duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 23 Wrz 2018, 22:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 17:38 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Papryka konserwowa

- około 2 kg papryki
- czosnek
- gorczyca
- olej
- ziele angielskie
- cebulka

- zalewa

. 5 szklanek wody
. 1 szklanka octu
. 1 szklanka cukru
. 1 łyżka soli
. 2 listki laurowe


Paprykę umyć, pokroić na paski wzdłuż, wykroić środki i białe błonki.
Poukładać ciasno w słoikach. Dodać: 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki gorczycy, kawałeczek (plasterek) cebulki.

Zalewę zagotować i zalać gorącą słoiki na wierzch włać 1 łyżeczkę oleju i dobrze zakręcić słoik.
Pasteryzować ( gotować) 30 minut.
:D :P :lol: :roll: :wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 17:45 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Papryka Kiszona:

-1 kg kolorowej papryki
-2 ostre papryczki
-5-7 ząbków czosnku
-3 listki laurowe
-1 łyżka ziaren ziela angielskiego
-6 dag soli
-kilka kwiatostanów kopru

Paprykę przekroic na pół i oczyścic z nasion.
Zagotować 2 litry wody z solą i zielem angielskim, przestudzić.
Do słojów (słoików) wkładać paprykę ostrą i zwykłą, czosnek, koper i liście laurowe. Zalej zalewą i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Potem słoje zamknij i zapasteryzuj. I schowaj w bezpieczne i chłodne miejsce. :) :) :) :)


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 18 Wrz 2007, 10:34, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Wrz 2007, 21:03 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
mam sporo buraczków, czy ktoś ma sposób na ich przetworzenie?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 17:24 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
AGREST MARYNOWANY

- 1 kg niezupełnie dojrzałego agrestu
- 25 dag cukru
- 2 szkl wody
- 1 łyżka octu 10%
- kawałek kory cynamonu
- kilka gożdzików
- kilka ziaren pieprzu białego

Owoce ponakłuwać wykałaczką, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, przełożyć w słoiki. Z reszty ugotować zalewę, zalać gorącą agrest, zakręcać i pasteryzować 15 min. w 90 stopniach.

:lol: :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Sty 2008, 17:45 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
CEBULKI MARYNOWANE

- 1 kg srebrnołuskich cebulek
- 8 szkl. wody
- 4 łyżki soli
- 2 szkl. octu 6%
- po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki cukru

Cebulki obgotować 10 min.w wodzie z solą. Z pozostałych składników ugotować zalewę, przestudzić. Cebulki włożyć do słoików, zalać zalewą, pasteryzować 15 min w 90 stopniach.

:lol: :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Mar 2008, 08:10 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Mięso konserwowe

Mięso np. łopatka, szynka, udka lub skrzydełka drobiowe dzielę na niewielkie kawałki. Na noc posypuję solą, pieprzem, czosnkiem, vegetą, majerankiem i innymi dowolnymi przyprawami.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko kawałki mięsa - tyle by się zarumieniły.
Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować - kurczaka 1 1/2 godz. a wieprzowinę powyżej 2 godz.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 28 Mar 2008, 12:25 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Mam nieco inny przpis na papryke koserwową

Papryka żółta i czerwona
Zalewa:
3l.woldy
1/2 l. octu
1/2 szkl. soli

Dodatkowo:
ziele angielskie,
miód

Zagotować składniki zalewy. Paprykę pokroić na ćwiartki, ułożyć ciasno w słoikach. Zlać zalewą. Do każdego słoika dodac po łyżeczce miodu i po kilka ziaren ziela angielskiego.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Cze 2008, 08:24 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Kiszone pomidory

przyprawy jak do ogórków kiszonych - czosnek, korzeń chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, listek selera, koper, liść wiśni, liść czarnej porzeczki, można sypnąć troszkę gorczycy białej.
Zalewa - 2 płaskie stołowe łyżki soli na 1 litr wody przegotowanej, gorącej.

Najważniejsze są pomidory - muszą być niezbyt duże ( żeby weszły do słoików bez krojenia ), takie które zwykle wykłada się do dojrzewania na parapecie - zielone ale już na granicy zaczerwienienia. Nie mogą być dojrzałe.

Postępujemy dokładnie jak z ogórkami, ale pomidory muszą mieć troszkę miejsca, muszą się po zamknięciu słoika trochę przesuwać.

Przepis mam od teściowej więc jest opowiadany.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Lip 2008, 01:05 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Paź 2007, 21:32
Posty: 1704
Miejscowość: Wrocław
sok z wiśni

300 wiśni
300 liści wiśni
3 kg cukru (w tamtym roku dałam 2,5kg i był dość słodki, w tym dałam 2 kg)
3 l wody
3 łyżki kwasku cytrynowego

Wiśnie i liście gotować w wodzie 10 min. Sok odcedzić przez ściereczkę/tetrę - pozostały miąższ porządnie wycisnąć. Do soku dodać cukier i kwasek cytrynowy, rozmieszać i zagotować. Przelać w butelki/słoiki i pasteryzować.

_________________
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lip 2008, 08:46 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
Ratunku - fachowcy .

DSostałam 10 kg małych zielonych papierówek (superkwaśne i nawet moi maniacy kwaśnych jabłek nie są w stanie ...) :???:

Proszę o przepisy - co można z nich zrobić w słoiki ?

O ludzie - chyba się starzeję- zaczynam zamykać lato w słoiki, chcę mieszkać na wsi ....i takie tam (czyżby to wpływ "rozlewiskowego domku")


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lip 2008, 12:45 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Wymyć, wyjąć gniazda nasienne i zmielić maszynką do mięsa. Wlać w duży gar, dodać cukru do smaku i zagotować. Gorące wlewać w butelki - masz soko - kompot.

Na dżem - starkować na grubych oczkach, dodać cukier, mniej więcej 1kg cukru na 2 kg jabłek. Gotować aż zgęstnieje, tak ze 2 dni, gorące w słoiki, zakręcać, ustawiać na zakrętkach żeby zaciągnęło.
Można klasycznie obrać, układać ćwiartkami w słoikach, zalewać gorącą wodą z cukrem - 1l wody 0,5 cukru - pasteryzować. Masz normalny kompot,.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lip 2008, 15:11 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
dzięki Ewcia - idę wycinać gniazda i zamykać lato... :cool:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lip 2008, 15:39 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Kasiu jakby sok był za gęsty można rozcieńczyć przegotowaną wodą. - pierwszy przepis.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lip 2008, 18:14 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ryba w occie

Rybę - najlepiej słodkowodną - lin, karp, szczupak - sprawić, pokroić na dzwonka, oprószyć solą i odstawić na godzinę. Mogą być też ryby morskie - śledzie :grin:

Zalewa

1l wody
1/2 szkl octu 10%
4 5 ziaren ziela angielskiego
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 liście laurowe
3 - 4 łyżki cukru

Rybę obtoczyć w mące i usmażyć. Układać w słoikach dość lużno i zalewać zagotowaną zalewą.


Ostatnio edytowany przez Yenna, 24 Lip 2008, 18:14, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 02 Wrz 2008, 16:26 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
A kto mnie poratuje przepisem na dynię w occie? Może być na półsłodko.
I tak zrobię po swojemu,ale potrzebuję jakiegoś punktu odniesienia ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:49 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Dynia w occie

Składniki:
- 1 kg dyni (dojrzałej ale twardej)
- 300 ml octu 10%
- 25 dag cukru
- goździki
- cynamon w lasce

Sposób przyrządzenia:
Dynie umyć, obrać i wyjąć z niej pestki i miąższ. Pokroić w niezbyt drobna kostkę i lekko obgotować w wodzie, nastepnie wyjąć. Z octu i cukru wraz z przyprawami przygotować zalewę rozpuszczając cukier w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 szklanki), dolewając ocet i dosypując cynamon i goździki. Zalewę zagotować i do wrzącej włożyć dynię i raz zabulbonić. Zostawić do nastepnego dnia. Nastepnie zalewę zlać, zagotować i znowu wrzącym syropem zalać dynię. Trzeciego dnia dynię zagotować razem z zalewą, jeśli jest twarda (mało prawdopodobne:) chwilę pogotować. Gorącą dynię wraz z wrzącą zalewą nałożyć do słoików, szybko zakręcić i przekręcić go góry dnem. Poczekać aż wystygnie i skrzętnie schować, żeby łakomczuchy zbyt szybko nie wyżaaaaaarły mniam mniam.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:54 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
już zrobiłem, ale gotowanie poza zalewą się nie sprawdza - prawie od razu się rozpada. Może to zależy od gatunku dyni? A może trzeba zebrać niedojrzałe?
Zrobiłem z kardamonem i miodem, większość zagotowywałem w zalewie, bo w kwasie się nie rozpada nic. No i jest mniej roboty ;-) (a dyni mam sporo)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 08:41 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Dynię pokroić w kostkę i zaparzyć wrzątkiem z dodatkiem kwasku cytrynowego (lub cytryny). Po 10 minutach (nie gotować) odsączyć dynię, włożyć do słoików i zalać zalewą.

Zalewa:
1l wody
pół łyżeczki goździków
pół łyżeczki cynamonu
Zagotować i odstawić na kilka godzin. Potem dodać
2 szkl cukru
pół litra octu 5-procentowego i doprowadzić do wrzenia.

Zalać dynię w słoikach. Pasteryzować ok. 15 minut.

Wychodzi taka twardawa - pycha :) lub bardziej miękka - też pycha :) Moja dynia w zeszłym roku była już stara i dlatego wyszła wręcz twarda.
Tak samo robię kabaczka.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 21:19 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Dynia marynowana

Składniki:
- Średnia,dojrzała dynia,
- pół szkl. octu 10%,
- 10 łyżeczek cukru,
- łyżeczka soli,
- 1 l wody,
- 10 goździków.



Sposób przyrządzenia:
Dynię obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości 1x1 cm. Wodę zagotować z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 min. Pestki oczyścić z miąższu i wysuszyć na papierze. Będą doskonałe do łupania.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 21:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Dynia w słodko - kwaśnej marynacie


Składniki:
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 350 ml wody
- 300–400 g cukru
- 200 ml octu winnego 6%
- 15 goździków
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:
Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy do niego ocet i wszystkie przyprawy, tak przygotowaną zalewę zagotowujemy. Dynię wkładamy do przegotowanych, wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 21:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Dynia po włosku

Składniki:
- 1 kg dyni
- sok z cytryny
- gruby plaster wędzonego boczku
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka oregano
- sól (najlepiej selerowa)
- pieprz
- 1 szklanka wywaru (może być z kostki)

Sposób przyrządzania:
Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki. Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez około 5 minut. Doprawić solą selerową i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 21:26 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Konfitura z dyni i jabłek


Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 kg cukru żelującego
- soku z cytryny
- cynamon, goździki do smaku

Sposób przyrządzenia:
Miąższ dyni pokroić na małe kawałki. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha. Obrać ze skórki. Przekroić na pół, a następnie usunąć gniazda nasiennie. Każdą połówkę pokroić w kostkę. Jabłka i dynię skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem żelującym. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do płaskiego i szerokiego rondla, najlepiej o grubym dnie, dodać cynamon w lasce i goździki wg upodobań smakowych. Gotować stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Usunąć cynamon i goździki, przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć. . Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Wrz 2008, 13:44 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Dynie z jabłkami robimy. I z gruszkami...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Wrz 2008, 18:51 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Super te przepisy,zaczne po wakacjach.Musze od mamy wziac przepisy:))))To tez sie potem podziele:)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Wrz 2008, 13:19 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Potrzebuję przepis na keczup domowy, ale powinien być taki... nooo wiecie... dobry :) Taki nie za bardzo pomidorowy, tylko z posmakami innymi :) Warzyw dodać czy co?

...Wspominam fantastyczny keczup z Kwidzyna - ten to miał smak...

Ale jak nie macie przepisów na takie cudo, to dajcie własne, sprawdzone :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Wrz 2008, 13:55 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
tu znalazłem...
Wrzuciłem w google hasło ketchup domowy przepis i tam mnóstwo przepisów... :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Wrz 2008, 18:32 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
Kasia_b napisał(a):
...Wspominam fantastyczny keczup z Kwidzyna - ten to miał smak...


dlaczego wspominasz, mozna go przecież kupić w sklepie i uradować kubki smakowe :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Wrz 2008, 18:52 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
A u nas właśnie nie można.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 30 Cze 2009, 19:46 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
zrobiłam dzis konfiturę z płatków róży, będzie zimą do pączków, mniam :P :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 30 Cze 2009, 23:53 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Konfitura mniam!!!

A wracając do dyni (choć do sezonu daleko) - ja pokrojoną dynię gotuję 3- 5 minut, potem do słoika i zalewam(woda,ocet, goździki , cukier - kilka minut gotuję zalewę - żeby mi smakowała :D ), pasteryzuję ok.15 min.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.