duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Lip 2018, 12:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Gru 2007, 19:32 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5735
Miejscowość: Warszawa
Wschód słońca z tequilą

Składniki:

- 50 ml tequili białej
- 200 ml soku pomarańczowego
- 20 ml grenadiny (syropu z owoców granatu)
- 3 kostki lodu
- plasterek pomarańczy – do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Do wysokiej szklanki wrzucamy lód, wlewamy tequilę i dopełniamy świeżym sokiem pomarańczowym, lekko mieszamy słomką, przez którą następnie wlewamy syrop z granatów tak, aby pozostał na dnie szklanki, tworząc efekt wschodu słońca dekorujemy plasterkiem cytryny. Możemy pić przez słomkę.


:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Gru 2007, 20:42 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
ja mam na pewno pigwowca, moja mama zna sie na ogrodnictwie i mówi, że pigwowiec
ZD, dzięki za podpowiedzi :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Gru 2007, 21:00 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Gru 2007, 02:18
Posty: 366
Miejscowość: Lublin
Do niedawna preferowałem nalewki mocne powyżej 40% alk. Zauważyłem jednak, że te słabsze, jak nalewka farmaceutów, ume shu czy kremy jajeczne znikają błyskawicznie, a to co mocne stoi sobie spokojnie. Dlatego często robię dwie wersje. :)
Pigwówka z tego roku stoi sobie z taką ilością alkoholu, żeby tylko się nie zepsuła. Ostatnio cierpię na znaczne braki spirytusu :?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Gru 2007, 21:53 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
Zenek Dreptak napisał(a):
ume shu


a cóż to takiego :?:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Gru 2007, 22:30 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Gru 2007, 02:18
Posty: 366
Miejscowość: Lublin
A jakoś tak to się podobno nazywa :D To słodkie wino śliwkowe (tak toto określają). Wg. mnie to słodka nalewka śliwkowa. Przepis bajecznie prosty.

1kg jasnych śliwek
1kg cukru
1l wódki zbożowej 38-40%

Śliwki ponakłuwać np. wykałaczką lub szybciej ostrym widelcem :) Zasypać cukrem
Co jakiś czas potrząsać słojem aż się ten cukier rozpuści.
Potem zalać wódeczką i czekać....no z miesiąc, dwa...
Przelać przez sito. To co zostanie na sicie przerzucić do stojącej w kącie ratafii :D
To co przeleci przez sito wlać do wysokiej butli i czekać, aż się sklaruje.
Zlać z nad osadu. Gdy ciepliwości na czekanie brak, to można przefiltrować przez watę (filtry do kawy zatkają sie natychmiast)

Ma to ze dwadzieścia parę % i smak całkiem, całkiem... a przepis da się zastosować w zasadzie do wszystkiego co śliwkopodobne, no i wzbogaca ratafię w kącie :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Gru 2007, 10:11 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
Zenek Dreptak napisał(a):
i czekać....no z miesiąc, dwa...



no nieeee....
ja się w tym momencie zawsze zniechęcam czytając przepisy na naleweczki...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Gru 2007, 10:14 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5735
Miejscowość: Warszawa
Dereniówka


Składniki:

- 1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad),
- 1 litr spirytusu,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody.

Przygotowanie:

Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać śpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc.
Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem.
Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowy do używania po 6 miesiącach, gdy dobrze przejdzie.

Cierpliwość zostanie nagrodzona.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Gru 2007, 10:16 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5735
Miejscowość: Warszawa
Tarninówka

Skłądniki:

- 1 kg śliwek tarniny (przemrożonych),
- 1/2 litra spirytusu,
- 1/2 litra wódki czystej,
- 1/2 litra miodu.

Przygotowanie:

Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać śpikulcem, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące, mieszając co dwa dni. Po tym czasie zlać spirytus i przesączyć go przez bibułę lub mulślin.
Podgrzać miód i rozpuścić z wódką czystą, odszumować, gorący rozmieszać ze spirytusem a gdy przestygnie, rozlać do butelek, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy na pół roku.

Cierpliwości trza, a nogroda w gębie.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Gru 2007, 12:23 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Gru 2007, 02:18
Posty: 366
Miejscowość: Lublin
Oj, trzeba, trzeba :) :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Sty 2008, 02:21 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
a piwko warzycie??

link

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 09:55 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
NALEWKA 44

dużą pomarańczę z grubą skórką naciąć w 44 miejscach i włożyć w nzcięcia ziarna kawy- 44.Na spód dużego słoja wsypać cukier, włożyć pomarańczę i zalać wódką na 44 dni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 20:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5735
Miejscowość: Warszawa
Poncz

Składniki:

* 750 ml białego, półwytrawnego wina
* 100 ml araku lub rumu
* 250 ml soku ananasowego
* 200 ml esencji herbacianej
* 200 g ananasa z puszki
* 1 cytryna
* 300 g cukru
* pół laski wanilii
* duży twist ze skórki cytrynowej – do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Jako, że karnawał w pełni dziś proponuje poncz. Podobno datą przełomową był 25 października1599 roku, kiedy to dowódca brytyjskich sił morskich – sir Edward Kennel, wydał przyjęcie, którego główną atrakcją był poncz podawany bezpośrednio z marmurowego basenu. Do jego przygotowania zużyto 90 beczek okowity, kilkaset cytryn, setki litrów malagi, 1300 kg cukru i mnóstwo gałki muszkatołowej. Kielichy gości napełniał chłopiec pływający po tym dziwacznym stawie w łódce z drewna różanego. Opary ponczu były tak mocne, że chłopców w łódce trzeba było co jakiś czas wymieniać…

Plastry ananasa kroimy w ćwiartki i wkładamy na dno wazy. Polewamy arakiem lub rumem i odstawiamy. Do garnka wlewamy wino, esencję herbacianą i sok ananasowy. Wrzucamy posiekaną wanilię i wsypujemy cukier. Ustawiamy na małym ogniu i powoli podgrzewamy. Kiedy wino zaczyna wrzeć, natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy cytrynowym twistem i stawiamy na stole na podgrzewaczu. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek z uchem.


:oops: :oops: :oops: :oops:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 28 Paź 2009, 23:05 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
No nastawiłem w końcu tę tarninówkę po kilku latach obiecywanek... Eksperymentalnie. Ze zlewek. Załapał się i J. Walker, i obywatel Napoleon, i pan Tadeusz, i Beherovka, i ukraińska wódka z brzozy :shock: , i wódki mieszane przeróżne. Tylko spirytus kupiłem :lol:
A w lecie nastawiłem dzikie czarne czereśnie tym samym systemem. Wygląda na razie jak smoła.

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 29 Paź 2009, 01:22 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
Cytuj:
Załapał się i J. Walker, i obywatel Napoleon, i pan Tadeusz, i Beherovka, i ukraińska wódka z brzozy :shock: , i wódki mieszane przeróżne.

ho, ho, czy to aby zdrowe takie mieszadło???

a wiesz, że przed produkcją nalewki trzeba spróbować koniecznie każdy składnik??

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 29 Paź 2009, 16:15 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Wiem... :mrgreen:
....zdrowiutkie 8)


A dziś zlewałem z cześni i próbowałem, czy owoce się nie zepsuły aby...

Się nie zepsuły ani troszeczkę, wiec zasypałem cukrem :roll:

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 29 Paź 2009, 18:58 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
michał napisał(a):
A dziś zlewałem z cześni i próbowałem, czy owoce się nie zepsuły aby...

Się nie zepsuły ani troszeczkę, wiec zasypałem cukrem :roll:


Taaaaa przecież widać że próbowałeś... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 29 Paź 2009, 21:44 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Tak tu mówią na te owocki - cześnie. A na tarninę mówią "torki", albo "tereń".

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 29 Paź 2009, 21:54 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
oszywiście...Michałku...oszywiście... :564: :mrgreen: :564:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 30 Paź 2009, 09:14 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Się nie chichocz, tylko powiedz, że chcesz spytać, kiedy będzie gotowa, żeby zajrzeć... :mrgreen:

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 30 Paź 2009, 09:47 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
Noooooooooooo...a zajrzę zajrzę.... :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.