duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 16 Gru 2018, 17:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: 04 Lut 2009, 13:05 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Do założenia tego wątku skłoniła mnie jak zwykle potrzeba...
Zobowiązałam się upiec faworki(w ilości hurtowej) na bal karnawałowy dla dzieci.
I choć niejednokrotnie już je piekłam (zwylke z zasłyszanych przepisów), to jestem bardzo ciekawa waszych sprawdzonych przepisów.
Po pobieżnym przwejrzeniu wątku "ciasta i ciasteczka" znalazłam po jednym przepisie:

ZIBI napisał(a):
Faworki

30 dag mąki
5 żółtek
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

1. Do przesianej mąki dodać składniki i dokładnie je wymieszać
nożem
2. Następnie wygnieść i wyrobić aż będzie jednolite
3. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm i wyciąć faworki
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Paula

viewtopic.php?f=29&t=49&st=0&sk=t&sd=a

Yenna napisał(a):

Pączki

- 60 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 6 jaj
- 1/4 l mleka
- 5 dag drożdży
- 1 olejek śmietankowy
- szczypta soli
- 50 dag marmolady
- cukier puder
- olej do smażenia
- mały kieliszek wódki

Przepis:

Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek,wódkę, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

viewtopic.php?f=29&t=49&st=0&sk=t&sd=a&start=90

Ponieważ czas jest ku temu sprzyjający, myślę, że warto rozwinąć temat bardziej szczegółowo :D

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 14:56 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
nie mam szczególnego przepisu na faworki bo robię je z głowy ale robię je chyba bardzo dobre bo nawet zajełam 1 miejsce w gminnym konkursie na słodki wypiek[trochę się chwalę]właśnie za faworki i moja dobra rada jest taka nie żałujcie żółtek i dobrej śmietany a poza tym te ciasto trzeba bić ja robię to wałkiem to może też być sposób na wyładowanie się gdy coś nas złości u mnie często robią to starsi chłopcy bo robimy z najmiej kilograma mąki ciasto wałkuje i wycina przyszły kucharz Jarek 13 lat i mamy mnóstwo frajdy bo każdy cos robi

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 15:09 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
Cytuj:
zajełam 1 miejsce w gminnym konkursie na słodki wypiek


o rany, chylę czoła:))

chylę tez czoła przed robieniem na oko. To dla mnie prawie jak nadprzyrodzone zdolności:)))
ja cierpię na brak wyczucia kulinarnego. Zaszaleję z inwencją - i juz zakalec gotowy

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 15:18 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Zuczycho, ale może coś bliżej napiszesz jak Ty to robisz...

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 15:20 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
zuczycha zapisuj się na zlot...i przywieś mnóstwo...faworków... :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 15:26 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
ja tylko tak mam do ciasta kruchego ono mi zawsze wychodzi na oko ale już inne niekoniecznie a pączków dobrych nie umiem zrobić i już moje zawsze są za ciężkie choć zjadliwe i bez zakalca ale to nie to a ciasto na faworki musi być dobrze wybite i to jest cały sekret

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 15:28 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
a przepis ten podany jest całkiem dobry

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 16:17 
Offline
zorga domowa
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2007, 14:57
Posty: 6661
Miejscowość: Wrocław
a Twoja specjalność to słodkie, czy mięsa itd też Ci dobrze idą?? zauważyłam, że czasami mistrzynie słodkiego nie lubią bawić się w mięsa, a te mięsne cudotwórczynie mają na odwrót. Moja teściowa chociażby: mięso, (obiadowe, albo na zimno wędliny) to poezja, a słodkie jej mniej wychodzą (tylko plisek, nie mówcie jej, ,ze to napisałam;)))

_________________
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 17:00 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
A kiedy bedzie tlusty czwartek?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 17:15 
Offline
domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Sty 2008, 23:43
Posty: 232
W tym roku zdaje się 19 lutego.

_________________
"Dzieci są jak walizka, ile włożysz, tyle wyjmiesz". Eichelberger.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 19:35 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Dziewczyny a na jakim tluszczu najlepiej te faworki usmazyc?Ze skladnikami nie bedzie tu problemu,a jak nie mam spirytusu moze byc wodka 40%?
I jak dokladnie sie wykrawa faworki?Ja bede robic pierwszy raz w zyciu-macie jakis instruktaz?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 19:52 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6145
Miejscowość: Tychy
uff! już myślałam , że w tym tygodniu

_________________
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 20:02 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
od mięs to jest mój mąż jak go nie ma to ja zrobię , piekę ciasta prawie co tydzień w sobotę bo mam łasuchów w domu więc wolę upiec a faworki wycina się tak:rozwałkowane ciasto tniesz na długie paski te paski póżniej pod ukosem na takie jakby romby w srodku robisz dziurkę nożem przekładasz jeden koniec przez nią przeciągasz i już [może gdzieś znajdziesz instrukcję oorazkową bo trochę trudno to opisać]

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 20:05 
Offline
zadomowiony
Awatar użytkownika

Dołączenie: 31 Sty 2009, 17:44
Posty: 381
Miejscowość: mała wieś na Mazurach
wódka może być ew. ocet spirytusowy smażę na oleju

_________________
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 22:05 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Faworki z piwem

Składniki

- 2 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2 szkl. piwa
- łyżeczka masła


Przepis

Wszystko razem zagnieść, konsystencja jak zwykłe faworki, jeśli zbyt rzadkie to podsypać mąką, a jeśli za gęste i zbyt suche można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Wyrobić dokładnie, nie trzeba ugniatać tak długo jak zwykłe faworki. Ale ugniatanie i wyrabianie im nie zaszkodzi. Reszta tak jak zwykle, cienko rozwałkować, pokroić ciasto, przykrywać trzeba ściereczką aby nie obeschło. Usmażone faworki wykładać na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 22:09 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Faworki Ćwierczakiewiczowej

Składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżka mleka
- 25 ml araku
- 8 żółtek
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 40 g masła
- 500-750 g smalcu
- cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z masłem, arakiem, mlekiem cukrem i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętamy, żeby ciasto było porządnie „zbite”. Na koniec dodajemy dobrze roztrzepane jaja i dalej jeszcze ciasto męczymy. Na koniec oddzielamy z kuli ciasta równe porcje, które cienko wałkujemy i kroimy na wąskie prostokąty. Na środku każdego robimy podłużne nacięcie i przewlekamy przez nie jeden koniec faworka. Rozgrzewamy smalec i gdy jest gorący wrzucamy do niego porcje faworków. Pilnujemy, żeby ogień nie był zbyt duży i nie wrzucamy za dużo faworków naraz. Obracamy je w trakcie smażenia na drugą stronę. Usmażone faworki wyjmujemy widelcem lub łyżka cedzakową i odkładamy na półmisek. Od razu posypujemy cukrem pudrem.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 22:11 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Faworki Macieja Kuronia

Składniki:
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 3–4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 500 g smalcu
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy śmietanę, żółtka, spirytus i ciasto wyrabiamy. Żeby ciasto było dobre należy je wyrabiać dość intensywnie, dlatego ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy około 1 godziny, po to by „nabrało powietrza”. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy je na części i cieniuteńko wałkujemy – im cieniej tym lepiej. Staramy się na stolnicę nie podsypywać mąki. Kroimy na paski szerokości kilku centymetrów i długości kilkunastu centymetrów. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec faworka. W garnku rozgrzewamy ok. 500 g smalcu. Sprawdzamy, czy jest dobrze rozgrzany w ten sposób, że wrzucamy do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynął na powierzchnię, to można się zabrać do smażenia faworków. Faworki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo i w trakcie smażenia obracamy je na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmujemy je na duże sito albo bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 04 Lut 2009, 22:14 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5889
Miejscowość: Warszawa
Pączki Macieja Kuronia


Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 8 jajek
- 25 ml spirytusu
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- 60 g drożdży
- szczypta soli
- 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
- ok. 750 g smalcu do smażenia

Sposób przyrządzania:

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki. Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykrywamy czystą serwetą i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość. Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy i posypujemy drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową. Możemy stosować różne nadzienia. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest oczywiście konfitura z róży, ale możemy też użyć marmoladki owocowej, dowolnej konfitury, powideł śliwkowych, bitej śmietany, czy masy budyniowej do napoleonek. Możemy przygotować nadzienie z konfitury różanej (delikatnie podgrzanej), wymieszanej z mielonymi migdałami lub marcepanem.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 01:26 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Och Zibi! :P
Wieeelkie dzięki!

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 02:57 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
to juz jutro??? :shock: :shock: :shock:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 12:41 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
dzieki!!!
Haniu,nie 19.02- tak Ala napisala,bo przeciez w kwietniu dopiero Wielkanoc.
Ale mozecie mi znalezc jakas instrukcje jak dokladnie sie wycina?U mnie ciezko z wyobraznia przestrzenna :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 13:52 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
ufff....
sie zaskoczyłam, że niby dziś :o :shock:

dobrze że to dopiero 19stego :mrgreen:

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 14:42 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 16 Cze 2007, 20:38
Posty: 407
Miejscowość: Szczecin
ja tez myślałam,że dziś :mrgreen:
ale jeszcze trochę czasu...

_________________
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 15:05 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
kasiapiw napisał(a):
Ale mozecie mi znalezc jakas instrukcje jak dokladnie sie wycina?U mnie ciezko z wyobraznia przestrzenna :oops:

Kasiu, może ten instruktaż Ci pomoże:
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 75608.html
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... polka.html

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 16:08 
Offline
domownik zasiedziały
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Sie 2007, 09:26
Posty: 635
Miejscowość: Kraków
jola napisał(a):
chylę tez czoła przed robieniem na oko. To dla mnie prawie jak nadprzyrodzone zdolności:)))
ja cierpię na brak wyczucia kulinarnego. Zaszaleję z inwencją - i juz zakalec gotowy


Jola z ust mi wyjelas :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja dodam dwa orzeszki nad stan, bo ......... mysle, ze bedzie lepsze takie bardziej orzeszkowe ......... i nawet w muffinsach mam mega zakalec :oops: :oops: :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 16:14 
Offline
domownik zasiedziały
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Sie 2007, 09:26
Posty: 635
Miejscowość: Kraków
Nie wiem, czy sie z tym przepisem nie powiele - takie faworki robi nasza forumowa (Jola i Kasia-b wiedza o kim pisze) MARZEK: :mrgreen:

Miałam okazje probowac nie tak dawno i faworki by Marzek sa bosssskie Zreszta wszystkie ciasta Marzkowe sa przepyszne :mrgreen:
Marzku mam nadzieje, ze sie nie pogniewasza za to rozslawienie :mrgreen:

Składniki (robiłam z podwójnej ilości, wyszło baaardzo dużo)
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu (ja dodałam spirytusu)
smalec lub olej (smażyłam na oleju Kujawskim)
cukier puder

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 17:31 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Malgorzato-dziekuje,juz zaczelam kumac:))))
A juz nie wiem jaki przepis wybrac :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Lut 2009, 22:29 
Offline
naczelny amerykanista

Dołączenie: 20 Cze 2007, 23:40
Posty: 1450
No to ja dołożę swoje faworki DIETETYCZNE.
Tanie, łatwe, (za bardzo) nietuczące.

kostka tłuszczu (masło)
3 szklanki mąki
1 serek homogenizowany tłusty

do posypania: cukier puder z wanilią

Tłuszcz posiekać z mąką, dodać serek, zagnieść, włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
Wałkować cienko, wykrajać faworki,upiec (nie usmażyć!) w piekarniku na złoty kolor.
Posypać obficie cukrem pudrem z wanilią.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 07 Lut 2009, 13:35 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
kasiapiw napisał(a):
Ale mozecie mi znalezc jakas instrukcje jak dokladnie sie wycina?U mnie ciezko z wyobraznia przestrzenna :oops:

ja nie wycinam, tylko odrywam z ciasta kawałki jednakowej wielkości w rękach wałkuję kulkę, rozpłaszczam ją w placuszek i nadziewam. szybciej idzie, bo nie zostają okrawki z wycinania ;-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 08 Lut 2009, 00:26 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Moje faworki:


Załączniki:
faworki-37654.jpg
faworki-37654.jpg [ 12.26 KiB | Obejrzany 17056 razy ]
faworki..-37658.jpg
faworki..-37658.jpg [ 17.24 KiB | Obejrzany 17042 razy ]

_________________
szczęśliwa mama szóstki
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.