duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 17 Lip 2018, 09:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: WIGILIA
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 18:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
USZKA Z GRZYBAMI

1. ciasto:
-1 kg przyzwoitej mąki tortowej
-1 jajko

2. farsz:
-5 dag suszonych prawdziwków
-1 kg pieczarek
-20 dag posiekanej cebulki
-5 dag masła
-sól i pieprz

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, wymieszać i podlać małą ilością wrzątku. Wyrobić ciasto, rozwałkować jak na pierogi i wyciąćkółka niedużą szklanklą. Zrobić farsz: prawdziwki obgotować w małej ilości osolonej wody, po ugotowaniu posiekać ( nie wylewaj grzybowego wywaru). Uwaga nie dodawaj do farszu za dużo prawdziwków, bo farsz będzie gorzki. Pieczarki posiekaj i podsmaż na maśle z prawdziwkami i cebulką. Podczas duszenia dolej odrobinę wywaru spod prawdziwków i przypraw do smaku. Przestudzony farsz odcedź przez gazę i nałóż łyżeczką na wycięte wcześniej krążki. Sklej jak pierogi, a potem zawin i sklej ze sobą oba końce każdego pieroga. Gotowe uszka ugotuj w osolonym wrzątku, a po wyjęciu przelej zimną wodą. Rozłóż na talerze i zalej gorącym barszczem.

Paula, córka ZIBIego :lol:


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 18 Wrz 2007, 10:32, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 18:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
BARSZCZ CZERWONY

-4 kg buraków
-1 główka czosnku
-skórka chleba razowego
-3 jabłka (kwaśne)
-1 cebula
-sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek
-1 litr wywaru jarzynowego


Buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 l ciepłej, przegotowanej wody. Odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuń tworzący się nalot. Zakwas oddstaw do lodówki. Wywar jarzynowy połącz z zakwasem w proporcji 1:1, przypraw, dodaj jabłka i cebule. Gotuj 20 minut, przecedź. Zalej uszka.

Paula, córka ZIBIego :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 20:59 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
ZIBI i Córki Zibiego, jesteście moimi idolami :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Wrz 2007, 19:08 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
A teraz kochanienki ta bedzie Kulebiak z kapusto i grzybamy

KULEBIAK Z KAPUST¡ I GRZYBAMI

ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 20 g drożdży
- 1 czubata łyżka margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli

farsz
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu

a także

- 1/4 kostki margaryny
- 1 żółtko

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku i mieszamy z margaryną, olejem, cukrem i solą. Na koniec dodajemy mąkę, szybko zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie farszu:
Umyte i dość drobno pokrojone pieczarki posmażamy na odrobinie oleju, zdejmujemy z patelni.
Szklimy posiekaną cebulę. Osobno podsmażamy przez parę minut pokrojoną cebulę , dodajemy do niej pieczarki i cebulę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i studzimy.

Gdy ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość), wyjmujwmy je na posypany mąką i starannie wyrabiamy. Operacja powinna trwać kilka minut, ciasto powinno być puszyste - nia należy dodawać do niego już więcej mąki. Na zakończenie kroimy je na drobne kawałki, formujemy kulki wielkości dużej śliwki - ciasto cały czas będzie rosło.
Z każdej z kulek robimy placuszek, na który nakładamy kopiastą łyżkę farszu, zlepiamy brzegi, obtaczamy w roztopionym maśle i układamy w niedużej tortownicy, dosiskając jeden pasztecik do drugiego. Najpierw formujemy krąg zewnętrzny, a następnie wypełniamy środek.
Cały kulebiak z wierzchu smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nieco rozgrzanego już piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni C
i pieczemy 40-45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumieni - nieco wsześniej, jeśli planujemy podgrzanie go bezpośrednio przed podaniem.
Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy serwetką.
Kulebiak podajemy w całości na ciepło lub na zimno, jako dodatek do barszczu. Pozostałe pzszteciki powinny bez problemu dać sie oderwać od pozostałyvh rękoma. Kulebiak najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu, w każdym razie tego samego dnia - następnego dnia wygląda równie efektownie, ale nie jest już tak smaczny.
Można też zrobić farsz pieczarkowy: drobno posiekane grzyby podsmażamy na patelni z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu.
*Inne rozwiązania to kulebiak jajeczny. Wówczas przygotowujemy farsz z 10 ugotowanych na twardo jajek, które siekamy z dodatkiem natki lub dymki, soli, pieprzu i jednej łyżeczki masła.

Paula i ZIBI 8)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Wrz 2007, 19:20 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
PIEROGI

Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól

Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól

Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).



Paula i ZIBI :roll:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Wrz 2007, 20:37 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kapusta wigilijna (inna)

- 1 duża główka kapusty
- 1,5 szklanki wywaru z grzybów
- sól
- sok z 1 cytryny
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła roślinnego

Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować , włożyć do miski, posolić, dobrze wygnieść i pozostawić na 20 minut.
Zagotować w garnku 3 szklanki wody, na wrzątek włożyć kapustę, gotować pod przykryciem 15 minut, wlać wywar z grzybów, dodać cukier i dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Dodać sok z cytryny, białą zasmażkę z mąki i masła i mieszając zagotować.


ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 09:58 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Śledź z cebulką po polsku

Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 białe cebule

Sposób przyrządzania:

Śledzie wymocz, tak, aby nie były za słone. Pokrój w dzwonka. Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. W dużym słoiku układaj na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie. Zalej olejem i odstaw na 2-3 dni. Na kilka godzin przed podaniem posiekaj cebulę, sparz wrzątkiem na sicie, osącz, ostudź i dodaj do śledzi.

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 14:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kutia

Kutia - tradycyjna potrawa kuchni polskiej i ukraińskiej. To jedna z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wieczerzy wigilijnej. Jada się ją tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Zazwyczaj robiona jest z pszenicy, ziaren maku, słodu lub miodu, bakalii (orzechów, rodzynek, migdałów i innych smakowitości) oraz mleka lub słodkiej śmietany. Proporcje składników w zależności od potrzeby.

Składniki:
• 30 dag pszenicy
• 0,5 kg maku
• 5 łyżek miodu (najlepiej spadziowego)
• 30 dag cukru
• 10 dag migdałów
• 20 dag orzechów
• 10 dag rodzynków
• zapach waniliowy
• woda przegotowana
• mleko lub słodka śmietana

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną pszenicę można kupić na targu, bywa w okresie przedświątecznym. Jeśli takiej nie dostaniemy, ziarno pszenicy opłukać, wilgotne wsypać do donicy, ucierać wałkiem, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Ucieranie ma na celu oczyszczenie ziaren z twardej skórki. Skórki zbierające się na wałku należy usuwać. Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać potrójną objętością wody. Gotować tak, jak kaszę; gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika, lub gotować w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić, zalać powtórnie. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i utrzeć w donicy lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym 2—3 razy. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1—2 szklankach wody. Dodać umyte i przebrane rodzynki (niekoniecznie), posiekane orzechy, obrane ze skórek i posiekane migdały, zapach waniliowy oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszać. Oziębić w lodówce. Przed podaniem na stół dodać trochę mleka lub śmietany.

Pozostałą po wieczerzy wigilijnej kutię przechowuje się w lodówce. Po raz drugi tradycyjnie przyrządza się kutię na Nowy Rok. Pszenicy wymieszanej z makiem i dodatkami nie można przechowywać dłużej niż do następnego dnia, nawet w niskiej temperaturze, bowiem w połączeniu z cukrem i miodem twardnieje i staje się niesmaczna.

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 14:33 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
KARP W GALARECIE

Jedno z dwunastu dań wigilijnych.

Składniki:

karp 1- 1,5 kg
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół pory
1 łyżeczka żelatyny
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ziarenek pieprzu
sól
1 łyżeczka cukru
(jak kto chce do dekoracji karpia):
2 jaja na twardo
ogórek kiszony
grzybki marynowane
Karpia skrobiemy i patroszymy. Gotujemy wywar z rybiej głowy, ogona i wszelkich rybich 'odpadków' i warzyw. Po pół godzinie wyjmujemy rybie mięso i warzywa i wkładamy do wywaru karpia pokrojonego w dzwonka. Dzwonka gotujemy 20 minut i delikatnie wyjmujemy na półmisek. Z ugotowanych dzwonków zdejmujemy delikatnie skórę i wyjmujemy bardzo ostrożnie wszystkie ości. Dzwonka układamy ładnie na półmisku i ozdabiamy ugotowanymi warzywami, jajkami na twardo czy ogóreczkiem.

Wywar cedzimy przez gęste sito, jeśli takiego w domu brak, można zwykłe sitko wyłożyć gazą i przez nią cedzić. Doprawiamy do smaku. W pół szklanki wywaru rozpuszczamy żelatynę. Łączymy z resztą i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, pamiętając jednak by się nie zagotował. Gdy zaczyna tężeć, zalewamy nim rybę na półmisku tak, by przykrył ją w całości i odstawiamy do lodówki.

Karp w galarecie gotowy jest do podania następnego dnia po przygotowaniu.
Najlepiej smakuje z ostrymi sosami.


ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 14:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Paszteciki wigilijne

Składniki

Ciasto

- 2 szklanki mąki
- 1/2 paczki margaryny (12,5 dag)
- jajko
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól

Farsz

- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 dag grzybów suszonych lub 25 dag pieczarek
- 3 cebule
- olej
- pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Farsz:
Ugotować kapustę, namoczone grzyby, drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać kapustę z grzybami, chwilę przesmażyć razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz można przygotować poprzedniego dnia.

Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Drożdże rozrabiamy w śmietanie. Podzielić na pól, każda porcję rozwałkować na placek. Z placków wyciąć paski o szerokości 10 cm. Położyć na nich farsz i zlepić, tworząc długi rękaw. Przełożyć rękaw tak, zęby zlepione krawędzie znalazły się pod spodem. Pokroić na paszteciki, położyć na oproszonej mąka ściereczce, aby wyrosły. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 150 stopni na złoty kolor.

Dla leniwców - kup ciasto francuskie i dalej tak samo.

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 14:54 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Zupa grzybowa

Składniki:
- 0,5 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
- 3 cebule
- 4-5 dag suszonych grzybów
- półtorej łyżki masła
- sól
- pieprz
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Przygotowanie:

Grzyby umyć, zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Warzywa obrać, opłukać, pokrajać na kawałki i lekko poddusić z dodatkiem polowy łyżki masła. Cebulę dodać do duszących się warzyw. Podduszone warzywa zalać litrem wrzącej wody, osolić, ugotować do miękkości. Grzyby odcedzić z wywaru i drobniutko posiekać. Wywar z warzyw przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, dodać grzybki i masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną zupę można podawać na wigilię tak jak bulion - w filiżankach, z dodatkiem pasztecików z kapustą lub grzybami lub na talerzach z dodatkiem oddzielnie ugotowanych łazanek i posiekanej zielonej pietruszki. Zupę grzybową podawaną z łazankami można wzbogacić dodatkiem śmietany.


ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 15:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kompot wigilijny z suszu

Proporcje na 10 szklanek

- 25 dkg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki),
- kilka goździków,
- kawałek cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 1/2 l wody

Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, gotować 2-3 minuty. Odstawić pod przykryciem, żeby owoce napęczniały. Nałożyć owoce do szklanek kompotowych, zalać kompotem. Podawać ciepły.

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 15:05 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Pierniczki drobne wigilijne
Składniki:

- 50 dag mąki,
- 20 dag miodu,
- 20 dag cukru-pudru,
- 12 dag margaryny,
- 2 dag tłuszczu do formy,-
1 jajo,
- 1 dag sody oczyszczonej,
- 1 paczka przyprawy do piernika.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, nożem wymieszać z częścią mąki, tak aby się nie rozlewał. Dodać przyprawy korzenne, cukier-puder, tłuszcz oraz jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie tak długo, dopóki nie będzie lśniące i jednolite.
Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wywałkować do grubości 0,5 centymetra. Wykrawać foremkami pierniczki w różnych kształtach, układać na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut.


ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 15:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kluski z makiem wigilijne
Masa makowa:
- 25 dag maku,
- cukier lub miód,
- wanilia, skórka cytrynowa, rodzynki.

Ciasto:
- 30-35 dag mąki,
- sól,
- 1 jajo,
- 3/4 szklanki wody,
- 3 dag masła lub margaryny.

Mak sparzyć i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką. Dodać do smaku cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie 2-3 dag rodzynków.
Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, lekko przesuszyć, podsypać mąką, pokroić kluski. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć


ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2007, 15:13 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Barszcz grzybowy ciemnobrązowy wigilijny
Składniki:

- garść suszonych grzybów - najlepiej prawdziwków
- sól
- pieprz
- zdziebko imbiru

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby (oczywiście najlepsze są kapelusze prawdziwków) zalewam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia. Należy pamiętać, że im mniejszą ilością wody zalejemy grzyby, tym barszcz będzie bardziej esencjonalny.
Gdy przestygną zaczynam gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Grzyby wyjmuję, wykorzystam je do zrobienia farszu do pierogów i grzybów smażonych w cieście. Teraz pora barszcz doprawić. Solimy, dodajemy świeży zmielony czarny pieprz i odrobinę imbiru. Powinien być pikantny, postny i mocno rozgrzewający.
Do barszczu podajemy pierogi gotowane lub odsmażane oraz można podać super rarytas grzyby smażone w cieście (najlepsze kapelusze).



ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Paź 2007, 18:37 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kapusta z grzybami i grochem

- 1,2 kg kiszone kapusty
- 2-3 cebule
- 1 łyżka maggi
- 20dag łuskanego grochu
- 5 dag suszonych grzybów
- 1/3 szklanki oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- cukier

Groch zalewamy litrem gorącej wody, odstawiamy do napęcznienie na co najmniej 2 godziny. Grzyby opłukać, zalać 2szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie (30 minut).
Namoczony groch odcedzić, zalać świeżą, gorącą wodą, dodać sól i maggi, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, Ugodowane gzryby odcedzić i pokroić w poaski. Kapustę posiekać, włożyć do rondla, zalać wywarem z grzybów. Wrzucić grzyby i przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać do kapusty, wymieszać. Następnie dodać miękki groch i pozostały olej, wymieszać i jeszcze dusić przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.

ZIBI


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Paź 2007, 08:07 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Do wyrabiania ciasta nada się ręka ciężka i duża.
Do lepienia uszek tudzież pierogów potrzeba dłoni mniejszych i delikatniejszych aby dziur nijakich nie było.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Lis 2007, 11:52 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Ryba po grecku

Składniki:

- 4 filety z mintaja, dorsza, pangi lub innej ulubionej ryby,
- 10 średnich marchewek,
- 1 por,
- 4 cebule,
- 1/4 selera,
- 1 mały przecier pomidorowy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- olej,
- sól, cukier, pieprz, papryka,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu.

Image

Wykonanie

1) Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.

2) Cebulę i por kroimy na półplasterki.

3) Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy.

4) Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziej zdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnować z dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.

Image
5) Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Może być zasmażka.

6) Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.

7) Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.

Image

8) Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.

Image

9) Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwili smak powinien być bardzo zdecydowany.

10) Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.

Image

Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja. Kładziemy nieco zielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być wściekle zimna.
Tak przyrządzoną rybę jada się również na ciepło.
Do ryb nie używamy żadnych gotowych mieszanek przyprawowych. Używamy tylko naturalnych przypraw. Dotyczy to przyrządzania wszystkich ryb.
Jeśli lubicie jarzyny nieco twardsze, wystarczy dusić je nieco krócej.
Można użyć kostkę rybną zamiast filetów, choć ja tego sposobu nie preferuję.

Przepis z zaprzyjaźnionego forum kuchennego ale tak robi większość.

Jaka ryba. Najlepsza, najulubiensza byleby morska.
Można jednak spotkać także karpia po grecku a nawet śledzia oraz sandacza i szczupaka.

:!: :?: :idea: :arrow: :) :D :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 09 Lis 2007, 15:34, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Lis 2007, 22:37 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
"Zibi - po prostu gotuj"-
fajnie brzmi nie- a dlaczego odrobiny komercji jednak nie wprowadzić - takie ogólnodostępne składniki, profesjonalne zdjęcia - mniam ,

przy tej rybie po grecku zaczęłam się ślinić- chyba nie wytrzymam do wigilii i wypróbuję już jutro


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 00:35 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
No obłęd ...basta basta ...jeszcze nie adwent a ja tez będę po pierogach.... :twisted:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 14:51 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kotlety grzybowe

Składniki:

- grzybki suszone (około pół torebki takiej po cukrze)może być i więcej
- jajko
- bułka tarta
-sól,pieprz
- cebulka
- bułka czerstwa (namoczona w wodzie)

WYKONANIE:

Grzybki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości.Po ugotowaniu studzę i mielę przez maszynkę do mięsa.Do grzybków dodajemy cebulke przesmażoną ,jajko ,bułkę i bułkę tartą wszystko razem łączymy ,doprawiamy do smaku.
Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce i na patelnię.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 15:04 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Gołąbki wigilijne

Składnik:
• Kapusta
• ryż ok. 100 g
• kasza jęczmienna ok. 100g
• grzyby suszone ( garść)
• sól, pieprz
• cebulka
• olej
• śmietana 18% słodka

Sposób przyrządzenia:

Kapustę sparzyć, przygotować liście. Ugotować ryż i kaszę. Grzyby namoczyc i podgotować. Kaszę i ryż wymieszać dodać pokrojone drobno grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć cebulke i dodać do farszu. Farsz układać na liściach i zwijać tak jak normalne gołąbki. Włożyć do brytfanny dodać 1-2 łyżki oleju szklankę wody, wstawić do piekarnika piec ok. 50 minZaglądać od czasu do czasu w razie czego podlać wodą.Po upieczeniu wyjąć gołąbkido sosu dodać śmietanke i zagotować. Gołąbki nie tylko na wigilie. Podawać z ziemniaczkami.Smacznego.



Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

Składniki:

- 1 kapusta biała

Farsz:

- ok.10dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg
pieczarek
- 2 duże cebule
- masło do smażenia
- 2 szklanki kaszy grycznej prażonej
- 3 szklanki wody + 10 dkg masła
- 2 kostki bulionu grzybowego
- odrobina soli,pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować.Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie ,sparzone już liście .

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać,namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Wystudzić,pokroić w paski.
Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle,dodać grzyby.
Jeżeli mamy mało grzybów suszonych,możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami.Musimy mieć jednak świadomość,że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, najlepiej kupionej na rynku na wagę, prosto z worków należy przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć.
3 szklanki wody zagotować, dodać 2 kostki bulionowe, masło; spróbować, jak trzeba, to jeszcze dosolić.
Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np.troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą.
Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę.
Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły.

Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.

Podane ilości są podane w przybliżeniu, zwykle robi się je "na oko" i jedynie jako danie wigilijne.


Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Składniki:

- 1 biała kapusta
- 15 dag suszonych grzybów
- 4 szklanki kaszy jaglanej
- 8 szklanek wody
- 1 kostka masła
- 2 duże cebule
- 1 kostka grzybowa Knorr
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, po kolei zdejmujemy odchodzące liście.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor.

Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy.

Kaszę zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę.

Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając kostkę grzybową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, sól i pieprz.

Zawinięte gołąbki układamy ciasno w naczyniu, zalewamy do połowy wywarem z grzybów i zapiekamy.



Smacznego!

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Lis 2007, 15:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
ŚLEDZIE POD PIERZYNK¡

Składniki

- 6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ugotowane buraki
- 2-3 ugotowane marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz, sól, cukier, cytryna

Przygotowanie

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Lis 2007, 13:44 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
ŁAMAÑCE Z MAKIEM

Ciasto

- 200g zimnego masła
- 150g płatków migdałowych
- 200g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 rozbełtane jajko
- 4 łyżki brązowego cukru

Mak

- 0,5 L śmietanki 36%,
- 150g migdałów
- 150g rodzynek
- 20 ml rumu
- 3 szklanki zmielonego maku
- miód do smaku
- sól do smaku

Przygotowanie

Posiekaj ostrym nożem wszystkie składniki ciasta. Powinny zostać delikatne smużki masła w cieście. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Przełóż na papier do pieczenia. Pokrój w romby, posmaruj rozmącony jajkiem, oprósz brązowym cukrem, nakłuj widelcem. Upiecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby się skleiły przełam je po wystudzeniu. (Stąd nazwa „łamańce”).
Wlej śmietankę do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż 3/4; odparuje. Rodzynki namocz w rumie. Migdały chwile obgotuj. Zalej zimna woda i obierz ze skórki. Grubo posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z odparowaną śmietaną. Posłódź miodem i lekko posól do smaku. Nałóż do miseczek, a w momencie podania wetknij w mak łamańce.

:lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:29 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Hekele

Składniki:

- 6 sztuk filetów ze śledzi
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 niewielka cebula
- pieprz, musztarda

Sposób przyrządzania:

Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku pieprzem mielonym oraz musztardą. Druga wersja tej potrawy występuje w postaci zmielonej. Hekele podaje się z pieczywem i masłem.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Śledzie po kaszubsku w kapuście

Składniki:

- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1 mała główka kapusty
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- po1 łyżeczce tymianku i kminku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Śledzie moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwu – trzykrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie śledzie osączamy. Każdy filet smarujemy z obu stron musztardą wymieszaną z solą i pieprzem. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z masłem, mieszamy z poszatkowaną kapustą, kminkiem i tymiankiem. Chwilę razem smażymy, dolewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy do środka kapustę, na niej układamy śledzie. Potrawę polewamy reszta topionego masła i pieczemy przez 45 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Na Kaszubach podaje się tą potrawę z ziemniakami, jako danie wigilijne.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:33 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Dorsz po kujawsku

Składniki:

- 1 kg filetów z dorsza
- 250 ml piwa (ciemnego!)
- 100 g piernika na miodzie
- 4 cebule
- 100 g marchwi
- 2 goździki
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki masła
- cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry. Masło rozgrzewamy na patelni i podrumieniamy cebulę i marchew, zalewamy piwem i doprawiamy (sól, cukier, pieprz, goździki). Dodajemy filety i dusimy razem pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie filety wyjmujemy, a do wywaru dodajemy pokruszony piernik. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Na koniec wyjmujemy goździki i wszystkie składniki miksujemy, doprawiamy sos sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem, wkładamy z powrotem rybę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kluskami. Tak przyrządzona ryba jest na Kujawach podawana jako danie wigilijne.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:35 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 2 jajka
- ew. 500 g makaronu - łazanki
- po 750 g białej kapusty i świeżych grzybów
- 100 g tłuszczu (masło, smalec, olej)
- 2–3 cebule
- 250 ml śmietany
- natka pietruszki lub koperku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Z jajek, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy.

Kapustę obgotowujemy, a następnie wyciskamy i siekamy. Kroimy w kostkę cebule i przesmażamy ją na smalcu, dodajemy grzyby i dusimy razem z cebulą do miękkości, odparowujemy. Grzyby mieszamy razem z kapustą, dodajemy łazanki, sól i pieprz. Zapiekamy w piekarniku. Przed zapiekaniem w piekarniku zalewamy potrawę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Powyższą potrawę możemy wykonać też z samą kapustą lub grzybami.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:39 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

Składniki:

- wywar z marchewki, pietruszki i selera
- 1 kg konopi
- 500 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 g kaszy krakowskiej (jaglana), gryczanej
- sól, szczypta cukru do smaku

Sposób przyrządzania:

Najsłynniejsza śląska zupa wigilijna Jest to kolejna świąteczna polewka, mająca według wierzeń siłę magiczną i dająca powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy wigilijnej trwało cały dzień. Przygotowanie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.

Konopie zalać woda na dwie godziny. Potem odcedzić i znowu zalać woda, gotować ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzić- zachowując wywar, przełożyć do kamiennego naczynia i tłuc drewnianą pałką, aż do wypłynięcia białego płynu. Płyn dodać do wywaru z konopi. Tłuczenie konopi i żmudne i długotrwałe. W zasadzie w kamionce powinny pozostać same łuski. Wywar z konopi wraz z wytłoczonym płynem należy gotować. Do całości dodaje się śmietankę, zasmażkę z masła, mąki zalanej niewielką ilością mleka oraz przyprawy. Konopiotka ma charakterystyczny słodko- gorzki smak. Na osobnym talerzyku podaje się kaszę gryczaną ugotowaną na pół sypko.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Gru 2007, 10:42 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5731
Miejscowość: Warszawa
Kwaśnica Wigilijna

Składniki:

- 1,5 l wody
- kilka suszonych grzybów
- kilka ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki masła do smażenia cebuli
- po 1 łyżce masła i mąki do zasmażki
- 500 g kiszonej kapusty
- czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Do wywaru dodajemy kapustę oraz przyprawy i gotujemy, potem kapustę odcedzamy, używamy jej do pierogów. Wywar dodamy do zupy. Osobno gotujemy suszone grzyby, które następnie kroimy w paski, część przeznaczamy do farszu do pierogów. Na koniec łączymy wywar grzybowy z „kapuścianym” dodajemy grzyby, ziemniaki. Cebulę kroimy kostkę i podsmażamy na maśle. Osobno robimy zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodajemy na koniec do kwaśnicy i mieszamy, żeby nie było grudek. W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.

:D

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 104 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.