duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Maj 2018, 00:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: BAKŁAŻANY
PostWysłany: 01 Sie 2011, 22:13 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Faszerowane bakłażany

4 bakłażany
30 dag mięsa mielonego
papryki czerwonej
papryki żółtej
puszka groszku lub kukurydzy
1 duża cebula
Torebka ugotowanego ryżu
5 dag żółtego ostrego sera
mały koncentrat pomidoeowy
3 łyżki oliwy
1 kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz,
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć, lekko posolić, aby puściły sok.
Mięso obsmażyć na oliwie.
Papryki i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażono mięso.Dodać kostkę rosołową i kilka minut dusić.
Dodać mięso, ryż (ugotowany), groszek i koncentrat. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
Nadzienie przełożyć do bakłażanów i posypać startym serem i ziołami.
6. Piec w żaroodpornym naczyniu 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: Bakłażany
PostWysłany: 03 Sie 2011, 00:55 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Uwielbiam bakłażany!
I kabaczki vel cukinie ;-) ,bo ty chyba to samo???
Z kabaczka robię zapiekankę z ryżem i kurczakiem- kroję cieniutko i marynuję najpierw w w oliwie z kroplą octu winnego i dużej ilości czosnku kilka godzin,pyyycha:-)))

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: Bakłażany
PostWysłany: 03 Sie 2011, 01:29 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
kabaczki są takie :

http://www.warzywa.roslina.info/kabaczki.html


a cukinia bardziej taka:

http://www.mojeprzepisy.pl/Artykul/cuki ... _kabaczek/
fotka po lewej


zauwazyłam, że kabaczek ma z reguły grubą skórkę, a cukinie mają cieniutka, ja jej nawet nie obieram

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: Bakłażany
PostWysłany: 03 Sie 2011, 11:16 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
"W związku z tym, że kabaczek i cukinia pochodzą od dyni, a w dodatku mają zbliżony wygląd, bywają bardzo często mylone. Być może bierze się to z tego, iż fonetyczna nazwa kabaczka w języku włoskim brzmi niemal jak cukinia. Mylą się nawet sprzedawcy, którzy obydwu nazw używają wymiennie. Tak czy inaczej warto zapamiętać, że kabaczek jest większy, żółty i bardziej pękaty. Z kolei cukinia jest z reguły ciemnozielona z białymi cętkami."
No, to wszystko jasne:-0
Dzięki Haniu:-)

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.