duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Lis 2018, 19:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Paź 2008, 17:11 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Hmmm... pozostaje dym z puszki.

Tak całkiem nie ma drzew?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Paź 2008, 20:39 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Baaardzo mało i baaardzo pod ochroną ;-)

A zanim przyleciałam do Islandii,to wszyscy mnie pytali, czy wiem ,co zrobić, jak zgubię się w islandzkim lesie...
- Trzeba wstać :mrgreen:

Większość drzew jest karłowata, co prawda starają się zalesiać, ale....lasów na Islandii- dosłownie :jeden :-(

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Ostatnio edytowany przez attena, 21 Paź 2008, 20:40, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Paź 2008, 10:33 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
attena napisał(a):
A zanim przyleciałam do Islandii,to wszyscy mnie pytali, czy wiem ,co zrobić, jak zgubię się w islandzkim lesie...
- Trzeba wstać :mrgreen:


:mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lis 2008, 12:08 
Offline
domownik zasiedziały
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Sie 2007, 09:26
Posty: 635
Miejscowość: Kraków
a ja łososia gotuje :mrgreen:
dzwonka, filety wrzucam na posolony wrzatek, dodaje ziele, ziarna pieprzu i obrana cebule-dwie.
Jest bardzo dobry z kremem chrzanownym (serek naturalny homogenizowany ucieram z paroma lyzeczkami utartego chrzanu, sola i pieprzem) ewentualnie z sosem chrzanowym (do beszamelu dodaje utarty chrzan) lub koperkowym (beszamel + posiekany koperek). Łosos lubi i sie ładnie prezentuje z zielonymi warzywami ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 08 Gru 2008, 22:44 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Czy ktoś z was robi rybę w galarecie - ale żeby była faszerowana i na półmisku jednocześnie leżała w całości.MUSZĘ mieć taki przepis :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 09 Gru 2008, 01:28 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
chodzi Ci o to by była faszerowana i UDAWAŁA że jest w calości ;-) ?

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 09 Gru 2008, 16:34 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
No właśnie!!! :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 09 Gru 2008, 17:48 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Na jakimś weselu widziałem taką. Wielka była, może jesiotr, albo coś innego na 80cm długości :shock: . Szybko przestała udawać całą ;-)
na pewno była podwędzona, a farsz taki sobie, raczej do odłożenia na bok. Sama ryba - palce lizać...

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 10 Gru 2008, 10:11 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 21 Cze 2007, 10:25
Posty: 1733
Miejscowość: Toruń
na komunię czy chrzciny miałam taką rybę
podpatrzyłam kucharkę

gotuje się rybę w całości ( no bez bebechów) zawijajac w gaze żeby się nie rozleciała, wywar to bulion warzywny, jak przestygnie
to kroimy w dzwonka, usuwamy ości,
mięsko doprawiamy, dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę, koperek, gotowana marchewke odrobinę,
nakładamy do pozostawionej skóry
układamy na półmisku, w otwory oczne wkładamy ziele ang.
i zalewamy przestudzoną wodą z żelatyną do mięs i ryb, doadać vegetę
miejsca powiędzy dzwonkami dekorujemy gęstym majonezem doprawionym żelatyną
do przybrania zielona pietruszka i groszek konserwowy, plasterki cytryny

_________________
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 10 Gru 2008, 13:29 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Dzięki! dzięki! :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 10 Gru 2008, 18:22 
Offline
naczelny amerykanista

Dołączenie: 20 Cze 2007, 23:40
Posty: 1450
Na weselu mojej córki były trzy takie piękne, imponująco wyglądające ryby, których , o dziwo, nikt nie jadł. :-( :-( :-(
Wszystkie "resztki" mogliśmy zabrać, i te ryby potem zostały zjedzone w try miga.
Przepyszne!
A czemu goście nie jedli? Bo myśleli, że to dekoracja. :lol: :lol: :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 27 Lut 2009, 22:44 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
siostra Leokadia o rybie: http://bi.gazeta.pl/im/3/6118/m6118963.mp3 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
http://dudi.blog.pl/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 28 Mar 2010, 21:20 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Sola na zielono
Składniki:

1 kg mrożonej soli
dwa pakowania mrożonego szpinaku
trochę oleju do smażenia ryby
trzy łyżki mąki
dwie łyżki masła
jedno żółtko
sól i pieprz
sok z cytryny.

Przygotowanie:

1. Filety opłukać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny.
2. Rozmrozić szpinak, usmażyć na maśle, zaciągając żółtkiem i odrobiną mąki rozmieszanymi w niewielkiej ilości wody.
3. Dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie doprawić ząbkiem czosnku.
4. Obtoczoną w mące i posoloną rybę usmażyć na patelni.
5. Ułożyć gorące kawałki rybne na półmisku i przykryć gorącym szpinakiem.
Podawać z białym pieczywem.

Sola na czerwono
Składniki:

1 kg soli (może być oczywiście inna ryba)
dwa pomidory
dwie cebule
olej do smażenia
kilka ząbków czosnku
czerwona surowa papryka
listek laurowy
tymianek lub estragon (lepsze będą świeże zioła niż suszone)
sól i pieprz
sok z cytryny
przyprawa typu vegeta.

Przygotowanie:

1. Rybę opłukać, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
2. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną paprykę i cebulę. Smażyć kilka minut.
3. Włożyć kawałki ryby i obsmażyć z obu stron, ostrożnie przewracając, żeby się nie rozpadły.
4. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić i wrzucić do rondla z rybą.
5. Dodać pokrojony czosnek, listek laurowy i inne zioła. Zalać vegetą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
6. Dusić około 20 minut na niewielkim ogniu, doprawiając pieprzem.
Podawać na gorąco z pieczywem lub ryżem na sypko. Potrawa smakuje też na zimno.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 18 Sie 2010, 16:42 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Frykadelki rybne w sosie ogórkowym

Składniki:

* 0,5kg filetu rybnego
* łyżka soku z cytryny
* cebula
* łyżka masła
* pęczek natki pietruszki
* jajko
* 2 łyżki śmietany
* łyżeczka papryki słodkiej
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* 3 łyżki mąki
* 3 łyżki masła
* ogórek kiszony
* 100ml kwasu z ogórków
* 1/4l wywaru rybnego

Przygotowanie:
Filet zmielić. Cebulę posiekać i usmażyć. Natkę posiekać. Połączyć filet z cebulą, jajkiem, natką pietruszki i śmietaną. Dodać paprykę, gałkę, sól i pieprz. Uformować małe kulki i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle. Usmażone frykadelki wyjąć. Do tłuszczu ze smażenia dodać łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę. Dodać wywar rybny, kwas ogórkowy i pokrojonego ogórka. Zagotować i gotować ok. 10 min. Ciepłe frykadelki polać sosem.


Załączniki:
frykadelki.jpg
frykadelki.jpg [ 69.64 KiB | Obejrzany 7894 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 03 Gru 2010, 08:53 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Dla tych co za śledziem za bardzo nie przepadają. :562:

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 08 Kwi 2011, 22:11 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Moja sałatka śledziowa

Pół kilo matiasów pokrojonych w kostkę
1 por w piórkach
1 jabłko w kostkę
puszka czerwonej fasoli
10 dag żółtego sera w kostkę
10 dag twarogu w kostkę
papryka czerwona surowa - kostka
Dwie łyżki oliwy,dwie łyzki słodkiej śmietany, łyżka majonezu
dużo pieprzu


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 09 Kwi 2011, 13:12 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
A to ja wrzuce zapiekanke rybna, chociaz pewnie znacie ;-)

Filety z dorsza, lub innej ryby
Warzywa ( moze byc dowolna mrozonka )
Ryz
Smietana,przywrawy, serek topiony
Ser

Gotujemy ryz, krotko odgotowujemy rybe.
W naczyniu zaroodpornym ukladamy ryz, na to rybke i warzywa. zalewamy goracym sosem ze smietany, serka, dowolnych przypraw ( ja czasami dodaje zupe w proszku, np. porowa, smietane, serek pieprzowy), na to starty ser i do piekarnika- szybki obiad :D


Isia napisał(a):
Moja sałatka śledziowa

Pół kilo matiasów pokrojonych w kostkę
1 por w piórkach
1 jabłko w kostkę
puszka czerwonej fasoli
10 dag żółtego sera w kostkę
10 dag twarogu w kostkę
papryka czerwona surowa - kostka
Dwie łyżki oliwy,dwie łyzki słodkiej śmietany, łyżka majonezu
dużo pieprzu



Zrobie sobie taka!!!
W czerwcu,w Polsce, u mojej mamy :572: :mrgreen:

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Kwi 2011, 15:40 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
Moją rodzinę raczę szybką zapiekanką wziętą z przepisu na...
1) Gotuję paczkę makaronu świderki ( aldente) i
2) Odcedzam .
3) Wrzucam do prodiża albo żaroodpornego naczynia
4) W tzw. międzyczasie odmrażam rybę np.: morszczuka, pangę, mintaja (nawet nie napiszę jak brutalnie i nieprzepisowo czasem, a czasem przepisowo zdążę wyjąć rano z zamrażalnika )
5) Rozmrożoną osuszoną papierowymi ręczniczkami wykładam na makaron
6) Na ogniu przygotowuję gotowy sos torebkowy do ryby, albo robię sama beszamel (ja to tak nazywam po prostu sos mączasty i tyle ;)w ilości około litra na prodiż (czyli na paczkę makaronu i 4 tuszki) do którego daję duuuzo posiekanego świeżego kopru(część zieleniny zostawiam na posypanie gotowego zapieku)
7) Wylewam sos na rybę
8) Posypuję całość odpowiednio do upodobania grubo startym żółtym serem
9) Wkładam całość na 20 minut do piekarnika około 180 stopni lub nastawiam prodiż.
10. Posypuję reszta kopru .
11. Szamamy.

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.