rodzinnych przepisow obok sledzi w sosie chrzanowo-rodzynkowym. Dzieki!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 28 Lip 2010, 08:17 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledź w czekoladzie z owocami

Składniki:

- 4 filety śledziowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- sok z jednej cytryny
- jedno duże jabłko
- suszone owoce (śliwki, morele)

Filety śledziowe należy dobrze oczyścić i namoczyć w wodzie przed podaniem. Następnie wyjąć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, pozostawiając na blisko dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej starte jabłko.
Filety układamy dekoracyjnie na półmisku, oblewamy sosem czekoladowym i posypujemy suszonymi owocami. :562:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 28 Lip 2010, 08:18 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Śledź norweski w czekoladzie

Składniki:

- 1 filet śledzia norweskiego
- 1 średnie jabłko
- Suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki itp.
- 70g czekolady gorzkiej
- Sok z cytryny
- Pieprz cytrynowy, liście świeżej mięty

Filet śledziowy wymyć i zamarynować w soku cytrynowym z przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać starte jabłko i wcześniej namoczone suszone owoce. Przyprawić do smaku kilkoma kroplami tabako - w/g uznania. Filet wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku, ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym. Udekorować listkami mięty. :562:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 31 Lip 2010, 19:54 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
Zibi , łomatkoboska, ty chyba w ciąży jesteś :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 17 Sie 2010, 20:58 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Śledzie w sosie śliwkowym

Składniki:

* opakowanie śledzi
* 2 opakowania suszonych śliwek
* 100g płatków migdałowych
* 4 łyżki oliwy
* 1/2 cytryny
* szczypta cukru
* bazylia
* plastry cytryny

Przygotowanie:
Filety odsączyć z zalewy i noc zostawić w mleku. Śliwki moczymy godzinę w wodzie, a następnie w niej gotujemy ok. 10 min. Śliwki siekamy z migdałami, łączymy z oliwą oraz sokiem z cytryny. Filety zwijamy w rulony i przekłuwamy wykałaczką, aby się trzymały, układamy w półmisku. Polewamy sosem śliwkowym, ozdabiamy plastrami cytryny, bazylią oraz migdałami.


Załączniki:
sledzie.jpg
sledzie.jpg [ 17.87 KiB | Obejrzany 12735 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
PostWysłany: 03 Gru 2010, 08:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5552
Miejscowość: Warszawa
Święta bez śledzia - nigdy. :562:
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.