duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 19 Sty 2018, 23:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostWysłany: 27 Sty 2009, 13:56 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 31 Sty 2008, 14:17
Posty: 301
Miejscowość: .....
http://www.mieszanki.pl/instrukcje/optimum.pdf

Kasiu, tu jest plik pdf z jakiegoś automatu do chleba. na końcu sa zestawienia ilosciowe na konkretne rodzaje chleba. Może sie przyda.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 27 Sty 2009, 14:17 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:03
Posty: 1253
Jadwigo-dziekuje.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 01 Mar 2009, 20:15 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
jedliśmy dzis na śniadanie wyśmienite bułeczki mleczne http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Bule ... zenne.html

z tej strony robiłam tez kajzerki, pycha :P


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 19 Lip 2009, 19:12 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
tradycyjny orawski chleb ziemniaczany:

3kg dobrej pszennej mąki
około pół litra ugotowanych zmielonych ziemniaków
1 surowy, utarty ziemniak
10 dkg drożdży
1 łyżka cukru
sól, ciepła woda lub ciepły jogurt naturalny, ew. zioła typu czarnuszka, kminek


do mąki dodać ziemniaki, sól, cukier, drożdże rozrobic z płynem, poczekac aż zaczną "bąbelkować", dalej wyrabiać ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż zwykłe drożdżowe. odstawić na 10-12 g. w ciepłe miejsce, wyrobić ponownie, ułożyć w blaszkach keksówkach i piec w średnio nagrzanym piecu.
z tej ilości wychodzi ok. 5 chlebów


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 05 Maj 2010, 21:49 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
doskonałe bułeczki na niedzielne sniadanie:


2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową).
Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.
Wstawić na noc na dolną półkę lodówki.
Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 -10 minut, do zrumienienia.


oczywiście bardziej wielodzietni mnożą proporcje przez 2 i pieką na dwóch blaszkach :D


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
PostWysłany: 18 Sie 2010, 16:34 
Offline
domownik

Dołączenie: 11 Sie 2010, 15:43
Posty: 23
Chleb bułgarski

Składniki:

* 500 g mąki (dodatkowo ok. 2 szklanki w zapasie do podsypywania)
* 20 g świeżych drożdży
* 2 jajka i 1 żółtko do posmarowania
* 70 g masła
* 250 ml letniego mleka
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 1,5 łyżki oliwy
* 1,5 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* sezam

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10 min. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyrobić. Powinno odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto ostrożnie na blat, pokroić na 16 części (najpierw na 4 części, a potem każdą z nich znów na 4). Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, posmarować rozpuszczonym masłem, odłożyć na bok. Rozwałkować kolejny kawałek i przykryć nim ten posmarowany masłem. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. Zwinąć w roladę. Każdą roladę pokroić na trójkąty. Ułożyć w okrągłej, tłuszczonej tortownicy. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Odstawić na 0,5 godziny w cieple miejsce, aby ciasto podrosło. Piec pod przykryciem w temp. 200st. ok.20 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 min.


Załączniki:
chlebek.jpg
chlebek.jpg [ 74.89 KiB | Obejrzany 3788 razy ]
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.