duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 21 Sie 2018, 02:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostWysłany: 01 Kwi 2010, 20:19 
Offline
Gazda z Farfurni
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Sie 2007, 10:56
Posty: 2480
Miejscowość: tam, gdzie wrony zawracają
Indyka mamy w Boże Narodzenie, a teraz - baranek.
Już się marynuje...

_________________
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 01 Kwi 2010, 21:24 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Jajka na 14 sposobów
JAJKA DIABELSKIE

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 4 porcje



• 6 jajek

• łyżka majonezu lub śmietanki kremowej

• półtorej łyżeczki octu winnego

• duża szczypta czarnego pieprzu

• łyżeczka musztardy

• pół łyżeczki sosu Worcestershire

• sól do smaku.


Etapy przygotowania



1. Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę

2. Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem

3. Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub jarmużu.

4. NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB 6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.

5. NADZIEWANE SARDYNKAMI 6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem); 1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz do smaku

6. JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI 6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.

7. JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI 6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.

8. JAJKA NADZIEWANE BEKONEM 6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

9. NADZIEWANE SELERAMI 6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

10. NADZIEWANE SZYNKĄ 6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3 słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

11. NADZIEWANE KRABAMI 6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu.

12. NADZIEWANE SEREM 6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera; sól i czarny pieprz do smaku.

13. NADZIEWANE KAWIOREM 6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji

14. JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS 6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku; łyżeczka soku z cytryny.

15. JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera. Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i marynatami.

16. JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru (tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma kroplami cytryny


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 02 Kwi 2010, 08:13 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 23 Cze 2007, 13:39
Posty: 1945
Isia, własnie szukałam przepisów na jajka faszerowane :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 01 Kwi 2015, 08:30 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Witam

To już czas Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2016, 11:18 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5763
Miejscowość: Warszawa
Witam

To już czas Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.