duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Wrz 2018, 22:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: CZAS DYNI
PostWysłany: 02 Lis 2012, 18:24 
Offline
siedmiokrotka
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Posty: 1029
Miejscowość: Poznań/Mosina
U nas hitem jest dyniowa zapiekanka

na skromnie lub na bogato

podam na bogato...dziś w urodziny zaszalałam a co:

Żaroodporne naczynie natłuścić masełkiem
Dynię pokroić na kostkę, skropić kostką rosołową, mięsną rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, dosolić do smaku
na patelni zeszklić cebulkę i podsmażyć z kawałkiem wędzonego boczku ( kiełbaska też może być)
Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie z dynią, cebulką i boczkiem...zapiec 5 minut
W tym czasie przyrządzić beszamel...ja rozgrzewam na patelni ćwiartkę masła, dodaje dwie łyżki mąki, robię jasna zasmażkę i rozprowadzam 2 szklankami mleka, zagotowuję....osobno ubijam całe jajko i powoli wlewam do masy jajecznej gorący beszamel...mieszam dokładniedodaję trochę pieprzu i soli oraz curry
Naczynie z dynia wyciągam z piekarnika i zalewam beszamelem, posypuje startym serkiem i zapiekam jeszcze ok 10- 15 minut
Pyszne danie podane z czosnkowymi grzankami:)

Dynia wypuszcza sporo soku...ale i tak jest smacznie :)

_________________
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: CZAS DYNI
PostWysłany: 02 Lis 2012, 18:25 
Offline
siedmiokrotka
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Posty: 1029
Miejscowość: Poznań/Mosina
wersja skromna...dynia tylko z beszamelem...fajnie doprawione jest smaczne

_________________
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: CZAS DYNI
PostWysłany: 02 Lis 2012, 21:19 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 16 Cze 2007, 20:38
Posty: 407
Miejscowość: Szczecin
W temacie dyni
Placuszki dyniowe.
1/2 kg dyni
1 jajko
1/2 szkl. mąki
szczypta soli

Dynię zetrzeć na drobnej tarce (polecam malakser :mrgreen: ), posolić, dodać mąkę, jajko i wymieszać. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron. Podawać ze jogurtem/śmietaną z cukrem, można też z sosem grzybowym. Jak kto lubi :D
Smacznego.

_________________
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: CZAS DYNI
PostWysłany: 06 Lis 2012, 23:44 
Offline
siedmiokrotka
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Posty: 1029
Miejscowość: Poznań/Mosina
robiłam już kilka razy ciasto dyniowe...mniej więcej tak jak marchewkowe...ale znalazłam kilka orzechów, które posiekałam i dodałam nieco pokrojonego w drobną kratkę jabłka i łyżeczkę cynamonu - bomba!

A dokładnie tak:

pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia - suche produkty wymieszać

kostkę Kasi utrzeć , dodawać stopniowo po jednym żółtku ( razem 4 żółtka), dodać szklankę cukru pudru i urabiać mikserem.
Do masy kasiowo - cukrowo - jajecznej powoli wsypywać mąkę, a potem dodatki : cukier waniliowy, łyżeczkę cynamonu, szklankę utartej dyni, sok z połówki cytryny, jabłka, orzechy...wg uznania.Na końcu dodać pianę z czterech ubitych białek i delikatnie zamieszać.
Blaszkę nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
Piec ok 40 minut w 150-180 stopniach
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem...można też czekoladą :)

_________________
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: CZAS DYNI
PostWysłany: 12 Lis 2012, 17:57 
Offline
siedmiokrotka
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Posty: 1029
Miejscowość: Poznań/Mosina
mawilcz napisał(a):
W temacie dyni
Placuszki dyniowe.
1/2 kg dyni
1 jajko
1/2 szkl. mąki
szczypta soli

Dynię zetrzeć na drobnej tarce (polecam malakser :mrgreen: ), posolić, dodać mąkę, jajko i wymieszać. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron. Podawać ze jogurtem/śmietaną z cukrem, można też z sosem grzybowym. Jak kto lubi :D
Smacznego.



ja dodaję nieco mleka do ciasta i wtedy odpowiednio więcej mąki, tak by ciasto było jak gęsta śmietana, nie za lejące, jak na racuchy....wychodzą bardziej naleśnikowe...moje dzieci bardzo lubią tą wersję

_________________
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.