duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 16 Sie 2018, 13:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 11:25 
Offline
domownik

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 15:55
Posty: 194
Miejscowość: prawie Rzeszów
Co prawda nie wiem czy to tutaj, ale co mi tam - też o zamykaniu lata będzie ;-) a raczej zamrażaniu...
Chciałam zamrozić sobie kalafiory - dużo tego u nas idzie, więc taniej mi wyjdzie teraz kupić i zamrozić. Tylko słyszałam, że nie mrozi się takich "żywych", tylko trzeba je trochę podgotować.
Macie jakieś doświadczenie w temacie kalafiorowym?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 14:29 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
ja znalazłam gdzieś informacje, że warzywa warto blanszować, czyli na kilka minut (ok 3) wrzucać do wrzącej wody. Wtedy zachowają smak. Rzeczywiście ja jadłam mrożona fasolkę, po prostu zapakowaną do woreczka i niestety zmieniała trochę smak.

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 14:50 
Offline
domownik

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 15:55
Posty: 194
Miejscowość: prawie Rzeszów
Dzięki Jola - trochę więcej roboty bedzie, ale cóż... :-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 15:33 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
pogmerałam w internecie troche, jesli chodzi o to blanszowanie. Nie wiem, czy nie przesadziłam z tymi 3 minutami (coś mi tak kołatało). W sumie na każdej ze stron, gdzie coś znalazłam jest raczej o zanurzeniu we wrzątku, a do tego jeszcze nawet potem przelaniu zimna wodą
tutaj np. jest, że ta metoda lepsza niż obgotowanie kalafiora, nawet tego podanego zaraz po zerwaniu.
fasolka zamrożona, która jadłam jeszcze do tego, że cosik ze smakiem się jej porobiło, to jeszcze straciła na wyglądzie, taki flaczek się z niej robił

Tutaj z grzebania wyszło mi, że mrozic można prawie wszystko :D , a tutaj, że kalafior faktycznie dobrze blanszować

tak co do mrożenia to zrobiłam sobie rachunek sumienia, co ja mrożę - i wyszło: chleb, owoce (truskawki), czasami wędlinę, ciasto, mięso świeże, warzywa też (właśnie mam teraz w zamrażarce blanszowaną fasolkę, chociaż kalafiora nie próbowałam), masło mi się zdarzało wrzucać

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 17:01 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
Ja mroze prawie wszystkie warzywa ktore uprawiam,blanszuje karafiora,brokuly ,fasolkei groszek paprykei cukinie mroze surowe a grzyby obgotowane,w tym roku chce pomrozic marchewke dla Ani na zupki i chyba tez ja zblanszuje niestety nie mam dobrej ,zimnej piwnicy moja za ciepla i wilgotna

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 23 Wrz 2009, 18:15 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Wczoraj mroziłam zieleninę - natkę pietruszki i selera, koperek i szczypiorek już wcześniej.Dużo, bo lubię dużo używać - prawie do wszystkiego.Warzywa też mrożę, a grzybki - jak będą.Na razie zbyt sucho!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 22 Paź 2009, 22:14 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Paź 2007, 21:32
Posty: 1704
Miejscowość: Wrocław
Ja mrożę warzywa bez blanszowania, musi być poniżej -18st C (mam ustawione na -22) i szczelne opakowanie.

_________________
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 22 Paź 2009, 22:37 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
po raz kolejny szukam buraczków - czy to jakieś czary??????????
a po drugie - dostałam w prezencie żurawinę, kto wie jak ją przetworzyć?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.