duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 24 Cze 2018, 18:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
PostWysłany: 11 Mar 2009, 10:14 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
...szukam przepisu na kulebiak i to mnie natchnęło do prośby o przepisy na wszelakie pierogopodobne ;-)
to kto się zna na kulebiakach ???


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 21:24 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Juka - a jaki ma być ten kulebiak?
Tak ogólnie to pieróg z ciasta drożdżowego z farszem.
Farsz dowolny jak na pierogi np. z kapustą i grzybami lub mięsem.
Ciasto - najprostszy przepis:
Duży kubek śmietany, podgrzać lekko w mikrofalówce ok. 20 s, wymieszać z kostką drożdży i odstawić na ok. pól godziny. Potem do śmietany dodać kostkę margaryny i ok. 70 dag mąki lub tyle, żeby ciasto dało się wałkować. Wyrobić. Nie powinno wyrastać więc od razu na płat nało.żyć farsz, zwinąć i piec w piekarniku w 180 st. C ok 40 - 50 min. Posmarować żółtkiem przed pieczeniem.Uwaga na żóltko bo szybko się rumieni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 21:24 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Mam też bardziej tradycyjny przepis jeśli chcesz...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 21:43 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5716
Miejscowość: Warszawa
Ha.
Przepis na kulebiak z kapusto i grzybamy oraz inne pierożki znajdziemy w temacie WIGILIA

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 22:19 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
ooo, dziękować, dziekować :mrgreen:
zrobiłam drożdżowy wg przepisu góglowego, niezły. ale to cisto krucho-drożdżowe Yenny lubię, uzywam je do pasztecików... :P
jakie pierożki lubicie najbardziej? bo ja takie mojej teściowej...ze wszystkimi śmieciami jakie znajdzie w domu....mniam...
i ruskie, drugie mniam :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 22:32 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Moja znajoma ma taki świetny przepis - jeszcze jej babci.
Nazywają się te pierogi plemienniki. Są to tradycyjne pierogi, tylko farsz jest ciekawy: na patelni podsmazamy boczek i cebulkę w drobnej kostce, na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy. Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, majerankiem, kolendrą i czym kto lubi. Farsz w ciasto i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone jak inne pierogi.
Wypróbowałam i są pyszne. :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 22:36 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
Yenna napisał(a):
na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy.

drobno czy grubo? i czy surowe?? to chyba trzeba jakoś z wody odcisnąć...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 22:38 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Jak na placki i nie odciskać - wyparuje na patelni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 23:00 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
juka napisał(a):

jakie pierożki lubicie najbardziej?


zdecydowanie ruskie!!! :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 23:02 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
do ruskich warto dodac starty czosnek, pasuje wysmienicie


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 23:14 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
I posypać koperkiem...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 23:17 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Nie, ruskie muszą być tradycyjne! :)
A czosnek do farszu szpinakowego :) A koperek na młode ziemniaki i do młodej kapusty ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 11 Mar 2009, 23:22 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
jak lubisz czosnek, to spróbuj sobie zrobic choc jeden taki ruskli, założę sie że posmakuje ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 15 Maj 2009, 12:14 
Offline
domownik

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 15:55
Posty: 194
Miejscowość: prawie Rzeszów
Dziewczyny!!
Przepis na ciasto pierogowe poproszę :oops: - ruskiem chciałam zrobić.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 15 Maj 2009, 13:34 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
ja robię na oko mąkę z wrzątkiem i jajkiem a ostatnio nawet bez . Takie ciasto jest elastyczne , cudnie się lepi). Robie górkę z ponad połowy kilograma , reszta obok na podsypkę . Piąstką wygniatam krater do krateru leję małymi porcjami wrzątek i mieszam trzonkiem drewnianej łyżki/ kubek do herbaty/. jak już połączę , a ciacho trochę przestygnie mogę wyrabiać rekami / teraz jak chcesz możesz dodać jajko/. Jak juz odchodzi od rak dzielę na kupki i wałkuję . Dobzre podsyp pod spód bo ciacho jest kleiste. I tak wierzch będzie sie dobrze lepić.

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 26 Lis 2009, 20:49 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
1 kg mąki, pół litra gorącej wody, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki soli.
Właśnie dziś wypróbowałam - bardzo dobry przepis na ciasto!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 31 Mar 2010, 09:42 
Offline
domownik

Dołączenie: 10 Lut 2010, 10:35
Posty: 47
Mam pytanie do bardziej doświadczonych, kilka razy robiłam sama pierogi i niestety ciasto było za twarde, jadalne, ale twarde... Robię standardowo - mąka, sól, wrzątek, jajko... Już tak myślę, że moze bez jajka :?:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 31 Mar 2010, 10:46 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5716
Miejscowość: Warszawa
My mamy taki przepis na pierogi:

PIEROGI

Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól

Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól

Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 17 Sie 2010, 21:11 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Zielone pierogi z żółtym farszem

Ciasto:

* 50 dag mąki
* 400g szpinaku
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy

Farsz:

* 15 dag żółtego sera
* puszka kukurydzy
* 2 ugotowane jajka
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* sól, pieprz

Przygotowanie:
Składniki farszu rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Składniki ciasta również wymieszać, jeżeli szpinak nie jest rozdrobniony, to również go posiekać. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować dosypując mąkę, aby się nie przykleiło do blatu. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować aż wypłyną.


Załączniki:
pierogi.jpg
pierogi.jpg [ 17.92 KiB | Obejrzany 8134 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 26 Sie 2010, 19:41 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
uuuuuu, mam ślonotok jak pies pawłowa, w sobotę wypróbuję te pyszności :P


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.