duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 02 Wrz 2014, 03:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: 26 Mar 2009, 23:35 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Jabłka obrane pokroić w plasterki. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć warstwą jabłek. Na nich ułożyć surową białą kiełbasę. Przykryć znowu warstwą jabłek. Całość posypać obficie majerankiem. Wstawić do piekarnika na 30-40 min., aż kiełbasa będzie miękka.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 26 Mar 2009, 23:39 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Żureczek
Składniki
wywar z kości, żeberek lub goloneczki ok. 5 l
2 torebki barszczu białego lub barszcz w płynie(butelce)
1 główka czosnku
4 śmietany 18%(200g)
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz
magi
majeranek
ok. 0.5 kg kiełbasy wiejskiej
jaja

Tradycyjny polski żurek ---chyba każdy to lubi....
Etapy przygotowania

Do przygotowanego wywaru wkroić kiełbase , wlać zakwas ,dołożyć chrzan , dodać przyprawy cały czas gotując na małym gazie. Następnie do miseczki wlać śmietanę , dolać niewielką ilość zupy , wymieszać i wlać do garnka cały czas mieszając .Na samym końcu dodać przeciśnięty czosnek . Jajka ugotować na twardo i podawać razem z zupą .


Ostatnio edytowany przez Isia, 02 Kwi 2009, 21:57, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 26 Mar 2009, 23:41 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
SAŁATKA z orzechami
1 warstwa
ugotowany seler pokroić w kostkę
jabłko pokroić w kostkę
10 dkg orzechów włoskich
To wszystko wymieszać z majonezem
2 warstwa
groszek
surowy, pokrojony por
To wszystko wymieszać z majonezem
3 warstwa
10 dkg żółtego sera zetrzeć na tarce
4 jajka pokroić w kostkę
To wszystko wymieszać z majonezem
4 warstwa
pokrojona w kostkę szynka gotowana

wszystko powinno być drobno pokrojone


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 26 Mar 2009, 23:50 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
potrzebujemy......por pokrojony i sparzony , szynka ok 100dag pokrojona w kostke ,jaja ugotowane na twardo i przetarte przez drobna tarke ,sloiczek selera salatkowego,kukurydza ,puszka ananasa ,ser zolty starty na tarce o grubych oczkach ,majonez ,musztarda raczej nie solic ale oczywiscie wg upodobania ...
produkty odsaczyc z zalewy te ktore tego wymagaja mozna produkty ulozyc warstwowo . lub wymieszać.

Wychodzi sałatka pomorska :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 20:53 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
U nas zawsze na wielkanocnym śniadaniu jest jakieś 20 osób. Serwuję:kiełbasę białą pieczoną , bigos, czerwony barszczyk, jaja w skorupkach i faszerowane, wędliny domowe(ze świniobicia), śledziki, rybę po grecku, tymbaliki z drobiu, pasztet domowy, sałatkę jarzynową i wiosenną(na bazie sałaty, pomidorów, ogórków)., no i sos tatarski, jakieś pikle,grzybki, ogórki(domowe)
Na deser babka, mazurek, jabłecznik i sałatka owocowa.
Siedzimy zwykle przy tym stole od 12 - do 16 - część gości dojeżdża,więc śniadanie późne.Ale o 12 takie apetyty, że...gospodyni się cieszy!!! A potem wszyscy na spacer po lesie - obowiązkowy!!! I tradycyjny!
Taki rytuał - od 20 lat. W tym roku menu chciałam zmienić - dzieci mnie oprotestowały!!! :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 21:29 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2728
2 torebki barszczu białego w płynie
Isia napisał(a):
2 torebki barszczu białego w płynie



:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 21:55 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Przepisałam z Internetu :P
Ale przepisik wypróbowałam (torebki biorąc :D ) - ot tak, nie świątecznie.Całkiem dobry!!!
Szukam sobie obecnie różnych takich - ale i tak...będzie jak zwykle!

Tyle,że małże kupiłam i kapary - jednak dwie nowe sałatki uczynię!!! Ale w poniedziałek wielkanocny - tu można odejść(w mojej rodzinie) od zestawu zwykłego!!!

ps Gdzie można kupić taką wysoką formę na babkę? Od kilku lat szukam - nie znalazłam!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 22:04 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Mojego męża pracowe koleżanki dziś podały fajne przepisy na pisanki:
1. Jajko smarujemy białkiem i obtaczamy w ususzonych ziołach.
2.Jajko barwimy a potem obklejamy pokruszonymi skorupkami w kolorze naturalnym.
3.jajko smarujemy białkiem i robimy wzorki z kaszy lub ryżu.

U nas dziewczyny wypróbują - one są od pisanek. Jak były małe, robiły wydrapki na takich farbowanych w cebuli, kleiły dodatki z papieru, ale najbardziej niesamowite były oblepione plasteliną - portreciki zwierzątek i postacie z bajek!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 22:14 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Przypomniało mi się - w "Szóstej klepce" Musierowicz niejaki sześcioletni Bobcio zbulwersował rodzinę malując pisanki z czołgami, mikrobami i Hitlerem! To było niedługo po emisji czterech pancernych. Ciekawe co spontanicznie stworzyłyby maluchy wspólczesne? Telefoniki komórkowe i internetowe wirusiki?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 22:31 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Krótki opis przygotowania:
Ugotowane jajko lub wydmuszkę należy posmarować klejem, a następnie obsypać wybraną przyprawą. Można również przykleić pieprz kolorowy ziarnisty, gorczycę, kolendrę ziarenko po ziarenku.


W wielkanocnym koszyczku pięknie będą wyglądać jajka kurze i przepiórcze zabarwione Szafranem - ugotowanie w wodzie z dodatkiem łyżeczki szafranu nabiorą pięknego, żółto-złotego koloru.
Krótki opis przygotowania:
1 łyżeczkę szafranu gotujemy ok. 10 min aż puści kolor. Potem należy włożyć do wody nakłute jajka (najlepiej białe) na ok. 20 min. Po osuszeniu, jajko można posmarować oliwą z oliwek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 22:35 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Gotowane jaja
Kolorowa bibuła
Folia bąbelkowa (lub inny materiał, potrzebny do położenia na nim jajka, aby się nie ruszało podczas malowania)
Folia plastikowa (plastikowa reklamówka)
Ręcznik papierowy lub chusteczki higieniczne
krok
1
Pisanka Motyl

Aby stworzyć efekt motyla, potnij różne kolory bibuły na drobne kawałki i połóż na plastikowej folii. Zmocz dobrze jajko za pomocą papierowego ręcznika i umieść je na wierzchu skrawków bibuły.
krok
2

Otocz jajko bibułą i owiń folią. Odłóż tak zapakowaną pisankę na bok i poczekaj, aż jajko wyschnie.
krok
3
Kolorowa pisanka

Dla nadania pisance specyficznych wzorów takich jak motyl lub ciekawy napis, zmocz jajko ręcznikiem a następnie nałóż na nie wycięty z bibuły wzór. Poczekaj chwilkę po czym połóż na wierzch papierowy ręcznik i go delikatnie dociśnij.
krok
4

Usuń ręcznik razem z bibułą. Na jajku pozostanie delikatny wzór. Powtórz czynność aby dodać kilka innych detali a następnie odłóż jajko i poczekaj, aż wyschnie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 02 Kwi 2009, 23:11 
Offline
domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Sty 2008, 23:43
Posty: 232
Tak zupełnie z czapy mi się przypomniało, że moje dziecko pomysłowe, ukradkiem podrzuciło do koszyka za święconką paczkę mentosów :shock:

A czy u kogoś jada się paschę na Wielkanoc?

_________________
"Dzieci są jak walizka, ile włożysz, tyle wyjmiesz". Eichelberger.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 00:27 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
U nas nie! Ale spróbować mozna... :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 00:39 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
A przy okazji - najlepsze wielkanocne wtopy!
1.Se trwałą pierwszą i ostatnią zrobiłam - 18 lat miałam - wyglądałam jak koszyk do pisanek.
2.W Wielki Piątek do szpitala lat temu 15 poleciałam - z ciążą. Ugotowałam, stół nakryłam nawet - goście zjechali. Wróciłam...22 pażdziernika! Kto mnie przebije? :D
3.11 lat temu - tydzień cały przed Welkanocą przeprowadzka, Wielkanoc - nowy dom.Gości tłum - w poniedziałek - nie dobudzili mnie!!! Sobie goście odgrzewali!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 01:04 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
W całej Polsce istnieją różnorodne tradycje dotyczące Wielkanocy. Na wschodzie Polski urządza się wyścigi w turlaniu jajek po pochyłościach oraz walki jajek. te ostatnie polegają na uderzaniu jajka o jajko i sprawdzeniu, kto jest właścicielem jajka o twardszej skorupce. Zdradzę, że sama skorupka nie wystarcza.

Porządki w domach powinny skończyć się do wtorku. W dawnych czasach w Wielki Czwartek pieczono ogromne baby i malowano pisanki. W Wielkanoc nie można gotować ani palić ognia pod kuchnią. Wszystkie potrawy powinny być przygotowane wcześniej. W Wielki Piątek nie można było pracować na roli.

W Wielką Sobotę, po powrocie z kościoła ze święconym pokarmem należało trzykrotnie obejść dom aby zapewnić urodzaj i powodzenie.

Kiedyś gospodynie same piekły chleb na Wielkanoc. Aby zapewnić urodzaj - wychodziły do sadu obejmowały drzewa rękami oblepionymi ciastem.

Palemka jest symbolem odradzajacego sie życia. Kiedy już w środę popielcową wstawiano do wazonów gałązki aby pokryły się liśćmi do Niedzieli Palmowej.

Poświęcone palemki postawione w czasie burzy w oknie miały zapewnić bezpieczeństwo.

Oderwane z palemek bazie mieszano z ziarnem przed siewem.

Połykanie bazi miało zabezpieczyć przez bólami i przeziębieniami.

Poświęcone pisanki zakopywano pod progiem domostw aby zagradzały dostęp siłom nieczystym.

W dawnej Polsce na stole stawiało się anguska, baranka z ciasta i masła. Dookoła stawiano kosze ze święconym i pisankami. W bogatych domach na stół stawiano prosiaka w całości i otaczano go zwojami kiełbas.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 01:11 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Tymbaliki z kurczakiem


PRZYGOTOWANIE: 25 min


OCZEKIWANIE 3 godz.

KALORYCZNOŚĆ: 190 kcal

Dla 6 osób

SKŁADNIKI:
kurczak (ok. 1,5 kg)
włoszczyzna
sól
pieprz
kilka pomidorków koktajlowych lub puszka brzoskwini lub trzy jajka na twardo lub dwie ugotowane marchewki
puszka groszku konserwowego
pęczek natki pietruszki
3 łyżki żelatyny
cytryna

Kurczaka zalej 2 l wody, dodaj włoszczyznę, ugotuj bulion; przypraw solą i pieprzem. Mięso i warzywa wyjmij; kurczaka obierz, marchewki pokrój, przełóż do małych miseczek, dodaj pomidorki koktajlowe - zamiennie może być jajko, marchewka, brzoskwinie z puszki - wersja słodsza, groszek i natkę. Wywar przecedź, wymieszaj z rozpuszczona żelatyną. Mięso i warzywa zalej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki na 3 godz. Tymbaliki wyłóż na półmisek, udekoruj ćwiartkami cytryny i natką.

Kupuję plastikowe jednorazówki - okrągłe lub prostokątne - w każdym razie wersje na jedną osobę.Potem układam takie galaretki na półmisku wyłożonym sałatą. Dekoruję plasterkami cytryny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 01:15 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Doskonałość koloru uzyskiwano poprzez zanurzanie jajka w barwniku,a były to barwniki wyłącznie naturalne.Wywary z darów natury przygotowywane były bardzo starannie,a surowce zbierano przez cały rok.Mieszanie barwników lub wielokrotne zanurzanie w tym samym kolorze,zapewniało uzyskanie kolorów pośrednich a także o różnym nasyceniu danego koloru.Im dłużej potrzymamy jajko w barwniku,tym intensywniejszy kolor otrzymamy.Mamy i plus malowania jajek naturalnymi środkami,a mianowicie taki,że nie przenikną nam do jajek jakoweś chemikalia.

Jajko przed malowaniem najlepiej jest umyć pod bieżącą wodą z płynem do naczyń.Myjąc w ten sposób nie tylko oczyszczamy jajka z zabrudzeń,ale także pozbawiamy skorupkę naturalnej warstwy ochronnej,która nie pozwala na dobre utrwalenie niektórych rodzajów farb,barwników.

Jeśli chcemy,by nasze umalowane jajko miało piękny połysk,wystarczy powlec jego powierzchnię cienką warstwą oliwy.Pamiętajmy jeszcze,że jajka o naturalnym,białym kolorze,potrafią najbardziej odzwierciedlić kolor jaki chcemy otrzymać.

Żółte kraszanki ... w różnych odmianach kolorystycznych nasze prababcie otrzymywały z liści brzozy,olchy,młodej jabłoni,z suszonych kwiatów jaskrów polnych,trzciny,rumianku,suchych łusek z cebuli oraz igieł modrzewiowych.

Na czerwono ... w różnych odcieniach,barwiła marzanna,kora kruszyny i dębu,olchowe szyszki,owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody.

Pomarańczowy kolor ... uzyskiwano z marchwi i dyni oraz z połączenia we właściwych proporcjach dwóch powyższych barwników z dowolnego roztworu.

Brązowe zabarwienie ... dostarczały łupiny i korzenie orzechów oraz igliwie jodły.Bardzo ciemny brązowy dawała kora dębu i olchy
Przez połączenie brązowego z żółtym uzyskiwano piękne odmiany złota.

Zielone ... o różnym natężeniu dostarczały niektóre trawy,ozimina oraz liście ziół,w tym głównie pokrzywa a także liście barwinka.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 01:17 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
W staropolskiej tradycji rzeczą bardzo ważną była symbolika koloru, jaki nadawano pisankom. Kolorowe jajka umieszczano w dużym koszyku, i - jeszcze przed śniadaniem - chodzono od seniora począwszy, wśród gości. Każdy wybierał, mając zamknięte oczy, a następnie, wróżył sobie, co go czeka w najbliższej przyszłości.
- Kolor żółty wróżył życie duchowne. Młodzież, która otrzymała jajko w tym kolorze, mogła liczyć na przyszłość w życiu zakonnym czy kapłaństwie;
- Kolor różowy wróżył sukces. Za pisankami w tym kolorze rozglądali się szczególnie ci, którzy planowali otwarcie nowych lub rozbudowę prowadzonych już interesów czy przedsiębiorstw. Różowy oznacza także sukces w nauce i... lichwie;
- Kolor biały, a więc niepomalowane, naturalne jajko, to niewinność. Wybranie takiego jajka gwarantowało, że młoda osoba dotrwa w niewinności do dnia małżeństwa;
- Kolor niebieski wróżył dobre zdrowie. Za niebieskimi pisankami rozglądały się osoby niedomagające, a także wiekowe. Starano się zjeść jak największą ilość jajek, pomalowanych na niebiesko, wierząc, że zagwarantują zdrowie na cały rok;
- Kolor czarny to pamięć. Jajka były najchętniej wybierane przez ludzi interesu, a także uczącą się i mającą kłopoty z nauką - młodzież;
- Kolor fioletowy wróżył siłę i wytrwałość w dążeniu do celu. Osoby, które planowały jakieś większe przedsięwzięcie, chowały do portmonetki skorupki od pomalowanych na ten kolor jajek;
- Kolor zielony wróżył pieniądze. Skorupki od zielono pomalowanych jajek rzucano na pola, by obrodziło i przyniosło dochody. Wrzucano do sadów, do koryt z paszą dla zwierząt, trzymano je w portfelach, portmonetkach, a także- w pończochach, w których przechowywano pieniądze. Podobno pomagały wyraźnie w ich pomnażaniu;
- Kolor czerwony to oznaka miłości i zwycięstwa we wszystkim: w miłości, w pracy, we wszystkich rodzajach interesów. Pisankom czy malowankom w kolorze czerwonym przypisywano także bardzo wiele właściwości magicznych; wierzono, że były najskuteczniejsze we wszystkich trudnych, skomplikowanych czy zawiłych sprawach sercowych.
Poza symboliką koloru, była jeszcze, niezwykle skrupulatnie analizowana, symbolika ornamentów, stosowana przy malowaniu pisanek. A jaka była ich wymowa?
Ośmioramienna gwiazda to znak pomyślności w domu, w gospodarstwie, w interesach i w planowanym małżeństwie; gałązka sosny - młodość i zdrowie, także dla osób niedomagających od dłuższego czasu; kurczak lub kogutek- spełnienie marzeń, ale tych duchowych i co ważne, sercowych; linia ciągła- wieczność, nadzieję na wieczną pomyślność, na trwające wieczne szczęście, zdrowie i zgodę; kwiat- miłość, dobroczynność, spełnienie ukrytych marzeń, uzyskanie serca upragnionej osoby, a także- spadek; trójkąt- pomyślność we wszystkich sprawach magicznych, związanych z powietrzem, wodą i ogniem; jeleń- to dostatek, zamożność i bogate małżeństwo; słońce- szczęście i pomyślność we wszystkim, w domu, w polu, w gospodarstwie, w nauce, w służbie i w miłości.
I jeszcze rada: na wielkanocnym stole kolorowe pisanki wyglądają najpiękniej, gdy ułożone są na zielonej łączce z rzeżuchy lub w wiklinowym koszyczku, przybrane baziami, bukszpanem i wiosennymi kwiatami.
Ewa Aszkiewicz


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 15:22 
Offline
domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Sty 2008, 23:43
Posty: 232
Tradycyjna pascha

* 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu
* 5 żółtek
* 20 dag masła
* 1/4 l słodkiej śmietanki
* 30 dag cukru
* 2 torebki cukru waniliowego
* 25 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi, morele suszone)


Twaróg zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka z cukrem utrzeć do białości (najlepiej w makutrze, ale może być mikserem), dodać masło i ucierać dalej na pulchną masę. Następnie stopniowo dodawać ser i na koniec śmietankę. Do gładkiej masy wrzucić bakalie, wymieszać. Masę serową wyłożyć na wyściełane wilgotną gazą (ok. 4-5 warstw, cienkiej, pojedynczej gazy) sitko lub nową glinianą doniczkę (musi mieć na dnie otwór). Obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Moja mama od lat stosuję taką metodę: zawiązuje masę w płótno, i wiesza taką kulę na sznurku, podstawiając oczywiście pod spód naczynie. Po 12-24 godzinach pascha jest gotowa. Można ją wyjąć z gazy, udekorować i zajadać z apetytem :-)))

_________________
"Dzieci są jak walizka, ile włożysz, tyle wyjmiesz". Eichelberger.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wielkanocnie
PostWysłany: 03 Kwi 2009, 16:59 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
U mnie bedzie ze slodkosci sernik i na pewno mazurek kajmakowy,oto przepis na niego:
Składniki
blat na mazurek
100 g masła
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
60 g cukru
łyżeczka soli
150 g migdałów
polewy: czekoladowa i cytrynowa Gellwe

Przygotowanie
2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 21:48 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Na obiad świąteczny robię w tym roku nadziewane kurczaki.

Farsz mojej teściowej:
70 dag karkówki - ugotować.
30 dag wątróbek drobiowych - sparzyć.
Zmielić z dodatkiem jednej namoczonej bułki.Dodać dwa surowe jajka i dwa pęczki posiekanej pietruszki.Doprawić solą, pieprzem, wegetą przyprawą magi. Gdy farsz zbyt lużny, można dodać tartej bułki.Nadziać kurczaki(to porcja na dwa) wcześniej natarte solą i majerankiem -i upiec. Smakuje i na ciepło, i na zimno!!!


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 05 Kwi 2009, 21:52 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Do tego kurczaka sałata , surówka z pokrojonych drobno porów i jabłek z dodatkiem oliwy i cytryny oraz utarta na drobnej tarce biała rzodkiew ze śmietaną i rodzynkami.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 07 Kwi 2009, 00:02 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Jajka brązowe


6 jajek na twardo, 1,5 szklanki sosu sojowego, łyżeczka mielonej papryki, 50 ml wódki, 2 łyżeczki cukru.


Sos sojowy zagotować z papryką i cukrem, dolać wódkę. Włożyć jajka i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Potem zostawić w garnku do wystygnięcia.Jajka ugotować na twardo. Obtłuc skorupkę tak aby była równomiernie popękana.
Do garnka z gorącą wodą wsypać kurkumę i włożyć jajka. Przez kilka minut podgrzewać na małym gazie – UWAGA – nie gotować.
Po ostudzeniu obrać jajka. Podawać na zimno.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 25 Mar 2010, 10:56 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 4141
Miejscowość: Warszawa
Jak co roku już czas pomyśleć.
Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 25 Mar 2010, 19:53 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
na nowym forum dla dużych rozbierają teraz temat dań wielkanocnych (jak u nas drzewiej;), w tym wątku fajne spody do mazurka i przepis na paschę

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 27 Mar 2010, 19:51 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 1998
Miejscowość: þórshöfn
Musze sie pochwalic- zrobilam pyszna biala kielbase!!!
I ser bialy :D
...Tyle,ze to nie to samo,gdy nie mozna pojsc do kosciola, bez swieconki, bez palemek...
I ze sniegiem za oknem :-(

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 28 Mar 2010, 21:12 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Ruloniki z szyneczki
Składniki: 8 plastrów szynki, 30 dag mielonej usmażonej wołowiny, cebula, 2 kiszone ogórki, 4 marynowane grzybki, 2 ugotowane jajka, 6 sardynek z puszki, szklanka rosołu, kieliszek białego, wytrawnego wina, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cytryna, pomidor, kilka śliwek z octu, musztarda, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane ogórki, cebulę i grzybki drobno posiekać, połączyć z mięsem, rozdrobnionymi sardynkami i żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą posmarować plastry szynki, zwinąć je w rulony i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą, plasterkami cytryny oraz połówkami śliwek. Zimny rosół wymieszać z białkami i koncentratem pomidorowym, dodać namoczoną żelatynę oraz wino. Ciągle mieszając zagotować na małym ogniu, przecedzić i schłodzić. Tężejącą galaretką zalać przygotowane ruloniki z szynki.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 28 Mar 2010, 21:22 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
a jak białą kiełbasę robicie dziewczyny?? gotujecie po prostu?? ile gotujecie??

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 28 Mar 2010, 21:27 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Chrzan polski

Składniki: 6 łyżek utartego chrzanu, 2 ząbki czosnku, 1 kwaśne jabłko, sok z 1 cytryny, kwaśna śmietana, 1 ugotowane żółtko, sól
Wykonanie: Czosnek obrać i rozetrzeć z solą i żółtkiem. Dodać pozostałe składniki.
Utrzeć na gładką masę. Pyszny do jajek na twardo. Nabiera smaku na drugi dzień. Polski chrzan to podstawa. Możecie go urozmaicać na różne sposoby.

Z kurkumą

Składniki: 50 dag korzeni chrzanu, 1 szklanka białego octu winnego, 2 szklanki cukru, pół łyżeczki kurkumy, 1 opakowanie mieszanki żelującej do dżemów, pół łyżeczki soli. Wykonanie: Chrzan obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z octem, wymieszać z cukrem, kurkumą i solą, odstawić na pół godziny. Podgrzewać 20 minut na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż na powierzchni ukażą się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać środek żelujący, wymieszać. Napełnić słoiczki.

Chrzan z borówkami

Składniki: 5 dag korzenia chrzanu, 20 dag dżemu z borówek, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól.
Wykonanie: Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sparzyć niewielką ilością wrzątku. Wymieszać z dżemem borówkowym. Dodać wino, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Chrzan z czosnkiem

Składniki: 6 łyżek utartego chrzanu, 12 ząbków czosnku, 1 kwaśne jabłko, sok z 1 cytryny, kwaśna śmietana, 1 ugotowane żółtko, sól.
Wykonanie: Czosnek obrać i rozetrzeć z solą i żółtkiem. Dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Według medycyny ludowej, chrzan z czosnkiem to silny lek na wiosenne przesilenie. Zażywany dwa razy dziennie likwidował osłabienie, przeziębienie i dodawał energii.

Chrzanówka

Składniki: 0,25 l spirytusu, 0,5 l przegotowanej wody, 1 korzeń chrzanu długości 15 cm, 1 łyżka miodu lipowego.
Wykonanie: Spirytus zmieszaj z przegotowaną wodą. Korzeń chrzanu delikatnie oskrob i przetnij na pół. Zalej wódką na cztery dni i postaw na słonecznym parapecie. Pamiętaj, żeby zlać nalewkę na piąty dzień i osłodzić podgrzanym miodem. Przefiltrować przez bibułę i podawać po kieliszeczku do obiadu. Chrzanówka poprawia apetyt i odporność, likwiduje skutki przejedzenia.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 28 Mar 2010, 21:30 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Jola - tu o kiełbasie.W ogóle fajna stronka!

http://www.wedlinydomowe.pl/


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Opieka: Artux - strony internetowe Opole
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.