duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Lis 2018, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 19 Cze 2007, 12:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Ten sam bazar Różyckiego w Warszawie

Flaki, flaki, flaki gorące, flaki warszawskie

Flaki po warszawsku z pulpetami

Składniki:
- Flaki:
- 1 kg flaków wołowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 20 dag szpondra wołowego
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- imbir
- gałka muszkatołowa
- mielony pieprz i ostra papryka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy

Pulpety:
- 20 dag wątroby cielęcej
- 10 dag szpiku cielęcego
zastepczo można stosować inne mięska
- 1 jajko
- sól
- natka
- bułka tarta
- 5 dag parmezanu

Sposób przyrządzania:

Flaki pokrój w paski, gotuj 1-2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Ugotuj rosół wołowy ze szpondra i włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i soli. Przecedź, dodaj flaki, gotuj razem 30 minut. Warzywa z rosołu (seler, marchew, pietruszkę) pokrój w zapałkę. Gdy flaki będą miękkie, dodaj do nich warzywa oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na połowie masła. Z mąki i reszty masła zrób złotą zasmażkę. Rozprowadź ją niewielką ilością zupy, a potem wlej do flaków, przypraw imbirem, gałką, papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Przygotuj pulpety: zmiel lub drobniutko posiekaj szpik i wątróbkę. Dodaj jajko, natkę i tyle tartej bułki, aby masa była zwięzła. Przypraw do smaku solą i uformuj małe pulpety. Włóż je do gorącej zupy i gotuj razem jeszcze przez 20 minut. Flaki wraz z pulpetami rozlej do miseczek, posyp parmezanem i zapiecz w gorącym piekarniku.

Można flaki bez pulpetów i bez zapiekania z weką, wrocławską, batonem,paryską

Ajajajajajajajaj :oops: :oops: :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2007, 08:44 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Chłodnik mazowiecki z botwiny

Składniki:
- 1 mały pęczek botwiny
- 1 łyżka octu
- 10-15 dag pieczonej cielęciny
- 3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
- 1 ogórek kiszony
- 2 jajka
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostudź i pokrój na ćwiartki. Pieczoną cielęcinę pokrój w plastry, a potem w paski. Do każdej porcji chłodnika włóż po 2 ćwiartki jajka oraz pokrojoną cielęcinę. Podawaj od razu.

Uf gorąco


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2007, 08:51 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
A teraz przepis Q-mammamija.

Przebój sezonu "Wodzianka przebogata" i zupa "Słoneczna"

"... słońce na stole i wodzioneczka przebogata:

zacznę od wodzionki czyli biednej zupki na wodzie, znanej na Śląsku.

1) gotuję wodę /5 litrów/ z Vegetą w międzyczasie ścieram pół główki czosnku
/ to jest zupa ratująca katarki chrypki przeziębienia/
2)dodaję do wody po zakończeniu wrzenia
/ żeby sie czosnek sparzył ,a nie stracił właściwości ani aromatu, tak robię z każdą zupką rosołem żurkiem ogórkową pomidorową świeży czosnek po wyłączeniu gazu/
3)obok na patelni smażę drobne grzanki obficie przyprawiając sporo majeranku , pieprzy ziołowego i co kto lubi i oczywiście czosnek krojony w plastry przysmażony
4) czasem urozmaicam to mało wyszukane ale niezłe na odporność danie porcją żurku, wodę na wędzonce albo skwareczki z cebulka to już można fantazjować . Koleżanka na słodkawo robi z cebula pure i podsmażanymi ziemniaczkami na słoninie.


Zupa z dyni (piękny kolor ): porcję dyni (ok 70 dag na 5 l wody) należy rozgotować , z vegetą albo kostka rosołową . Potem dodajemy koncentrat pomidorowy . Zabielamy śmietaną dodajemy i sporo zielonej posiekanej pietruszki ...."

Smacznego.

Mammamija to je super


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Wrz 2007, 20:16 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zupa ziemniaczana ze szczawiem

- 50 dag ziemniaków
- 30 dag szczawiu
- 1-2 marchwie
- pietruszka
- cebula
- por
- 5 dag masła
- szklanka śmietany
- koperek lub natka pietruszki
- 4-5 szklanek dody lub wywar mięsny

Marchew, pietruszkę i por oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Warzywa i cebulę udusić z masłem. Szczaw przebrać, opłukać, liście pokroić na 2-3 części. Do gotującej się wody lub wywaru mięsnego włożyć uduszone warzywa a gdy ponownie zacznie wrzeć także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez 15-20min. Na 5 min. przed zakończeniem gotowania dodać szczaw i posolić. Podawać ze śmietaną i posiekaną zielenina.

Samo zdrowie

:lol: :lol: :lol:

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Paź 2007, 21:13 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Szybka zupa rybna

wywar z warzyw w którym rozpuszczamy serek topiony kremowy,dużo natki pietruszki,na koniec pokrojony w kosteczkę wędzony łosoś.Można pokusić się o grzaneczki.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Paź 2007, 09:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Rosół weselny z makaronikiem

Składniki:
Makaronik:
- 1 kg mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 7 żółtek,
- 2 dkg masła,
- sól.

Rosół:
- 1 kura rosołowa,
- 1 kg mięsa wołowego z kością,
- 3-4 duże marchwie,
- 1 seler z nacią,
- 2 - 3 pietruszki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ziarenka pieprzu naturalnego,
- 1 ziarenko ziela angielskiego,
- sól
- natka pietruszki.


Opis przygotowania:

Makaronik:

Mąkę przesiać. Jaja umyć i wybic do miski, sprawdzając ich świeżość, po czym wlać do sporządzonego w mące dołka wraz z dodatkowymi siedmioma żółtkami, szczyptą soli i masłem. Zagnieść dosyć twarde ciasto, dobrze je wyrobić i rozwałkować na cienkie płaty podsypując niewielką ilością mąki. Rozwałkowane płaty lekko podsuszyć i kroić w bardzo cienkie nitki. Makaron na Śląsku kroi się dwoma sposobami. Pierwszy: ciasto zwinąć w rulon i kroić z niego makaron. Jest on wówczas dłuższy. Drugi: ciasto pokroić w pasy o jednakowej szerokości ok. 3cm, złożyć je razem, po czym kroić makaron. Tak pokrojony makaron jest krótszy, lecz jego nitki są jednakowej długości. Makaron można gotować od razu lub po całkowitym wyschnięciu, we wrzącej, osolonej wodzie.

Rosół:

Wszystkie mięsa dokładnie oczyścić, opłukać i włożyć do dużego garnka z zimną wodą, dodać sól i gotować do miękkości na wolnym ogniu bez przykrycia. Warzywa umyć, obrać i dodać wraz z przyprawami do garnka, w którym będzie się gotował rosół. Cebulę opłukać i bez obierania przekroić na połówki, po czym przeciętą stroną upiec na patelni lub na blasze pieca węglowego, a następnie dodać do wywaru. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, rosół przecedzić do innego garnka. Przecedzony rosół przyprawić do smaku solą i ewentualnie przyprawą do zup, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu. Odcedzone z wywaru mięsa , marchewkę i pietruszkę pokroić w małą kosteczkę i odłożyć na talerz.
Na głębokie talerze nałożyć porcję ugotowanego oddzielnie i zahartowanego zimną wodą, makaronu, pokrojone warzywa, pokrojone mięsa. Talerze wypełnić gorącym rosołem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Pozostałe z rosołu mięsa można zjeść z sosem chrzanowym i ziemniakami lub dodać do pasztetu.

Do rosołu można użyć samego mięsa kurzego, kurczaka , indyka wołowiny ale zawsze musi być dużo warzyw.
Mozna też próbowac dodawać ziół ale to sprawa indywidualna.

ZIBI
:!: :?: :idea: :arrow: :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Paź 2007, 10:39 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
ŻUR z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki:
- biała kiełbasa wieprzowa surowa 1 na głowę
- 1 pęczek włoszczyzny
- butelka zakwasu żurkowego np. żur śląski lub od "babci" z bazaru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki,
- liść laurowy,
- sól,
- ziele angielskie
- majranek,
- pieprz
- jajka 1 na głowę

Sposób przygotowania:

Do ca 2 l wody dodać kiełbasę, czosnek, ziele, pieprz i liść laurowy, włoszczyznę i cebulę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 - 45 minut
Kiełbasę wyjąć,(wywar można przecedzić), dodać zakwas żuru, zagotować, śmietanę z rozpuszczoną mąką wlać do zupy, doprawić do smaku sola i majrankiem.
Ugotowane jajka na twardo, pokroić w ćwiartki, kiełbasę w talarki i zalać żurem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ze skwareczkami.

To je dobre, ale istnieje tyle róznych wersji, że głowa mała.

Żur wiejski"

Składniki:
- 1 szkl. ukiszonego żuru,
- 1 cebula 100 g,
- 1 zabek czosnku,
- pół kubka śmietany 18 %,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarna ziela ang.,
- sól,
- pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, zalać 3 szkl. wrzącej wody, wlać ukiszony żur i zagotować. Dodać roztarty z solą czosnek, majeranek oraz przyprawy. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić i dodać do zupy, wlać śmietanę i zamieszać. Podawać z ziemiakami okraszonymi stopnioną słoniną i zrumienioną cebulą.

Pychota

Żur zalewajka

Składniki:
- 5 ziemiaków (500 g),
- 1 cebula 60 g,
- butelka ukiszonego żuru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 suszone grzyby 20 g,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 ziarna ziela ang.,
- 1 łyżka majeranku,
- 50 g słoniny,
- sól.

Sposób przyrządzenia:
Ziemiaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić na 4 części. Grzyby umyć i moczyć w wodzie 20 min. Wlać 4 szkl. wody, dodać ziemiaki, cebule, grzyby, liść laurowy, pieprz oraz ziele ang. i gotować 20 min. Grzyby wyjać i pokroić w paski. Wlać ukiszony żur i wsypać majeranek. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy, wymieszać i gotować 2 min. Słonine pokroić w kostkę, zrumienić i połaczyć z zupą. Można dodać śmietany 22 %.

I co dalej

Kwaszenie żuru

Składniki:
- litr letniej, przegotowanej wody,
- 20 dkg pszennej mąki razowej,
- ząbek czosnku,
- skórka razowego chleba,
- trochę cukru i soli.

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wsyp do kamiennego garnka, zalej wodą, wymieszaj, dodaj roztarty czosnek, odrobinę soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryj płótnem lub gazą. Gotowy będzie, kiedy jego smak będzie kwaskowaty.

I dalej

Zakwas na żur

Składniki:

- 300 g mąki żytniej razowej,
- kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia,
- 500 ml przegotowanej wody,
- 4 ząbki czosnku.

Sposób przyrządzenia:

Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypać mąkę, dodać posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalać przegotowaną wodą. Wymieszać. Odstawić na 3 - 4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylać zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsypać do niego ponownie mąkę na żur, dodać wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robić go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myć. Przy pierwszym zakwaszaniu warto skorzystać z zakwaszacza - nawet kupnego.

Dziwne?

Żur po warszawsku

Hm nawet nie wiedziałem o takiej wersji

Składniki:

- porcja włoszczyzny,
- 1 pęczek szparagów,
- 50 dkg surowej kiełbasy,
- 0.5 l zakwasu,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka Maggi lub sosu Worcester,
- majeranek,
- 0.5 szkl. śmietany.

Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę zalewamy 1.25 l wody i gotujemy wywar. Szparagi obieramy i gotujemy osobno w 1.25 l wody. Jarzyny i szparagi zużywamy do innych dań. W wywarze z włoszczyzny gotujemy kiełbasę ok. 40 min., wyjmujemy ją, kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka. Dolewamy zakwas, wywar ze szparagów i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, roztartym z solą czosnkiem, Maggi lub sosem Worcester, majerankiem oraz roztrzepaną śmietaną. Podajemy z okraszonymi ziemniakami albo z jajkiem na twardo.

UF starczy tego dobrego

ZIBI

:!: :?: :idea: :arrow: :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lis 2007, 15:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Mleczniak Yenny

Składniki na oko w zalezności od ziemniaków

- 6 dużych ziemniaki
- 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej
- sól
- 1 l mleka

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, porządnie odcisnąć.
Dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Porządnie wyrobić ciasto.
Ulepić małe kuleczki.
Po zagatowaniu mleka kuleczki wrzucać do garnka z gotującym sie mlekiem i gotować około 8-10 minut a faktycznie to tak na łoko.

My robiliśmy faktycznie wszystko na łoko i wyszło. :lol: :lol: :lol:
Kulek musi być naprawdę dużo.
Ilość mleka też może być większa.
Teraz chcemy prztestować te kulki we frytownicy ?

Takie frytki ala Yenna. :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lis 2007, 16:01 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Do frytownicy lepsze kulki z puree.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lis 2007, 19:29 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Takie już znamy, a chcemy zobaczyć co wyjdzie z tych jak się wrzuci na gorący tłuszcz. :roll:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lis 2007, 20:03 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Spłaszcz je troszkę i ugotuj na wrzątku. Są pyszne ze skwarkami, cebulką smażoną i surówką z kiszonej kapusty lub z kiszoną kapustą zasmażaną. Odchudzające to to nie jest.
Dziękuję Zibi w imieniu małżonka za uznanie. To jego ulubiona zupa mleczna.
Daj znać co Ci wyjdzie.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lis 2007, 20:26 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Dodasz jajka 2 i mamy warszawskie pyzy bez farszu.
PYZY
8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Lis 2007, 16:50 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zalewajka kielecka

Zalewajka to potrawa magiczna. Kojarzy się z rodzinnym ciepłem, i zapachem późnego lata.
Zupa na bardzo prosta.
Trudno podać jakiekolwiek proporcje niech każdy sam je ustali według własnego smaku i gustu.

Składniki:

- suszone prawdziwki
- ziemniaki
- domowy żur ewentualnie kupny
- śmietana
- słonina świerzutka
- sól
- pieprz

Kapelusze borowików moczyć przez noc, rano odsączyć (wody z moczenia nie wylewać!), pokroić w grube paski. Gotować ok. godziny w wodzie, w której się moczyły, posolić. W tym czasie ugotować osobno ziemniaki, ugotowane zalać wywarem z grzybów (grzyby także dodać), całość zalać żurem. Zagotować. Dodać śmietanę - ilość także zależy od gustu i smaku. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec okrasić dobrze wysmażoną słoninką. Zalewajka także smakuje dobrze odgrzewana, na drugi dzień.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lis 2007, 18:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zarzutka nasza

Składniki:

- kiełbasa
- ziemniaków
- 50 dag kwaszonej kapusty z sokiem
- 1 duża marchewka
- 5 dag słoniny
- 5 dag cebuli
- sól
- kminek
- pieprz w ziarnkach
- 1-2 listki laurowe
- łyżka mąki


Kiełbasy i zimniaków tyle ile potrzeba i kapusty też w zależności od wielkości naczynia. U nas każde wydaje się za małe.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalać wodą,
dodać kiełbasę pokrojoną na porcje, startą na dużych oczkach marchewkę, listek, kminek, pieprz. Gdy się podgotuje dodać pokrajaną kapustę razem z sokiem.

Gotować, aż kapusta będzie miękka.

Okrasić drobno pokrojoną słoniną przesmażoną z mąką lub cebulą.

Przyprawić solą, podawać na gorąco z wyjętą kiełbaską i pieprzem, można posypać posiekaną natką.

Kminek też nie jest obowiązkowy, nie wszyscy lubią. Można jak ktoś lubi dodać ziarnka jałowca.
:lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:40 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

Składniki:

- wywar z marchewki, pietruszki i selera
- 1 kg konopi
- 500 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g kaszy krakowskiej (jaglana), gryczanej
- sól, szczypta cukru do smaku

Sposób przyrządzania:

Najsłynniejsza śląska zupa wigilijna Jest to kolejna świąteczna polewka, mająca według wierzeń siłę magiczną i dająca powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy wigilijnej trwało cały dzień. Przygotowanie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.

Konopie zalać woda na dwie godziny. Potem odcedzić i znowu zalać woda, gotować ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzić- zachowując wywar, przełożyć do kamiennego naczynia i tłuc drewnianą pałką, aż do wypłynięcia białego płynu. Płyn dodać do wywaru z konopi. Tłuczenie konopi i żmudne i długotrwałe. W zasadzie w kamionce powinny pozostać same łuski. Wywar z konopi wraz z wytłoczonym płynem należy gotować. Do całości dodaje się śmietankę, zasmażkę z masła, mąki zalanej niewielką ilością mleka oraz przyprawy. Konopiotka ma charakterystyczny słodko- gorzki smak. Na osobnym talerzyku podaje się kaszę gryczaną ugotowaną na pół sypko.
:wink: :wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:42 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Kwaśnica Wigilijna

Składniki:

- 1,5 l wody
- kilka suszonych grzybów
- kilka ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki masła do smażenia cebuli
- po 1 łyżce masła i mąki do zasmażki
- 500 g kiszonej kapusty
- czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Do wywaru dodajemy kapustę oraz przyprawy i gotujemy, potem kapustę odcedzamy, używamy jej do pierogów. Wywar dodamy do zupy. Osobno gotujemy suszone grzyby, które następnie kroimy w paski, część przeznaczamy do farszu do pierogów. Na koniec łączymy wywar grzybowy z „kapuścianym” dodajemy grzyby, ziemniaki. Cebulę kroimy kostkę i podsmażamy na maśle. Osobno robimy zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodajemy na koniec do kwaśnicy i mieszamy, żeby nie było grudek. W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.

:D

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 16:21 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
KARTOFLANKA

- 0,5 kg ziemniaków
- 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej
- 3 łyżki smalcu
- jajka ugotowane na twardo
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- koperek i natka pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz


Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Podobnie pokroić szynkę. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać jarzyny i szynkę, leciutko zrumienić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zawartość patelni, ziemniaki, i przyprawy przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować aż ziemniaki zmiękną. Podawać z dodatkiem zieleniny i jajkiem na twardo. Zupa powinna mieć pikantny smak.

:lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Lut 2008, 23:10 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
Zibi proszę do moje wodzionki dołączyć link następujący : gotowanie na ekranie :)
http://pl.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Kwi 2008, 22:47 
Zupa meksykanska

skladniki:
mielone mieso wolowe
papryka czerwona
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka pomidorow
cebula czerwona
oliwa
rosol/kostka rosolowa
przyprawy: pieprz, sol, czosnek, papryka ostra, chilli, ziola prowansalskie, oregano, bazylia

W duzym rondlu rozgrzewam oliwe i podsmazam cebule, zasypuje ja czosnkiem. Kiedy juz sie zrumieni, wrzucam mieso (po solidnej garsci na osobe), smaze na duzym ogniu ok. 3 min, sole, pieprze, dodaje pokrojona w kostke papryke (jedna srednia na 2-3 osoby), smaze jeszcze 2 min i zalewam 2-3 szklankami rosolu. Jesli nie mam, zalewam woda i dorzucam pol kostki rosolowej. Dusze 10 min pod przykryciem, nastepnie wrzucam odsaczona fasole i kukurydze, a po 5 min pomidory. Dusze az smaki sie przegryza, doprawiam pieprzem, wieksza iloscia papryki i chilli, ziolami. Zupa moze byc bardziej plynna - wtedy dolewamy wiecej wody, lub gestsza - wtedy czekamy, az woda odparuje. Pod koniec gotowania mozna posypac ja tartym zoltym serem. Podawac z bagietkami lub pieczywem czosnkowym.


Góra
  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Kwi 2008, 19:19 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
pyszny niby żurek

Gotujemy wywar z jarzyn z kawałkami wędlin,duzo czosnku,liść laurowy, ziele angielskie.Na koniec wlewamy kwaśną śmietanę(całą) rozmieszaną z mąką i rozprowadzoną wywarem z zupy.Moje dzieci wolą to od prawdziwego żurku.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 07 Paź 2009, 14:19 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
kto ma sprawdzony przepis na zupę z dyni???


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 07 Paź 2009, 17:25 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zupa z dyni

składniki: 1 kg dyni
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 porcje śmietankowego sera topionego
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
- sól, pieprz


Sposób przyrządzenia

Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talarzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 07 Paź 2009, 17:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zupa z dyni

Składniki na zupę z dyni

- 1 kg dyni,
- 3 łyżki masła lub margaryny,
- drobno pokrojona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3,5 szklanki wywaru z warzyw,
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1,25 szklanki mleka,
- 6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.

Sposób przyrzadzenia

Przed przystąpieniem do sporządzenia zupy warto przygotować wywar z warzyw - najlepiej używając kostki warzywnej.

Do dużego garnka wrzucamy 3 łyżki masła i rozpuszczamy je. Dodajemy cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu do czasu aż zmiękną. W międzyczasie obieramy dynię ze skórki pozbywając się przy tym pestek i kroimy ją w kostkę (ok. 2,5 cm). Tak przygotowaną dynię wrzucamy do pozostałych składników i mieszamy przez ok. 2-3 min.

Do mieszanki dodajemy wcześniej przygotowany wywar warzywny i gotujemy na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Wsypujemy pół łyżeczki zmielonego imbiru. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 min. - do chwili aż dynia zmięknie.

Zupę studzimy przez chwilę, po czym miksujemy ją mikserem lub robotem kuchennym. Całość jeszcze raz stawiamy na ogniu, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Dodajemy odrobinę śmietany. Przygotowaną zupę ozdabiamy szczypiorkiem.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 07 Paź 2009, 17:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5864
Miejscowość: Warszawa
Zupa dyniowa

Składniki:

- 2 l wywaru lub wody
- 1 kg dyni
- 250 ml śmietany
- 5-6 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
- ew. 2 – 3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:
Dynię oraz ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy w osobnych rondelkach wywarem i gotujemy. Dynię przecieramy lub miksujemy, łączymy z ziemniakami i śmietaną, doprawiamy przyprawami. Wlewamy do miseczek żaroodpornych, posmarowanych masłem, wbijamy do każdej miseczki jajo, posypujemy tartym, żółtym serem i zapiekamy. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 09 Sie 2010, 23:03 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Letnia pomidorówka
W garnku z grubym dnem smażymy lekko na oliwie kilka posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wodą -gotujemy dwa litry wywaru (jarzynki, korpus kurzy - niekoniecznie, może być jarsko)), dodajemy na koniec dwie puszki pomidorów (lub 1/2 kg pomidorów świeżych bez skóry - w cząstkach).Gotujemy kolejny kwadrans, doprawiamy wegetą, łyżką keczupu, papryką słodką i ostrą w proszku.Do gorącej zupy dorzucamy - paprykę czerwoną, trzy ogórki surowe, trzy pomidory bez skórki - wszystko w drobnej kostce - nie gotujemy! Na koniec - posiekana bazylia lub(i) oregano - najlepiej świeże.
Taką zupę podajemy letnią - można doprawić śmietaną, można z makaronem, można posypać posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem, dodać kawałki fety lub mozarelli albo... bez niczego. Super na ciepłe dni!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: ZUPY i CHLODNIKI
PostWysłany: 17 Sie 2010, 21:07 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Moi goście domagają się tej zupy na każdą imprezę rodzinną:-)

Zupa łososiowa

Składniki

* 1 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 3 pory
* 60g masła
* 2l bulionu warzywnego
* 250 ml kremówki
* 150g mrożonego groszku
* 3 trójkąciki topionego serka śmietankowego
* sól, pieprz, curry
* 3 surowe filety z łososia

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pory umyć, dwa pokroić w spore kawałki. Rozgrzać masło i podsmażyć na nim ziemniaki, a potem dodać cebulę i razem podsmażyć. Włożyć do garnka kawałki porów, wlać bulion warzywny, wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Pozostałe pory pokroić w cienkie paseczki. Po 20 min. gotowania wyjąć z garnka kawałki porów i zmiksować kostki ziemniaków z bulionem. Włożyć do zupy pokrojony w paseczki por wraz ze śmietaną i groszkiem, gotować jeszcze 10-15 min. Dodać serek topiony i mieszając stopić go na wolnym ogniu. Przyprawić zupę solą, pieprzem i curry. Filety z łososia pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.


Załączniki:
zupa.jpg
zupa.jpg [ 17.96 KiB | Obejrzany 12523 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.