duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 22 Wrz 2018, 23:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 20:46 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
One mają taki profil w środku, który u mnie po pewnym czasie wyrabia się z kwadratowego na okrągły i mieszadło nie obraca się. Trzeba wymienić. Może to przypadłość tylko mojej maszyny.Przepis podam Ci jutro. Obowiązki wzywają.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 14:21 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Chleb
5 łyżek maki pszennej 550
0,5 szklanki wody (plus 1-2 łyżki)
1-2 łyżki zakwasu żytniego

składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do przefermentowania na 12-16godzin w temperaturze ok. 21. St. C

Rano do maszyny

dodać do przefermentowanego zaczynu:
400g maki pszennej 550
50g maki żytniej
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli

proporcje można podwoić i ustawiam program do chleba na zakwasie.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 17:08 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
bardzo dziękuję Yenna :D
jeszcze jedno pytanie - jaka to jest mniej więcej objętość, 50 g mąki żytniej? nie mam wagi...:oops:

zakwas juz się robi, chyba jutro będzie gotów. podzielę się wrażeniami :-)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 18:00 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
a skąd bierzecie ten zakwas, albo bardzo bym poprosiła o przepis, bo ja choc weteranka chlebowa, to jednak z zakwasem jeszxcze nie debiutowałam.

Chleb
5 łyżek maki pszennej 550
0,5 szklanki wody (plus 1-2 łyżki)
1-2 łyżki zakwasu żytniego

chodzi mi o ten zytni


Juka, fajnie, że i Ty pieczesz, zobaczysz to wciąga ;)

Yenno, w mojej maszynie, która ma juz chyba z 10 lat jeszcze nigdy nie wymieniałam mieszadła, ma sie dobrze... może powinnaś zareklamować ???
Przecież mieszadła nie są z plastiku (???) !!!

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 18:26 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Juko, tak ok. 3-4 łyżki
Haniutko zakwas:Najlepiej dostać od kogoś kto piecze chleb.
albo
ale tego nie próbowałam:
bierzemy pól szkl mąki żytniej i pół szkl wody o temp. ok 40 stopni, mieszamy na rzadką papkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 dni (aż będzie go dwa razy więcej), dosypujemy taką samą objętość mąki i dolewamy wody jak poprzednio, mieszamy i odstawiamy, powtarzamy tym razem po 1 dniu. Po 4- 5 dniach zakwas powinien być gotowy. Będzie pęcherzykowaty i będzie miał kwaśny zapach.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Sty 2008, 18:28 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
Dzięki serdeczne,:)
musze sama spróbować zrobić , bo tu w okolicy żadni znajomi nie pieką chlebka...

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Sty 2008, 17:44 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
udało się ! udało się !
zmodyfikowałam odrobinę przepis Yenny, dodałam troszke więcej zakwasu i ziarenka do środka , ale wyszło :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Sty 2008, 19:14 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ja też nie trzymam się go ściśle, to tak orientacyjnie.
Taki własny chlebek to wielka frajda. Cieszę się Juko.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Sty 2008, 19:38 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
no, no, gratulacje, muszę tez w końcu ten z zakwasem zrobić...

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 17:02 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
się pochwalę: robiłam już chleb biały pszenny, razowiec na miodzie, graham z różnymi dodatkami i wiejski pszenno - zytni. sama wymyślam receptury, opierając się na przepisie Yenny :D . jestem zachwycona tym wynalazkiem :lol:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 17:22 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Czasem do słodkich kremów np. nutelli piekę pszenny chleb z dodatkiem kaszy manny. Wrzucę przepis wieczorem- chyba, że masz w instrukcji.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 17:24 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
nie mam, poproszę :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 17:28 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
a ciasto drożdżowe piekłas??? taka bułke słodką? a może bułke ciabatkę w smaku??? jesli nie odszukam przepisy i wrzucę...

acha i czy pamiętacie, że w tym urządzeniu mozna robic marmelade...

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Sty 2008, 17:35 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
ciasto drożdżowe wyrobiłam w maszynie i upiekłam w piecu, bo potrzebowałam większej ilości. a na ciabattę też proszę przepis - bardzo lubię :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Wrz 2008, 13:29 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Właśnie dostałam od sąsiadki automat do pieczenia chleba :mrgreen: ,tylko że...nie wiem, jak użyć :oops:
Może ktoś z Was używa Melissy Bakery? Jak to to obsłużyć (bo wygląda mi nieco skomplikowanie :roll:)? I przepisy- pliissssssss :mrgreen: , koniecznie z użyciem drożdży instant- bo tylko takowe posiadam :mrgreen:

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Wrz 2008, 14:12 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
wpisz nazwe i model automatu do googla, powinny ci jakies instrukcje obslugi wyskoczyć

jaki to model?

_________________
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Wrz 2008, 14:51 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
No właśnie wrzuciłam i nic :570: Tylko jest napisane Melissa Bakery i nic więcej...Pokombinuję, może oś wyjdzie :roll: :mrgreen:

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Wrz 2008, 19:27 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Chleb codzienny z automatu

1 1/2 łyżki oleju
1 szkl maślanki
8 łyżek ciepłej wody
1 1/2 szkl mąki pszennej
1 1/2 szkl mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki drożdży suchych
3 łyżki zakwasu - może być bez.
Wrzucić do automatu, nastawić program podstawowy.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Wrz 2008, 11:59 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Yenno, kochana jesteś!!! :588: :grin:
Pędzę do sklepu po maślankę ( ze słownikiem :mrgreen: ), oby ten chleb wyszedł, bo dotychczas udało mi się tylko z automatu ciasto na pizzę :oops: :572:
Dziękuję!

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Paź 2008, 12:53 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Atteno - i jak wyszło?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Paź 2008, 15:24 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
"...A ja dziś jestem przeszczęśliwa- wyszedł mi prawdziwy, pachnący chleb!!!
Moja rodzinka nieco nieufnie podeszła do mojej kolejnej próby pieczenia chleba ( po moich rozpaczliwych próbach serwowania im zbitej , glinowatej,dziwnej masy zapowiadanej jako "chleb"to zrozumiałe :oops: :mrgreen: )- ale po uważnym przyjrzeniu się konsystencji, postanowili nadal nieufnie spróbować i... chleb znikł!
:grin: :grin: :grin:
Yenna- dziękuję za przepis- zaraz nastawiam kolejny na rano! :564:
I proszę o więcej przepisów,prooooszę! :grin:"

Przekopiowałam ze "strony radości" :grin: :grin: :grin:Yenno!

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Ostatnio edytowany przez attena, 06 Paź 2008, 15:25, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Paź 2008, 09:43 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ciesze sie. Jak tylko coś nowego wyprubuje dam znac


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Paź 2008, 10:28 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Dziewczyny, jakie macie te automaty?
Może w końcu sobie kupię :) Tylko na co zwrócić uwagę? No i tanio musi być, więc bez bajerów będę kupować.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Paź 2008, 11:34 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Kasiu, ja mam clatronika z bajerami. Jednak masz rację bo bajery używane są u mnie rzadko.
Dla mnie istotna była wielkość wypiekanego chleba i możliwość samodzielnego programowania czasu np. zagniatania.
Znajomi kupili teraz prostszy mulineks i są zadowoleni.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Paź 2008, 12:00 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
ooo,Yenna jestes!!!Pozdrawiam goraco,brakowalo mi Cie tutaj!! :-)



ja mam taki ekonomiczny nazywa sie Alice ( ma 12 programow,robi marmelade,dzwoni jak skonczy i w polowie mieszania rowniez w razie jakby ktos chcial cos dosypac,mozna go nastawic do max 12 godzin ) :mrgreen:

jest ok


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Paź 2008, 13:07 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
A jaka to jest duża wielkość chleba? Jakiego rozmiaru powinnam szukać?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Paź 2008, 13:41 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 22 Cze 2007, 00:41
Posty: 1856
moja jest na dwa rozmiay 750gr i 1kg chleba(mniejszy to 645 gr maki,wiekszy to 880gr),ale pamietaj,ze chleb pieczony w automacie bedzie mial forme jak naczynie w srodku,tzn.,chleb bedzie krotki ,ale wysoki,my go kroimy na pol pionowo i pozniej juz normalnie :mrgreen: :roll:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Paź 2008, 17:23 
Offline
domownik zasiedziały

Dołączenie: 13 Sty 2008, 21:59
Posty: 669
Miejscowość: Kraków
Haniu, ja o zakwas proszę w następnej piekarnii albo idę do sklepu ze zdrową żywnością...

_________________
Anna 92 Konstanty 94 Ludwik 96 Maksymilian 99 Franciszek 2001 Maria 2005


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 27 Sty 2009, 11:03 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
Jak idzie Wam pieczenie chleba? Trochę stary ten wątek.
Ja po pierwszych próbach, gdy wyszła mi twarda klucha, na długo porzuciłam zapędy do pieczenia własnego chleba. Automatu, jak dotąd nie dorobiłam się, więc pozostaje pieczenie w piekarniku. Spróbowałam najpierw z chlebkiem drożdżowym. Pierwszy wypiek był bardzo nieekonomiczny, bo zniknął w jeden dzień ;-) (3 chlebki). Zaczęłam piec coraz częściej i w końcu dzieci nie chciały juz chleba kupowanego, jedynie własny. Korcił mnie jednak ten chleb na zakwasie. Czytałam wszędzie, że jak spróbuje ktoś chleba na zakwasie, już nie będzie chciał chleba na drożdżach. Znalazłam przepis na szybsze zrobienie zakwasu. Do tych proporcji, które podała Yenna, trzeba dodać łyżeczkę jogurtu i odstawić na noc np. na kaloryfer. Zakwas był gotowy już następnego dnia, choć za pierwszym trzeba dodać odrobinę drożdży. No i od prawie 2 miesięcy 3 razy w tygodniu piekę pszenno - żytni chleb na zakwasie (po 3 keksówki) Rzeczywiście, drożdżowy chleb już tak nie smakuje. Piekę drożdżowy jedynie wtedy, gdy muszę mieć szybko chleb, a ten na zakwasie nie zdąży wyrosnąć.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 27 Sty 2009, 12:39 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Ja tez mam maszyne do pieczenia chleba!!!
Blagam ktoras z posiadaczek polskiej wersji by mi skserowala czy zeskanowala polskie przepisy!!!!Moge to zrobic z angielskimi przepisami,sa tam na rozne chleby i ciasta.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.