duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Wrz 2018, 22:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2008, 18:59 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Proponuję rzucić okiem w pierwszą stronę. Tam są i uszka i pierogi i proste ciasto.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2008, 21:09 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
w ikei w zeszłym roku był taki domek piernikowy w kilku częściach do składania i udekorowania samemu, żałuje troche, że sie nie skusiłam, może w tym roku będzie ?

ja jakos piernika nie robię, jedynie jakies takie ciasteczka pachnące a'la pierniczki ;-)
robimy oczywiście mamusia z dziecmi, w tym roku mam mocne postanowienie namówić w końcu tatusia :mrgreen:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 04 Gru 2008, 17:19 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
Tym, którzy nie zarobili jeszcze ciasta na pierniki polecam przepis na ciasteczka korzenne – pepparkakory. Chrupiące i niezwykle pachnące mieszanką korzennych przypraw.





50 ml wody

60 ml miodu

50 g cukru do wypieków

60 g margaryny

260 g mąki

1/3 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)

Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne oraz margarynę. Czekamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.

Pepparkakory dekorujemy lukrem.

przepis z cafeart.pl

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:20 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Wigilijna kapusta z grochem

Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 dag łuszczonego grochu
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez około 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny minut. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kapusta z grochem II

25 dag grochu łuskanego moczymy na noc, żeby nam wymiękł. Gotujemy groch do miękkości z liściem laurowym, odrobiną oliwy i masłem.

1/2 kg kapusty kiszonej - może być na górkę - płuczemy, żeby nie było takie kwaśne. Następnie gotujemy kapustę aż do miękkości - możemy wtedy dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz sproszkowany imbir i curry dla uzyskania doskonałej barwy. Dodajemy też masło do smaku.

Gdy wszystko zmięknie mieszamy i już nie gotujemy. Odstawiamy, by smaki się naturalnie wymieszały.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kapusta z grochem III

Składniki:
- 20 dag grochu niełuskanego
- 60 dag kapusty kiszonej
- 2 dag suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Groch moczyć całą noc, a potem gotować, aż zmięknie, kapustę odcisnąć, pokroić i ugotować. Grzyby umyć, moczyć nocą i też ugotować. Pokroić w paski. Groch i kapustę odcedzić, wymieszać z grzybami, wsypać drobno pokrojony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kapusta z grochem IV

SKŁADNIKI:

- 60 dag kiszonej kapusty
- 30 dag pełnego grochu
- 4 cebule
- sól
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- 2 liscie laurowe
- 10 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Groch zalać przegotowaną wodą , zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Groch nie może być rozgotowany!! Namoczyć suszone gdyby w misce aż zmiękną i pokroić w kosteczkę. Następnie gotujemy kapustę, do której dodajemy resztę składników: posiekany grzybki razem z wodą, w której się moczyły, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę( cebulę należy najpierw zeszklić na oleju),przyprawić pieprzem i solą dogadać liść laurowy, wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 45 min. Na samum końcu dodać ugotowany groch i doprawić do smaku.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Śledź ze śliwką suszoną

Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).

Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.

Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.


Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2008, 16:34 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Śledź ze śliwką kalifornijską

Składniki

- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.

Przygotowanie:

Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 14 Gru 2008, 00:48 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
ZIBI, baaaardzo dziękuję!
I nieskromnie poproszę jeszcze o przepis na jakiś dobry i sprawdzony makowiec
Z ciastem drożdżowym u mnie niestety kiepsko :oops:

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:08 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Przepisy na makowce są w dziale "CIASTA"


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:11 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Strucla z makiem

Składniki:

- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 3 jaja

Masa makowa

- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
- kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej

Sposób przyrządzania:

Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obie strucle w sporej odległości od siebie, żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180C, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Makowiec zawijany


Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej i 1/2 do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- skórka pomarańczowa, wedle uznania

Oraz:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej

Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Ciasto podzielić według uznania najlepiej na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć wszystko na gładką masę.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:34 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Makowiec II

Składniki

Ciasto:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 3/4 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny lub masła
- szczypta soli

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuśćić , jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać , dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko , sól i tłuszcz. Dobrze wyrobić i wstawić na noc do lodówki.

Masa makowa:
- 50-80 dag maku (ja na połowę porcji dałam 30 dag)
- 20 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2-3 jaja (zależnie od ich wielkości i ilości maku)
- 1/2 szkl. miodu
- rodzynki
- posiekane orzechy

Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć i zemleć 3-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 4-6 części (z połowy porcji wyszły mi dwa 33-centymetrowe makowce). Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 45 minut w temp. 180 - 200 st.C. Wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym).

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:38 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Makowiec warstwowy

Składniki :

Ciasto :

- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli

Masa makowa :

- puszka gotowego maku 850 g
- 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy (2 słoiki dżemu wiśniowego )
- 3 jajka
- aromat migdałowy ( to mój dodatek )

Polewa czekoladowa :

- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .

Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:42 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Makowiec na kruchym spodzie

Składniki
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich

Wykonanie
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 15 Gru 2008, 19:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
MAKOWIEC BABCI

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- paczka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 4 żółtka
- łyżeczka soli
- zapach waniliowy

MASA MAKOWA:
- 1 kg maku
- 4 białka
- 60 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- zapach migdałowy
- 2-3 łyżki miodu
- skórka pomarańczowa
- 10 dkg rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe



CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margaynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.


MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.
4. Teraz zwijamy naszego makowca
5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.
6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 20 Gru 2008, 23:12 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
to ja tylko dodam ,ze do wyrabiania ciasta drożdzoweko najlepiej zaangazować dłonie męskie. ;-)
wyrabianie ciasta drożdzowego jest bowiem dość męczącym zajęciem.

_________________
>>do tego by zło się rozprzestrzenilo wystarczy aby wszyscy sprawiedliwi powstrzymali sie od dzialania<<.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 21 Gru 2008, 01:01 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Ja robię ciasto drożdżowe mikserem. Wrzucam wszystkie składniki i tylko 1/3 maki. Jak już pokręci się to kilkanascie minut , robią sie piekne pęcherzyki, wtedy dopiero wsypuje resztę mąki i wyrabiam ręcznie kilkanście minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Raz tylko spróbowalam wyrabiac ciasto na pączki ręcznie od samego początku. Po pół godzinie ciasto nadal się lepiło, a mnie odechciało się już tych pączków. Gdyby nie pomoc dzieci, które zmieniały mnie w tym wyrabianiu, pewnie wyrzuciłabym ciasto, albo byłoby nieco zakalcowate.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 21 Gru 2008, 12:54 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
do wyrabiania drożdżowego świetnie nadaje się urządzenie do wypiekania chleba - większość ma taką funkcję. wrzuca się składniki i już - paluszków sobie człowiek nie pobrudzi ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re:
PostWysłany: 22 Gru 2008, 19:33 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
ZIBI napisał(a):
PIEROGI

Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól

Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól

Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).





Paula i ZIBI :roll:


wlasnie szukalam przepis na pierogi,i oczywiscie- znalazlam tu ! :D
Wiem, niby pierogi nie sa trudne, ale bede robila pierwszy raz- zawsze mama lepila na wszystkie rodziny...

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 29 Lis 2009, 12:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
BIEGNIE CZAS, LECI CZAS, CZAS POGANIA STALE NAS.

Moi drodzy to już trzecia Wigila razem. Ale nam poleciało.
To tak tylko dla przypomnienia.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 29 Lis 2009, 20:22 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
no fakt, wielkie dzięki za przypomnienie:)

ja zacznę od peperkorów Hani, własnie przepis na takie mi zginał, wielkie dzięki Haniu. Od miękkich pierników wolę te kruche.


Haniutka napisał(a):
Tym, którzy nie zarobili jeszcze ciasta na pierniki polecam przepis na ciasteczka korzenne – pepparkakory. Chrupiące i niezwykle pachnące mieszanką korzennych przypraw.





50 ml wody

60 ml miodu

50 g cukru do wypieków

60 g margaryny

260 g mąki

1/3 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)

Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne oraz margarynę. Czekamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.

Pepparkakory dekorujemy lukrem.

przepis z cafeart.pl

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Zupa z karpia
PostWysłany: 20 Gru 2009, 00:21 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Składniki:
2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
1/3 szklanki białego wina
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
sól
2 listki laurowe
2 plasterki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 litry wody

Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.

Można podawać z makaronem!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 20 Gru 2009, 14:52 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
genialny karp wg Kuronia, naprawde pychotka :P
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art3412.html


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2010, 08:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
I znowu czas nas dogonił, kolejne Święta razem.
Tu jest wszystko, jeszcze tylko ciasta :562:
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: KUTIA
PostWysłany: 13 Gru 2010, 11:27 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 23 Cze 2007, 13:39
Posty: 1945
Robicie kutię? Ja od kilku lat się zbieram, ale tym razem na pewno zrobię ;)
Macie jakiś sprawdzony przepis? U mnie w domu nikt kutii nie robił, w dalszej rodzinie też nie, ani u męża.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2010, 12:30 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Mój mąż uparcie robi od dwóch lat, ale jak, nie mam pojęcia :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2010, 16:08 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 23 Cze 2007, 13:39
Posty: 1945
:D

Przepis to ja sobie znajdę, tylko gdzie się kupuje pszenicę na kutię? Może w sklepie ze zdrową żywnością?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 13 Gru 2010, 22:16 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
U nas na targowisku sprzedają :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.