duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Maj 2018, 02:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:44 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Śledzie po litewsku

Składniki:

- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 100 g ogórka kiszonego
- 4 cebule
- 1 mały słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
- 40 g suszonych prawdziwków
- 2 szprotki wędzone w oleju (z puszki)
- 50 ml oleju
- świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przyrządzania:

Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc, następnego dnia gotujemy je przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy, zachowując wywar. Grzyby siekamy. Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i kroimy w mniejsze dzwonka i wstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Szprotki rozcieramy i dodajemy do cebuli i dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając, żeby się sos nie przypalił. Po 10 minutach dolewamy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Śledzie w ziołach – po śląsku

Składniki:

- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 4 cebule
- 250 ml octu winnego, 250 ml oleju
- 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
- po 1 łyżce bazylii i tymianku
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.

:lol: :wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Gru 2007, 11:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Forszmak ze śledzi

Składniki:

- 250 g śledzi solonych
- 700-800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 18-22%
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 minut.
:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 06 Gru 2007, 12:18 
Offline
naczelny amerykanista

Dołączenie: 20 Cze 2007, 23:40
Posty: 1450
Od lat do barszczu zamiast uszek podaję kruche pierożki, wg przepisu z "Kuchni staropolskiej".
Mają tę zaletę, że można je przygotować wcześniej i zamrozić.
Jak zostaną - świetnie smakują z piwem!

Ciasto:
Posiekać 40 dkg mąki z kostką dobrego masła, 1/2łyżeczki soli.
Dodać 1 małe jajo i 3 żółtka, oraz kilka łyżek dobrej kwaśnej śmietany.
Zagnieść, odłożyć na 1 godzinę do lodówki.

Cienko wałkować, wykrawać kółka szklanką, nakładać farsz do uszek, brzegi kółek posmarować rozmąconym białkiem, by się dobrze zlepiły.
Pierożki posmarować rozmąconym jajkiem (lub białkiem) i upiec na złoty kolor.

Na farsz do tego trzeba mieć paczuszkę grzybów suszonych, 2 cebulki, 1/2 kilo pieczarek, łyżkę bułki tartej i 1 białko.

Z tej ilości wychodzi kilkadziesiąt pierożków. W sam raz dla wielodzietnych. :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Gru 2007, 20:25 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Karp po żydowsku 2

Składniki:

- 1 karp - ok. 1-1,5 kg
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml piwa
- 1 cytryna z której ocieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy
- 3 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Jedną z potraw, które poprzez Galicję weszły do menu kuchni polskiej oraz wiedeńskiej, jest karp po żydowsku. To paradoksalne, że chrześcijanie przyrządzają go najczęściej z okazji Bożego Narodzenia, święta, które nie istnieje w judaizmie. Mamy kolejny dowód na to, że dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe, a droga do ekumenizmu zaczęła się właśnie od kubków smakowych.



Karpia po sprawieniu dzielimy na płaty i usuwamy ości. Dzielimy na porcje, solimy, pieprzymy, przyprawiamy utłuczonymi w moździerzu goździkami i zielem angielskim. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Z pozostałych części karpia, warzyw i przypraw gotujemy esencjonalny wywar tak długo, aby została szklanka. W dużym rondlu obsmażamy na maśle pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy przecedzony wywar i piwo. Gdy całość się zagotuje, wkładamy porcje ryby. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i startą skórkę z cytryny. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Delikatnie wykładamy porcje karpia na półmisek. Obkładamy cebulą i rodzynkami, a następnie polewamy sosem z duszenia. Można podawać na ciepło. Jeśli chcemy serwować na zimno, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Karp po żydowsku dobrze smakuje na zimno z chałką grubo posmarowaną świeżym masłem.
:lol: 8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Gru 2007, 20:28 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak po cygańsku

Składniki:

- 800 g filetów ze szczupaka
- 1-2 cebule, 5 ząbków czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g ogórków konserwowych
- natka pietruszki, szczypiorek
- 1 łyżka musztardy
- 50 ml oliwy
- cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Z filetów usuwamy ości. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz ogórki konserwowe. Siekamy natkę pietruszki, czosnek i szczypiorek. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy. Na dnie układamy kawałki ryby, posypujemy je posiekanymi ziołami, czosnkiem, cebulą i ogórkami. Resztę oliwy mieszamy z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą, cukrem i pieprzem. Sosem polewamy rybę, przykrywamy (może być folia aluminiowa) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy przykrycie lub folię.

8) 8)

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Gru 2007, 15:29 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Keks staropolski

Składniki:

- 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 100 g masła
- 12 jaj
- 300 g cukru
- porcja proszku do pieczenia
- 100 g orzechów laskowych i włoskich
- 50 g skórki pomarańczowej
- 250 g rodzynek

Sposób przyrządzania:

Ucieramy w makutrze 6 jaj, 6 żółtek i cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ochłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i osączyć). Składniki dobrze wyrabiamy i wkładamy do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70–80 minut w temperaturze: 180ºC. Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub lukrem.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 11:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Litewski pasztet grzybowy


Składniki:

- 15 dag suszonych borowików
- 4 bułeczki kajzerki
- 4 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 10 jaj
- szklanka śmietany
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Grzyby namoczyć na noc, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, wyjąć, wodę z gotowania grzybów przecedzić przez watę, grzyby wypłukać w kilku wodach. Bułeczki pokruszyć i namoczyć w wywarze grzybowym. Obraną cebulę pokroić w drobna kosteczkę wraz z grzybami i wymoczoną, odciśniętą bułeczką. Przesmażyć na rozgrzanym maśle. Przełożyć do miski, dodać żółtka jaj, śmietanę mąkę, natkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Glinianą formę pasztetową grubo wysmarować masłem, białka ubić na sztywna pianę i po łyżce dodawać do masy pasztetowej wciąż ostrożnie mieszając. Całość przełożyć do natłuszczonej formy, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i piec w piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć na płaski talerz, podawać z sosami na gorąco lub na zimno.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 11:43 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Pierogi rybne

Składniki:

Ciasto

- 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 1 jajko
- 125 ml wody

Farsz

- 400 g filetów z ryby
- 2 cebule
- 1 jajko
- natka pietruszki
- pęczek włoszczyzny
- 50 g boczku wędzonego
- tłuszcz, bułka tarta

Sposób przyrządzania:

Filety gotujemy w garnku razem z włoszczyzną. Cebulę drobno kroimy i smażymy na boczku. Przygotowujemy farsz: mielimy filet z ryby i usmażoną cebulę, dodajemy żółtko, sól, posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ostrożnie mieszamy. Osobno przygotowujemy ciasto, które wałkujemy, wykrawamy z niego krążki lub kwadraty, nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej podawać te pierogi usmażoną na maśle tartą bułką.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 11:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Sandacz duszony po polsku

Składniki:

- 1 sandacz (ok. 1,5 kg)
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1-2 cebule
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Sandacza sprawiamy, patroszymy, płuczemy i osuszamy. Oprószamy go solą i pieprzem w środku i na zewnątrz, odstawiamy na pól godziny do lodówki Włoszczyznę obieramy, płuczemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, cebulę, sól i pieprz. Zalewamy 500 ml wody i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Sandacza wkładamy go brytfanki, zalewamy wywarem i dusimy do miękkości ok. 25 minut. Jaja obieramy i siekamy, mieszamy z roztopionym masłem. Sandacza podajemy polanego masłem z jajami na twardo.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 11:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Karp smażony

Składniki:

- 1 karp (ok.1,2 kg)
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki
- 40 ml oleju lub 3 łyżki masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Kroimy karpia w dzwonka. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na 20 minut. Następnie dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem chrzanowym.
Najlepiej jednak gdy jest ciepły.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:11 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Rolmopsy z ogórkiem

Składniki:

- 10 filetów solonych
- 500 ml mleka
- 1-2 ogórki konserwowe lub 3 korniszony
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 cebule, 1 liść laurowy
- 30 ml oleju
- 50 ml octu winnego 6%
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety moczymy w wodzie przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie odcedzamy je i osączamy. Każdy filet smarujemy musztardą. Ogórki i jedną cebulę siekamy. Posypujemy każdego posmarowanego fileta ogórkiem i cebulą, oprószamy pieprzem i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką. Układamy rolmopsy w słoju i przygotowujemy zalewę: zagotowujemy 500 ml wody, ocet, posiekaną drugą cebulę, liść laurowy. Po przestudzeniu zalewamy marynatą rolmopsy w słoiku, na wierzch dolewamy oliwę i wstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:12 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Śledzie w marynacie

Składniki:

- 8 śledzi
- 1 marchew
- 1 seler
- 2 cebule
- 2 gożdziki
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki octu (6 %)
- 2 liście laurowe
- 3/4 szkl oliwy
- tymianek, estragon
- sól

Sposób przyrządzania:

Płukaną i sprawioną rybkę posolić i usmażyć na oleju, zarumienić z obu stron. Wstawić potem do piekarnika, aby ryba "doszła". Warzywa pokroić w plastry i ugotować w niewielkiej ilości wody.Gdy będą miękkie dodać ocet, cebulę, korzenie i pogotować jeszcze parę minut. Zalewa ma być z dość kwaśną z nutą korzenną. Usmażoną rybę kłaść na półmiski, ewentualnie do kamiennego garnka, zalać gorącą marynatą. Do marynaty mozna dodawać jeszcze np. kapary, szalotki, ew.papryczki.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Ryba faszerowana

Składniki:

- 1 duża ryba – około 2 kg (najlepiej szczupak lub karp)
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- pieprz biały i czarny
- sól

Wywar

- 2 l wody
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- por,
- 1 cebula
- 3 liście laurowe,
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego
- sól
- jeżeli nie mamy mocnego wywaru rybnego, to dodajemy 1 łyżkę
żelatyny

Sposób przyrządzania:

Odkrajamy łeb ryby i wyjmujemy skrzela. Skórę ostrożnie ściągamy aż do ogona i odstawiamy na bok. Mięso oddzielamy od ości. Posiekaną cebulę przesmażamy na maśle żeby się zeszkliła. Mięso, przesmażoną cebulę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, czosnek oraz połowę wcześniej sparzonych rodzynek (reszty rodzynek używamy do dekoracji) przepuszczamy przez maszynkę. Do farszu dodajemy jajko. Solimy i pieprzymy obficie do smaku. Farsz powinien być pikantny! Całość dokładnie wyrabiamy i nakładamy w skórę ryby, przywracając jej pierwotny kształt. Przystawiamy łeb i wkładamy do przygotowanego wcześniej wywaru rybnego, tak żeby ryba była przykryta (w wanience lub brytfannie). Dusimy na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy Na półmisku. Polewamy zagęszczonym wywarem lub na wywarze przygotowujemy inny sos, ok. chrzanowy, kaparowy, koperkowy. Rybę faszerowaną można też podać na zimno w galarecie. Po wyjęciu z wywaru, kroimy na porcje i układamy na półmisku, zachowując kształt ryby. Wywar odcedzamy, ewentualnie klarujemy. Sklarowanym wywarem zalewamy ostudzoną rybę. Pozostałą część galarety można pokroić w kostkę i obłożyć nią rybę, używając do dekoracji również pozostałych rodzynek.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:17 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Śledzie marynowane 2

Składniki:

- 1 kg filetów solonych
- 20 ziaren gorczycy,
- 20 ziaren kolendry
- 500 ml mleka
- 5-6 goździków
- 15 ziaren różnokolorowego pieprzu
- 1 cebula lub kilka ząbków czosnku
- 50 ml octu spirytusowego
- 100 ml dobrego oleju

Sposób przyrządzania:

Śledzie moczymy w wodzie 6–12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę w trakcie moczenia, ostatnie dwie godziny moczymy śledzie w mleku, odcedzamy i płuczemy. Trzeba zawsze spróbować kawałek, żeby zobaczyć, czy nie są za słone. Cebulę kroimy w plasterki, a czosnek siekamy. Gdy śledzie są już dokładnie osączone kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do dwóch litrowych lub jednego większego słoika. Układamy warstwami śledzie, przyprawy posiekany czosnek lub plasterki cebuli. Na samym wierzchu kładziemy cebulę. Zalewamy wszystko sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą. Zakręcamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch-trzech dniach, układamy śledzie na talerzykach lub miseczkach i doprawiamy świeżo posiekaną cebulką, ziołami, lub sosami.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Zupa rybna wigilijna

Składniki:

- 2 l wywaru z warzyw
- 700 g oczyszczonego karpia
- 1 łyżka mąki
- sól,
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Rybę po umyciu filetujemy i kroimy mięso na paseczki. Zalewamy wywarem i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy w garnuszku z małą ilością zimnej wody, wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając zupę. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Tę zupę można podawać tak jak grzybową wigilijną z łazankami.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Gru 2007, 12:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Żurek wigilijny

Składniki:

- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żur
- 40 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kromka razowego chleba
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kminek
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zarumieni zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb razowy kroimy w kostkę. Dodajemy do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Nalewamy na talerze, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 10:54 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Moczka wykwintna - Śląsk

Składniki:

- 500 g piernika (na miodzie!)
- 125 g miodu
- 4 marchewki,
- 5 pasternaków,
- 2 pietruszki,
- seler

Przyprawy

- 300 g gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie i laskowe
- migdały,
- suszone morele,
- rodzynki
- wywar z suszu śliwkowego
- goździki,
- cynamon,
- liść laurowy (3 listki),
- wanilia w lasce
- cukier do smaku,
- szczypta soli
- sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

Jedna z najstarszych, śląskich potraw wigilijnych. Ma charakter gęstego sosu często sporządzanego na zasmażce z masła i mąki, na którym gotowano różne składniki: piernik, suszone owoce, czosnek itp. Moczkę podawano czasem z kluskami jęczmiennymi. Najpopularniejsza jest moczka piernikowa, do której najlepiej jest użyć piernika (koniecznie na miodzie) z poprzedniej Wigilii. Moczkę należy podawać schłodzoną, gdy wszystkie składniki się przegryzą, wtedy też można zupę ew. doprawić.

Piernik pokroić na cienkie plasterki, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Po kilku godzinach zagotować i zmiksować. Do masy piernikowej dodać wywar z jarzyn i przypraw, następnie dodać pokrojone bakalie, sok z cytryny i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, przyprawić cukrem i odrobiną soli do smaku. Moczkę podaje się schłodzoną.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:07 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
może jakiś pomysł na wigilijnego szczupaka ?? (mam w zamrażarce takiego 1,5 kg) :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:51 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak faszerowany w galarecie

Składniki:

- 1 szczupak około 1,5-2 kg

Farsz

- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerstwej bułki
- 2 żółtka
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól,
- pieprz

Galareta

-pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 10 ziaren pieprzu,
- 1 goździk
- 4 białka
- 1 łyżka żelatyny

Do dekoracji

- 1 ugotowane na twardo jajko
- zielony groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- plasterki obranej cytryny

Sposób przyrządzania:

Szczupaka dzielimy na dzwonka. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny, wycinamy ości i kręgosłup. Obieramy mięso z ości i kręgosłupa. Mięso wykrawamy też z odciętego łba i części ogonowej. Ości, kręgosłup, łeb, ogon, warzywa i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Pod koniec smażenia dolewamy wino i dodajemy wcześniej namoczone rodzynki. Całość dusimy aż do zredukowania płynu. Dodajemy pokruszoną czerstwą bułkę. Jeśli całkowicie nie nasiąknie, podlewamy odrobiną wywaru. Po wystudzeniu całość, razem z kawałkami mięsa wykrojonego przy filetowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy żółtka, doprawiamy pieprzem i solą, po czym wyrabiamy na jednolitą gęstą masę. Dno szerokiego rondla smarujemy masłem, układamy w nim dzwonka szczupaka. W środek każdego kawałka wkładamy farsz, a dolne brzegi dzwonka spinamy wykałaczką. Całość zalewamy wywarem i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia około 20 minut. Ryby pozostawiamy w wywarze aż do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy i układamy na półmisku, dekorujemy, wywar klarujemy, dodajemy żelatynę i zalewamy szczupaka.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:53 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak po litewsku

Składniki:

- 800 g filetów ze szczupaka
- 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych
- 50 g rodzynek
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól,
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Z filetów starannie usuwamy ości. Oprószamy filety solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. W płaskim, szerokim rondlu podgrzewamy zakwas buraczany z solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą. Gdy się zagotuje wkładamy do niego filety i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie rybę wyjmujemy i delikatnie układamy na półmisku. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wywar studzimy. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy do niej jednym płynnym ruchem ostudzony wywar rybno - buraczany i podgrzewamy intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy sos, aż zgęstnieje, na koniec wrzucamy do niego rodzynki. Podajemy rybę polaną sosem. Przepis na zakwas znajdą Państwo w dziale Zupy.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:54 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak po cygańsku

Składniki:

- 800 g filetów ze szczupaka
- 1-2 cebule, 5 ząbków czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g ogórków konserwowych
- natka pietruszki, szczypiorek
- 1 łyżka musztardy
- 50 ml oliwy
- cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Z filetów usuwamy ości. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz ogórki konserwowe. Siekamy natkę pietruszki, czosnek i szczypiorek. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy. Na dnie układamy kawałki ryby, posypujemy je posiekanymi ziołami, czosnkiem, cebulą i ogórkami. Resztę oliwy mieszamy z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą, cukrem i pieprzem. Sosem polewamy rybę, przykrywamy (może być folia aluminiowa) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około pół godziny. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy przykrycie lub folię.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:57 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak po mazursku

Składniki:

- 1 szczupak
- 200 g świeżych grzybów (w ostateczności mogą być pieczarki)
- 50 g boczku lub wędzonki
- 500 g białej słodkiej kapusty, 1 cebula
- 100 g tartego, żółtego sera
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 winne jabłko
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki,
- 30 ml oleju
- cukier,
- sól,
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Szczupaka sprawiamy. Z odciętych płetw, łba i ogona gotujemy wywar. Rybę nacieramy solą i gdy gotuje się wywar odstawiamy ją do lodówki. Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę cienko szatkujemy, jabłko kroimy w plastry. Przesmażamy razem cebule, grzyby i boczek. W szerokim, płaskim rondlu układamy kapustę, jabłko, cebule wraz z boczkiem i grzybami. Zalewamy całość przecedzonym wywarem z ryby i gotujemy. Po 15-20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, mieszamy i dusimy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy w dzwonka, oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. W żaroodpornym naczyniu lub brytfance układamy usmażoną rybę, przykrywamy ją duszoną kapusta i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Żeby ser za bardzo się nie zarumienił możemy przykryć zapiekankę folią aluminiową, którą zdejmujemy przed samym końcem pieczenia. Potrawę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

:lol: :wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 14:59 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Szczupak pieczony

Składniki:

- 2 kg filetów ze szczupaka
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz

Sos pieczarkowy

- 600 g pieczarek
- 3-4 cebule
- 250 ml gęstej śmietany
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i na godzinę wkładamy do lodówki, żeby przeszły aromatem przypraw. Następnie rybę układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190C piekarnika i pieczemy 40 minut, od czasu do czasu smarując masłem. Przygotowujemy sos: podsmażamy na maśle posiekane cebule, aż się zeszklą, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie rozprowadzoną z mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszając zagotowujemy. Rybę podajemy na półmisku, polewamy sosem pieczarkowym, przybieramy cząstkami cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i ew. kaparami.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Gru 2007, 15:57 
Offline
ptak paradoksalny
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Gru 2007, 10:02
Posty: 1642
Miejscowość: Dolny Śląsk
ale szczupaków! dzięki :D :D :D
po rodzinnej naradzie wygrywa szczupak pieczony :!: i taki będzie u nas na wigilię


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 02 Gru 2008, 19:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5677
Miejscowość: Warszawa
Tak i już rok calutki zleciał jak z bata trzasł.
I już kolejna Wilija przed nami.


Jest taki dzień, bardzo ciepły choć grudniowy,
Dzień zwykły dzień,, w którym gasną wszelkie spory
Jest taki dzień, którym radość wita wszystkich,
Dzień, który już każdy z nas zna od kołyski.



Niebo ziemi, Niebu ziemia
Wszyscy wszystkim ślą życzenia.
Drzewa ptakom, ptaki drzewom,
Mgnienie wiatru płatkom śniegu


Jest taki dzień tylko jeden raz do roku,
Dzień zwykły dzień, który liczy się od zmroku.
Jest taki dzień gdy jesteśmy wszyscy razem,
Dzień, piękny dzień, dziś nam rok go składa w darze.



Niebo ziemi, Niebu ziemia
Wszyscy wszystkim ślą życzenia.
A gdy wszyscy usną wreszcie,
Noc igliwia zapach niesie.

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 02 Gru 2008, 20:13 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
O, tak, ciągle myślę z przerażeniem, że ciasta na pierniki nie nastawiłam.
I byłam dzisiaj u sąsiadki i tak kulinarnie nam na potrawy wigilijne zeszło :) Czas się szykować.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2008, 00:21 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Ja z piernikami też opóźniona jestem, a tu własne i znajome dzieci ciągle się dopytują kiedy dekorujemy. Podobno w IKEI można kupić gotowca - nie wiem czy tym razem w to nie wejdę. Co roku jest u nas wspólne robienie pierników - czasem nawet w 5 turach, więc może teraz pójde na łatwiznę...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2008, 09:35 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Lis 2008, 21:04
Posty: 324
Fakt, czas się sposobić. Od pyszności Zibiego aż zapachniało świętami :lol:

_________________
trzy babeczki z jednym rodzynkiem


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: WIGILIA
PostWysłany: 03 Gru 2008, 10:07 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 01:15
Posty: 2960
Miejscowość: Warszawa
Wiem, że w zeszłym roku o pierogach było wszystko i nawet udało nam się je zrobić (I raz w życiu), ale oczywiście nie pamiętam z jakiego przepisu robilismy. Chodzi mi o ciasto, bo farsz mężowi wyszedł super, natomiast mi ciasto wyszło za 4 razem :oops: Albo było zbyt klejące, albo zbyt oliwne, ciągle coś było nie tak.

Proszę więc o jakis najbardziej prosty tradycyjny przepis i opowieść ze szczegółami, jak zagniatać, co po czym dodawać i proszę tak łopatologicznie jak do "gotującego inaczej"


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.