duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 23 Wrz 2018, 22:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: GRZYBY
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 10:21 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
a gdzie mamy grzyby w naszej książce kucharskiej???....
właśnie dostałam torbę kurek :mrgreen: - jakieś pomysły?


Ostatnio edytowany przez juka, 03 Wrz 2008, 20:59, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: grzyby
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 10:32 
Offline
od zawsze z Argentyną!!!
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2007, 13:53
Posty: 3928
Miejscowość: BIAŁYSTOK
juka napisał(a):
właśnie dostałam torbę kurek :mrgreen: - jakieś pomysły?


Podam Ci mój adres to możesz podesłać... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
życie...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 14:59 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
zupa z kurek!
jak dopytam to wkleje.chyba ze ktoś zna przepis.
albo kurki w zalewie octowej-mmmmmmmm pycha.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 15:51 
Offline
zadomowiony

Dołączenie: 16 Cze 2007, 21:19
Posty: 399
Miejscowość: Poznań
kurki blanszujesz w osolonym wrzątku na pólmiękko
potem ostudzone pakujesz na patelnię, gdzie już skwierczy tłuszczyk
dodajesz cebulkę, podduszasz, dosmaczasz

inna wersja:
podduszone kurki zalewasz śmietanką, dusisz, dosmaczasz,zjadasz :grin:

_________________
Wczoraj - to historia...jutro - tajemnica...dziś - to dar losu...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki marynowane trochę inaczej

Składniki:
- 2 kg niedużych kurek
- 10 małych szalotek
- 500 ml octu 2%
- 500 ml octu 6%
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 5 goździków
- 35-40 g soli
- ew. spora szczypta chili lub 2 papryczki

Sposób przyrządzania:

Kurki starannie oczyszczamy z piasku, przycinamy nóżki i płuczemy, pamiętając, że nie ma gorszej niespodzianki po poczęstowaniu gości naszymi grzybkami, niż piasek trzeszczący pomiędzy zębami. Grzyby osączamy i dusimy przez 1,5 godziny we własnym sosie pod przykryciem, na małym ogniu, bardzo często mieszając. Podczas duszenia dodajemy drobno posiekane szalotki i sól. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i zalewamy kurki słabszym octem. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia kurki przekładamy do słoików. W garnku przygotowujemy pozostałą marynatę: wlewamy silniejszy ocet, dorzucamy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Po ostudzeniu, zalewamy grzyby marynatą. Szczelnie zamykamy. Podaję Państwu przepis na kurki, ale w ten sam sposób możemy przygotować dowolne inne leśne grzyby. Musimy jednak pamiętać, że tylko grzybów przygotowanym na tzw.: mocnym, spirytusowym occie nie musimy pasteryzować. Jeśli chcemy przygotować marynatę na occie winnym, to wówczas słoiki z grzybami pasteryzujemy przez 20 minut w garnku z wrzącą wodą.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:05 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki z ziemniakami

Składniki:
- 300 g kurek
- 800 g ziemniaków
- 150 g tartego żółtego sera
- 250 ml śmietany
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki (bez obierania) gotujemy w posolonej wodzie na pół twardo. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, ew. większe grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy razem na małym ogniu, często mieszając grzyby, żeby się nie przypaliły. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy łyżką masła i układamy w nim kolejne warstwy: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kurki i tarty żółty ser. Dla aromatu każdą warstwę posypujemy mielonym pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Śmietanę mieszamy z solą, ubijamy z jajkiem i gałką muszkatołową. Zalewamy przygotowane do zapiekania grzyby, a na końcu posypujemy ostatnią warstwa żółtego sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180ºC przykrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Na 7-8 minut przed zakończeniem zapiekania folię lub pokrywkę zdejmujemy. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki w sosie serowym

Składniki:
- 800 g świeżych kurek
- 150 g wędzonki lub wędzonego boczku
- 150 g tartego, żółtego sera
- 200 ml śmietany 30 %
- 1-2 cebule
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 30 ml oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy najpierw wędzonkę, a gdy się wytopi cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia, wtedy dorzucamy grzyby i ciągle mieszając smażymy razem przez 7-8 minut. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. W małym rondelku topimy masło, dorzucamy do niego ser, dolewamy lekko ubitą śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos zrobi się gęsty. Wtedy dolewamy go do kurek i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:08 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Prawdziwki smażone na maśle
(lub inne grzyby zjadliwe)


Składniki:
- 700 g prawdziwków
- 200 ml śmietany
- 1 cebula
- 100 g masła
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżka mąki, natka pietruszki lub koperek

Sposób przyrządzania:
Borowiki płuczemy w wodzie, odcedzamy, a następnie dokładnie czyścimy, odrzucamy te grzyby, które są robaczywe, usuwamy piach, odcinamy końcówki korzonków, zdejmujemy przyklejoną ściółkę i liście. Potem grzyby kroimy. Tu podobnie, jak przy każdej innej potrawie, szkoły są dwie. Można je poszatkować bardzo drobno, a można pokroić na większe kawałki, nawet pozostawiając mniejsze egzemplarze w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, najlepiej cały czas mieszać potrawę, gdyż prawdziwe, leśne grzyby lubią przywrzeć do patelni. Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dolewamy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Mieszamy i podajemy. Możemy posypać grzyby na talerzu posiekaną, zieloną pietruszką lub koperkiem. Jeżeli chcemy naprawdę zaimponować naszym gościom, to potrawę tę przygotowujemy z samych kapeluszy prawdziwków.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:09 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kotlety grzybowe

Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
- 4 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 100 g bułki tartej
- 100 ml oleju, masła lub innego tłuszczu
- sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:
Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody przez ok. jedną godzinę. Grzyby odcedzamy, drobno siekamy, dodajemy jak do kotletów, wymoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju na złoty kolor, 2 żółtka oraz na koniec pianę ubitą na sztywno z 2 białek. Wszystkie składniki starannie i delikatnie mieszamy. Formujemy z masy kotlety, obtaczamy je w rozbełtanych białkach i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej smakują ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:10 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Ragout z grzybów

Składniki:
- 1,5 kg świeżych grzybów
- 250 g grzybów suszonych (umytych, namoczonych i podgotowanych)
- 2 cebule
- 250 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- pół łyżki mąki
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Na patelni roztapiamy masło i dusimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby świeże, a następnie podgotowane i odcedzone grzyby suszone. Dusimy razem około 30 minut. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i dolewamy do grzybów. Doprawiamy grzyby solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5–10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podajemy w miseczkach, z pieczywem.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 03 Wrz 2008, 21:27, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:12 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Grzyby zapiekane

Składniki:
- 500 g młodych borowików (mogą być również inne grzyby, np..; pieczarki)
- 200 ml kwaśnej śmietany 22%
- 80 g tartego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- 100 g masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Grzyby płuczemy, obieramy. Ponieważ zaznaczyłem, że jest to zapiekanka z młodych, małych grzybów, to oddzielamy kapelusiki i pozostawiamy je w całości. Ogonki kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy ponad połowę masła i dusimy grzyby wraz z cebulą pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, a na koniec doprawiając solą i pieprzem. Następnie przekładamy grzyby do żaroodpornego naczynia. Śmietanę mieszamy z mąką i zalewamy nią grzyby. Posypujemy wierzch potrawy tartym serem (najlepiej ostrym w smaku), tartą bułką, a na wierzch kładziemy wiórki masła. Naczynie wstawiamy na około 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika, żeby bułeczka na wierzchu się zarumieniła, a ser roztopił.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:13 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Zrazy grzybowe

Składniki:
- 200 g suszonych grzybów
- 600–700 g ziemniaków
- 1 cebula
- 70 ml kwaśnej śmietany
- 400 ml mleka
- pół łyżeczki mąki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Grzyby moczymy w mleku przez 12 godzin. Następnie odciskamy je z mleka i gotujemy w niewielkiej ilości wody (woda powinna grzyby przykrywać), aż do miękkości. Grzyby odcedzamy, z tym że pozostawiamy wywar. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki lub w kostkę. W rondlu układamy na przemian: ziemniaki, grzyby i cebulę. Posypujemy wszystko pieprzem i solą, dodajemy masło i kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając trochę wywaru a grzybów.. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalewamy potrawę śmietaną wymieszaną z mąką i podajemy np. z zielona sałatą.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Gulasz z pieczarek lub innych prawdziwków

Składniki:
- 500 g pieczarek
- 150 g wędzonki
- 250 ml śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- 1 łyżka mąki
- 30-40 ml oleju
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w kostkę. Dymkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw wędzonkę, smażymy, aż się wytopi, dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy 2-3 minuty (cebula powinna się zeszklić). Wtedy dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko razem pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, a gdy sos się zagotuje, doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:16 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Łazanki z grzybami

Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- 2–3 cebule
- natka pietruszki
- 100 g masła
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Z jaj, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Grzyby dusimy razem z cebulą do miękkości, odparowujemy, przyprawiamy i mieszamy z łazankami. Przed zapiekaniem w piekarniku zalewamy potrawę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:21 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Grzyby marynowane

Składniki:

- 1,5 kg grzybów,
- 1 łyżka soli,
- 1 litr wody do obgotowania grzybów i 1 cebula

ZALEWA :
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyzeczki soli,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskie,
- kilka liści laurowych,
- ceula pokrojona w krązki.


Wykonanie:
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.

Cebula nie jest składnikiem koniecznym, nie każdy lubi.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:26 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Grzyby marynowane na sposób podlaski


Składniki:
- Małe, nieuszkodzone, świeże grzyby leśne ok. 2-2,5 kg,
- 6 słoików typu twist o poj. 0,35 l

Wykonanie:
Marynata:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
- 4 szklanki wody,
- pół łyżeczki soli

Do każdego słoika wrzucić: jeden ząbek czosnku, po 3 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 1 listku laurowym

Wykonanie:

1. Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć.
2. Oczyszczone grzyby wrzucić na osolony wrzątek i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia (Uwaga: kipią!) przez 10-15 min.
3. Grzyby odcedzić, przelać świeżą gorącą wodą.
4. W każdy słoik wrzucić przyprawy i napełnić gorącymi jeszcze grzybami do 2/3 wysokości naczynia.
5. Zalać gotującą się marynatą do pełna.
6. Każdy słoik dobrze zamknąć i postawić do góry dnem.
7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Potem przewrócić i wynieść w ciemne i chłodne miejsce.
8. Można pasteryzować we wrzątku ca' 20 minut

Co do pasteryzacji, my zawsze pasteryzujemy

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:31 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Zupa z kurek

Składniki:
- 1/4 kg kurek (może być więcej oczywiście),
- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- zielona pietruszka,
- 1 łyżka masła ,
- kawałek mięsa na zupę: np. żeberka wieprzowe (ale nie jest to konieczne),
- 2 litrowy garnek z dobrą wodą,
- sól, pieprz, liście bobkowe,
- opcjonalnie: śmietana i kawałeczek cytryny,
- listek szałwi.

Przyrządzenie
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i czekamy, aż całość się zagotuje porządnie.
2) W tym czasie kurki czyścimy z piasku. Krótko, ale dokładnie płuczemy. Niestety, niemal zawsze zostaje odrobina piasku, żeby nie wiem jak dokładnie to robić. Większe grzyby kroimy na drobniejsze części.
3) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dusimy cebulę na szklisto. Dorzucamy kurki. Całość dusimy ok. 20 min.
4) Obraną i pokrojoną włoszczyznę wrzucamy do garnka, w którym obgotowało się mięso. Dodajemy listek bobkowy, 2-3 ziarenka pieprzu. Po chwili dorzucamy uduszone kurki.
5) Ziemniaki pokrojone na drobne kawałki dodajemy na końcu. Gotujemy do chwili, gdy będą miękkie (ok. 10 min).
6) Oczywiście próbujemy - może trzeba dodać nieco soli.

Serwowanie
Każdemu na talerz. Dużo zielonej pietruszki na wierzch. Osoby, które lubią tę zupę ze śmietaną, dorzucają ją teraz. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny. Na koniec koniecznie świeżo zmielony pieprz.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:33 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Zupa z kurek jeszcze raz

Składniki:
- 1/2 kg kurek
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- wywar z mięska dowolnego -około 1,5 l
- 20 dag wędzonki
- 2 łyzki masła
- 5 dużych ziemniaków (nie rozpadających się)
- 2 łyżki przecieru pomidorowago
- śmietana (albo jogurt w wersji light)
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, odrobina pieprzu

Sposób przyrządzania:
Kurki umyć, pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Wędzonkę pokroć drobniutko, podsmażyć. Cebule obrać, pokroić drobno i dodać do wędzonki, smażyć. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostke i gotować w wywarze wraz z przyprawami (nie dogotować). Do ziemniaków włozyć smażone kurki i cebulę wraz z wędzonką. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać do zupy. Zabielić śmietanka i posypać natka pietruszki.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:36 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki w śmietanie z koperkiem

SKŁADNIKI:

- 1 kg kurek
- 1 duża cebula
- 1/4 kostki masła
- 1 opakowanie (200 ml) gęstej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz


Sposób przyrządzenia:
Kurki starannie otrzepać z piasku, szybko opłukać na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże kapelusze pokroić na kilka części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić na małym ogniu cebulę, włożyć grzyby i smażyć od czasu do czasu, mieszając, aż wyparuje z nich woda (10-15 minut). Dodać koperek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wlać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę - zdjąć z ognia, gdy powstanie gęsty sos.
Podawać od razu - jako samodzielne danie albo z młodymi kartoflami do smażonego fileta z kurczaka czy pieczeni cielęcej.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:38 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki duszone

Składniki:

- 1 kg kurek,
- 1 cebula,
- 100 g masła,
- 125 ml rosołu lub wody,
- 125 ml śmietany,
- 2 łyżki koperku drobno pokrojonego
- sól,
- pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić. Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać rosół lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos. Kurki podawać gorące z kartoflami puree.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 03 Wrz 2008, 21:39, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Wrz 2008, 21:42 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5803
Miejscowość: Warszawa
Kurki smażone

Składniki:
- 50 dag kurek
- 3-4 łyżki masła
- ewentualnie 1 duża cebula
- ewentualnie 1 łyżka koperku

Ssposób przygotowania:
Kurki możemy usmażyć z cebulą lub bez. Większe kroimy w kawałki. Na maśle szklimy pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie na mocno rozgrzane (ale nie brązowe) masło wrzucamy grzyby i, mieszając od czasu do czasu, smażymy 8 - 10 minut. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy na grzance z ciemnego chleba z masłem, posypane koperkiem.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 06:58 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
o nie ....
obśliniłam klawiaturę :P
idę w niedzielę do pobliskich lasów , albo na pobliski"rynek grzybowy " do "baby z lasu"
;-) :mrgreen:


Ostatnio edytowany przez kasia72, 04 Wrz 2008, 21:43, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 07:27 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
o matko...ale płodni z was ludzie - pod każdym względem :mrgreen:
dziękować, dziękować ! :grin: :grin: :grin:
zrobiłam duszone z cebulką, mniam, i dwa sloiczki w marynacie podlaskiej, a na dziś zostało troszkę na moją ulubioną jajecznicę z kurkami.

kiedys jadłam TARTę Z KURKAMI, polecam:
* 25 dag mąki,
* jajko,
* 10 dag masła,
* 1-2 łyżki zimnej wody,
* sól
Na nadzienie:
* 50 dag kurek,
* 2 jajka,
* 250 ml śmietany 12-proc.,
* 2-3 ząbki czosnku,
* cebula,
* 2 łyżki masła,
* 3-4 łyżki parmezanu,
* natka pietruszki,
* koperek,
* gałka muszkatołowa,
* sól,
* pieprz

Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekać z masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 min. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, przykryć i dusić 10 min. Dodać posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 12 min (200 st.). Na placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z jajkami, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej. Grzyby zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 min (200 st.). Posypać zieleniną.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Wrz 2008, 09:09 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Kwi 2008, 22:39
Posty: 2729
Ależ wy jesteście okropni...
Cisnienie mi podnosicie tymi wpisami... UWIELBIAM GRZYBY! A najbardziej zbierać. Jeść też oczywiście! I to w każdej postaci.
A tu niestety... :567: :567: :567:

_________________
szczęśliwa mama szóstki


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 10 Cze 2009, 21:25 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Mrożone grzyby - różne(z własnego zbioru :D )
Przed zamrożeniem - obgotowuję.Raz kilka minut - zlewam wodę, drugi raz ok. 10 min. Odcedzam, zamrażam.
Po rozmrożeniu przelewam wrzątkiem na sitku, zostawiam na 2-3 godziny na tym sitku, żeby obeschły.Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam dwie cebule pokrojone w kostce, po 2-3 minutach grzyby(ok, pół kilograma).Smażę mieszając 10 min., dodaję do smaku wegetę i czarny pieprz, trzy łyżki tartej bułki.Podsmażam jeszcze 10 min.
Smakują jak świeże!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 17 Cze 2009, 14:58 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
pochwalę się, że u nas już są kurki - zrobiłam z nimi tartę, rozkosz normalnie :P


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 31 Sie 2009, 15:34 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Uwierzycie,ze tu nie ma lasow-tylko takie karlowate, a taaakie grzyby rosna? :mrgreen:
Od wczoraj przede wszystkim susze prawdziwki, zebralismy chyba ze 100!
A potem- do gulaszu, bigosiku, grzybowej...pycha!


Załączniki:
zuza.jpg
zuza.jpg [ 48.38 KiB | Obejrzany 11435 razy ]

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/
Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 09 Sie 2010, 13:07 
Offline
Domownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Cze 2007, 23:05
Posty: 2054
Isiu, wystarczy tak krótko gotować przed mrożeniem i potem po rozmrożeniu tak krótko smażyć? Są miękkie?

Wysyp grzybowy jest teraz! Ginę w grzybach :)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 09 Sie 2010, 22:40 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Wystarczy - jak widać - żyjemy po takim przetwarzaniu!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: GRZYBY
PostWysłany: 09 Sie 2010, 22:46 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Kanie smażone
Wielkie kapelusze macerujemy jak schabowe - jajko, tarta bułka, sól, pieprz i smażymy kilka minut z każdej strony.
ps
Od muchomora podobnego kształtem kanie różnią się tym, że w nóżce mają dziurę - nóżka w środku pusta.Smaczny grzyb, ale polecam tylko wprawionym grzybiarzom!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.