duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 10 Gru 2018, 02:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:36 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa kalafiorowa


Składniki:
-kalafior,
-warzywa (marchew, seler, pietruszka),
-2 kostki rosołu z drobiu,
-1 łyżka masła,
-2 łyżeczki mąki,
-1szklanka śmietany (o najniższej zawartości tłuszczu),
-sól,
-zielona natka pietruszki.


Wykonanie:
Ugotować wywar z włoszczyzny, przecedzić. Oddzielnie ugotować kalafior. Pół kalafiora wraz z ugotowaną włoszczyzną przetrzeć przez sito lub durszlak. Do tak przygotowanego wywaru włożyć cząstki pozostałego kalafiora, kostki rosołowe, dodać masło. Zupę zagęścić mąką, przyprawić śmietaną, posypać zieleniną.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 04 Sie 2008, 18:43, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:38 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa pieczarkowa - 4 porcje

Składniki:
-200 g pieczarek,
-100 g cebuli,
-1 szklanka mleka,
-50 g makaronu,
-20 g oleju (2 łyżki),
-litr odwaru z warzyw lub rosołu z kostek bulionowych,
-natka pietruszki.

Wykonanie:
Umyte i pokrojone pieczarki wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę usmażyć na oleju na rumiany kolor. Wrzucić do rosołu i podgotować 15 – 20 minut, następnie włożyć makaron i gotować aż zmięknie. Do gotującej się zupy dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach posypać natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
116 kcal, 3,2 g białka, 6 g tłuszczu, 12 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:39 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa krem z zielonego groszku

Składniki na 3 porcje:
- 500 g groszku mrożonego lub 2 puszki konserwowego,
- 250 g cielęciny lub piersi z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por,
- kawałeczek selera,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Z mięsa i warzyw ugotuj wywar, przecedź. Mrożony groszek ugotuj w małej ilości osolonej wody. Odcedź. Zostaw garstkę groszku, resztę zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do wywaru. Mąkę wymieszaj z paroma łyżkami zimnej wody, wlej do zupy, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj odłożony groszek i ewentualnie posiekaną zieleninę (natka lub koperek). Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wartość energetyczna bez dodatków:
50 kcal, 4,2 g białka, 0,9 g tłuszczu, 8 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:41 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa rybna na szybko

Składniki:
- 250-300 g filetów z dorsza, halibuta lub mintaja (świeżych lub mrożonych),
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 średnia marchewka,
- 2 fodygi selera naciowego,
- 1 średnia cebula,
- 1,5 l wywaru z kurczaka lub z dwóch kostek bulionowych,
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu,
- sól, pieprz do smaku.


Wykonanie:
Obrane warzywa pokrój w kostkę, posiekaj cebulę. Rybę pokrój na dwucentymetrowe kawałki (jeżeli używasz zamrożonej - najpierw rozmroź). Do gorącego wywaru dodaj warzywa, gotuj ok. 10 minut. Następnie włóż rybę i selera, pokrojonego na plasterki. Posól, popieprz. Zupę gotuj pod przykryciem, aż ryba będzie miękka (ok. 10 minut). Wlej mleko i zagotuj. Podaj np. z krakersami bez soli lub z białym pieczywem.

Wartość energetyczna 1 porcji:
190 kcal, 15 g białka, 6 g tłuszczu, 24 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:43 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa botwinka - 4 porcje

Składniki:
- 200 g cielęciny lub piersi z kurczaka,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 2 pęczki botwinki,
- 5 ziemniaków (około 500 g),
- koperek,
- chuda śmietana (około szklanki),
- 1 litr wody,
- sól, pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki koncentratu buraczanego lub sok z cytryny.

Wykonanie:
Z mięsa i warzyw ugotuj wywar, przecedź. Oczyszczoną i opłukaną botwinę drobno pokrój, włóż do wywaru. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj w oddzielnym garnku lub w zupie - w zależności od upodobań. Wlej koncentrat buraczany lub sok z cytryny. Dopraw śmietaną, posyp posiekanym koperkiem. Podawaj np. z połówką jajka ugotowanego na twardo.

Wartość energetyczna (1 porcji 200 g):
134 kcal, 9,6 g białka, 7,6 g tłuszczów, 7,4 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 04 Sie 2008, 18:43, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:45 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Krupnik z kaszy jaglanej - 6 porcji


Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka lub cielęciny bez kości,
- 200 g marchwi (1 średnia),
- 150 g kaszy jaglanej (ok. 2/3 szklanki),
- 2 litry bulionu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- 200 g pieczarek (ok. 12 małych),
- 1 łyżeczka masła (25 gr).

Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotuj razem z marchwią w dwóch litrach wody do miękkości, a następnie wyjmij je z wywaru. Kaszę opłucz, zalej bulionem z kurczaka, gotuj ok. 30 minut. Pieczarki umyj, poszatkuj w plasterki i uduś na maśle. Dodaj je do kaszy i gotuj przez 5 minut. Marchew pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem, mięso pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.

Wartość energetyczna 1 porcji:
180 kcal, 14 g białka, 4,5 g tłuszczów, 31,5 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:47 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa koperkowa

Składniki:
- 2 duże pęczki koperku (15 dag),
- duża marchew (15 dag),
- średnia pietruszka (5 dag),
- kawałek selera (5 dag),
- cebula (5 dag),
- 3 średnie ziemniaki (30 dag),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (1 dag),
- 6 płaskich łyżeczek mąki (2 dag),
- pół szklanki mleka 2%,
- 6 szklanek wody (1,3 l),
- sól,
- listek laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie.

Sposób wykonania:
Do wrzącej wody wrzucić starte lub pokrojone warzywa oraz ziemniaki. Dodać oliwę, przyprawy i gotować ok. 10 min. Następnie dodać pokrojony koperek i jeszcze chwilę gotować. Podprawić zawiesiną z mąki i mleka. Przed podaniem posypać koperkiem.

Wartość odżywcza jednej porcji:
140 kcal, 3 g białka, 3 g tłuszczu, 24 g weglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa ryżowa

Składniki na 3 porcje:
- 1 pierś z kurczaka lub 200 g cielęciny,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por,
- 1 mały seler,
- 4 - 5 łyżek ryżu,
- sól, pieprz,
- posiekana natka z pietruszki lub koperku.


Sposób wykonania:
Mięso zalać 1,5 l wody, dodać warzywa i ugotować rosół. Przecedzić. Do wywaru dodać ryż, gotować ok. 20 minut. Warzywa z rosołu pokroić w paski lub kostkę, dodać do zupy. Posolić i popieprzyć do smaku. Wsypać posiekaną zieleninę. Zupę należy podawać po ugotowaniu, gdy ryż gęstnieje.

Uwaga: Do zupy można dodać pokrojone mięso, na którym gotowało się rosół. Powstanie potrawa jednogarkowa.

Wartość odżywcza 100 g (bez mięsa):
49 kcal, 1,8 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11,9 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:51 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Zupa z kurczaka

Składniki:
- 1 łyżka stołowa margaryny,
- 1 duża posiekana cebula,
- 1 zgnieciony ząbek czosnku,
- 1 łyżka stołowa mąki,
- 3,5 szklanki bulionu z piersi kurczaka,
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w grubą kostkę,
- 1 szklanka ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka,
- pół szklanki pietruszki lub świeżej bazylii (jak kto lubi),
- pół szklanki startego żółtego sera (odtłuszczonego typu light),
- sól do smaku.


Wykonanie:
Połączyć w rondlu margarynę, cebulę i czosnek. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i leciutko zbrązowieje. Mieszając, dodać mąkę, aby pokryła cebulę. Stopniowo dodawać bulion, zwiększając ogień, i zagotować. Dodać pokrojony ziemniak i przez ok. 15-20 min gotować na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać kurczaka, przykryć i gotować 1-2 minuty, aż kurczak będzie gorący. Mieszając, dodać bazylię lub pietruszkę. Przelać do miseczek. Podawać z serem.

Wartość odżywcza potrawy:
237 kcal, 19 g białka, 3 g tłuszczu, 19 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:53 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Uwaga generalna do zup.

Kostka rosołowa to ostateczność stosujmy wywary naturalne z warzyw , cielęciny i kurczaka
i pamiętajmy bez kości.



Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:56 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Indyk pieczony z pomarańczą


Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety z indyka (steki),
- 1 pomarańcza,
- 1-2 cebulki typu dymka,
- 2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte przez praskę),
- posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżka stołowa),
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego niskosłodzonego,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.


Wykonanie:
Pomarańczę obierz, grubo pokrój. Podobnie dymkę. Połącz razem w misce, dodaj czosnek, natkę z pietruszki, dżem, olej, sól i pieprz. Wymieszaj. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułóż mięso na którym rozprowadź potowę marynaty pomarańczowej. Przykryj kawałkiem folii.

Aby indyk nie stwardniał, do piekarnika wstaw oddzielne naczynie, do którego wlej szklankę wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż mięso się zrumieni (ok. 15 min). Odwróć kotlety na drugą stronę i posmaruj pozostatą marynatą. Piecz do miękkości (ok. 10 min). Podawaj np. z surówką z cykorii.

Uwaga: Połączenie w/w składników wydaje się szokujące, ale naprawdę dają niepowtarzalny smak i czynią potrawę bardzo smaczną.

Wartość energetyczna 1 porcji:
208 kcal, 26 g białka, 6 g tłuszczu, 14 g węglowodanów.

Tylko dla niskocukrzycowców


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 18:59 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Potrawa z cielęciny 'po włosku'


Składniki:
- 250 g makaronu nitki,
- 350 g cielęciny,
- 1 średnia cebula,
- 250 g pieczarek,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę,
- szklanka wywaru z warzyw lub cielęciny,
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku,
- 4-5 łyżek startego odchudzonego żółtego sera,
- oregano,
- sól, pieprz.


Wykonanie:
Cielęcinę pokrój na cienkie paski. Mąkę, sól, pieprz i oregano wymieszaj w misce.
Włóż cielęcinę, obtocz w mące. Następnie wyjmij mięso, otrząsając je z nadmiaru mąki. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 oleju. Smaż cielęcinę, cały czas mieszając, do przyrumienienia (ok. 7 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Rozgrzej na patelni pozostały tłuszcz. Dodaj grubo pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista. Teraz dołóż pokrojone w plasterki pieczarki i duś ok. 3 - 4 minut. Wlej wywar z kostki bulionowej i dodaj mrożony groszek. Doprowadź do wrzenia. Na warzywa połóż usmażoną cielęcinę. Duś mieszając ok. 2 - 3 minut. Po wyłożeniu na talerz posyp żółtym, tartym serem.

Podawaj z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

Wartość energetyczna 1 porcji:
490 kcal, 30 g białka, 15 g tłuszczu, 56 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:00 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Udka z kurczaka z natkę pietruszki - 2 porcje

Składniki:
- 2 udka z kurczaka po 150 g,
- 1 łyżka stotowa przyprawy typu "Vegeta", "Warzywko" lub "Jarzynka",
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:
Udka z kurczaka natrzeć przyprawą, posypać potową natki i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 180-200 st. C. Folię lub rękaw aluminiowy posmarować olejem, wlać ok. pół szklanki wody, ułożyć udka i ciasno zawinąć folię. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie rozwinąć folię, aby zrumienić skórkę. Udka posypać drugą połową natki i podawać np. z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z czerwonej kapusty.

Wartość odżywcza 1 porcji:
240 kcal, 25,2 g białka, 15,3 g tłuszczu, 0 węglowodanów.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:03 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Pierogi z mąki gryczanej

Składniki:
- 20 dag mąki gryczanej,
- 20 dag mąki pszennej,
- 30 dag chudego sera twarogowego,
- 1 jajko,
- 4 dag margaryny lub oleju roślinnego,
- ok. 100 ml wody,
- sól.


Wykonanie:
Przesiej mąkę gryczaną i dodaj odrobinę soli, zrób w środku "dołek" i wlej około pół szklanki gorącej wody, dodaj tłuszcz, wymieszaj. Dosyp mąkę pszenną, dodaj trochę zimnej wody (do uzyskania gęstego ciasta); z całości zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i wykrój małe placki (np. szklanką). Placki napełnij odrobiną nadzienia serowego, dokładnie zlep, włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj około pięć minut.

Nadzienie: ser twarogowy rozetrzyj z jajkiem i dodaj odrobinę soli do smaku.

Wartość energetyczna (100 g pierogów):
235 kcal, 13 g białka, 6 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Kasza gryczana zapiekana z kiełbasą

Składniki:
- 25 dag kaszy gryczanej (1 szklanka kaszy gryczanej to ok. 20 dag),
- 10 dag kiełbasy (zamiast kiełbasy może być pieczone mięso) drobiowej,
- 20 dag cebuli,
- 1 czubata łyżka margaryny,
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Kaszę ugotuj na sypko, kiełbasę lub mięso pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj i lekko zrumień na tłuszczu. Wymieszaj wszystko z kaszą, dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą; żaroodporny półmisek (lub prodiż) wysmaruj tłuszczem, włóź do niego kaszę z kiełbasą i zapiecz w piekarniku. Podawaj na gorąco np. z sosem pomidorowym, z kwaszonym ogórkiem lub z surówką ze słodkiej kapusty; wspaniałym dodatkiem może być też sałata, pomidory lub mizeria z ogórków.

Wartość energetyczna (100 g potrawy):
250-255 kcal, 8,5 g białka, 11 g tłuszczów, 33 g węglowodanów.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:09 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Bliny z mąki gryczanej

Składniki:
- 350 g mąki gryczanej (ok. 2,5 szklanki),
- ok. 350 ml mleka chudego,
- 3 jajka,
- 30 g drożdży,
- 1 łyżka margaryny,
- olej lub oliwa do smarowania patelni.


Wykonanie:
Drożdże rozrób w 1 szklance ciepłego mleka, wsyp 200 g mąki, zarób i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wsyp pozostaią część mąki i dodaj tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodaj żółtka, łyżkę stopionej margaryny i trochę soli, a na koniec pianę ubitą z białek. Ciasto dokładnie wymieszaj i pozostaw w cieple do ponownego wyrośnięcia. Patelnię teflonową rozgrzej, posmaruj olejem. Ciasto nakładaj porcjami, smaż z obu stron jak naleśniki. Bliny można podawać z wędzonym łososiem , chudym serem twarogowym doprawionym wg uznania, itp.

Wartość energetyczna 100 g blinów bez dodatków:
206 kcal, 9 g białka, 7 g tłuszczów, 29 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:10 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Skrzydełka z grila lub piekarnika

Składniki:
- 10-15 skrzydełek,
- 70 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oleju,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3-4 goździki,
- sól, pieprz,
- ewentualnie dowolna przyprawa do grila.

Wykonanie:
Zmieszaj wszystkie podane powyżej składniki. Do powstałej marynaty włóż skrzydełka na minimum 2 godziny. Następnie osącz je z marynaty. Opiekaj na grilu po 10 minut z obu stron smarując pędzelkiem z pozostałą ilością marynaty.

Wartość energetyczna 100 g (2 skrzydelka):
190 kcal, 16,4 g białka, 14 g tłuszczów, 2 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Gulasz wołowy lub cielęcy lub z piersi kurczaka

Składniki na 2-3 osoby:
- 1/2 kg mięsa pokrojonego w grubszą kostkę,
- 1 cebula (ok. 10 dag),
- olej/oliwa do smażenia (5-6 łyżek stołowych),
- 2-3 suszone grzybki, namoczone w wodzie i pokrojone w paski (w przypadku mięsa wołowego)
- lub słodka papryka w proszku (ok. 1 łyżeczki) i 1 pomidor obrany ze skórki (w przypadku mięsa cielęcego i kurczaka),
- sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, olej rozgrzać na patelni. Mięso zrumienić na tłuszczu i najlepiej przy pomocy łyżki cedzakowej, przełożyć do osobnego naczynia. Następnie podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Do gulaszu z mięsa wołowego dodać grzyby i wlać ok. 3/4 szklanki wody, w której się moczyły. Do gulaszu z cielęciny dodać pokrojony pomidor i przyprawić sproszkowaną papryką. Dusić do miękkości ok. 30-50 minut. Pod koniec duszenia mięso przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z kopytkami.

Wartość odżywcza jednej porcji:
105 kcal, 9,8 g białka, 14,3 g tłuszczu, 5,1 g weglowodanów.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:16 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Kopytka

Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 175 g mąki (ok. 3/4 szklanki),
- 1 jajko,
- sól.

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, zemleć w maszynce lub przetrzeć przez specjalne sito. Ostudzić. Dodać mąkę i jajko. Wszystkie składniki szybko połączyć, wyrobić ciasto. Z ciasta formować (na stolnicy posypanej mąką) wałeczki, które należy pokroić ostrym nożem na kawałki w kształcie rombów. Zagotować wodę (ok. 2 litrów) z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać partiami kopytka. Gotować ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Kopytka można podawać zaraz po ugotowaniu - mają wtedy najmniej kalorii.

Wartość odżywcza jednej porcji:
180 kcal, 4,7 g białka, 3,3 g tłuszczu, 35 g weglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:18 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Ryba po grecku
Składniki:
- 4 kostki dorsza lub mintaja,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 2 łyżki margaryny,oliwy lub oleju,
- sól, pieprz.

Sposób wykonania:
Rybę ugotować w wodzie osolonej do smaku (ok. 15 minut). Ostrożnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w drobne paski. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć warzywa, dodać 3 - 4 łyżki wody i dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 10 - 15 minut). Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Jarzyny wyłożyć na rybę. Podawać na ciepło lub zimno.

Wartość energetyczna 100 g:
120 kcal, 8,5 g białka, 9 g tłuszczu, 3,1 g węglowodanów.


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:19 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Ryba pieczona z cytryną - 4 porcje

Składniki:
- 4 filety z ryby (600 g),
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej pietruszki,
- 2 łyżki roztopionej margaryny,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/8 łyżeczki słodkiej zmielonej papryki,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- sól.

Wykonanie:
Dokładnie umyć filety pod zimną wodą, wysuszyć papierowymi ręcznikami i odłożyć. W małej miseczce połączyć roztopioną margarynę i sok z cytryny. W płaskim naczyniu połączyć mąkę, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Zanurzać filety w margarynie z sokiem i obtaczać w mące. Przełożyć filety na folię do pieczenia i skropić pozostałą margaryną. Posypać filety papryką. Piec w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut lub do momentu, aż ryba stanie się złotobrązowa i łatwo daje się rozdzielać widelcem. Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami pietruszki.

Wartość odżywcza jednej porcji:
92 kcal, 16 g białka, 2 g tłuszczu, 3 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:20 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Wieprzowina w glazurze jabłkowej - 4 porcje

Składniki:
- 1/2 kg polędwicy wieprzowej,
- 1/4 szklanki soku jabłkowego,
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- małe jabłko (wypestkowane i pokrojone na cząstki).

Wykonanie:
Usunąć widoczny tłuszcz z mięsa. Umieścić mięso w naczyniu do pieczenia, zmieszać sok jabłkowy, sos Worcestershire i pokrojone jabłko. Polać mięso częścią przygotowanego sosu i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 70 minut. Kontynuować pieczenie polewając mięso sosem przez kolejne 30 minut, aż wytworzy się glazura.

Wartość odżywcza 1 porcji:
194 kcal, 17,5 g białka, 11,2 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Pizza

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki,
- 100 g margaryny,
- 5 g drożdży,
- 2 jajka,
- sól i cukier do smaku.

Pozostałe produkty:
- 300 g szynki lub innej chudej wędliny,
- 300 g pieczarek,
- 300 g ogórków kwaszonych,
- 100 g cebuli,
- 100 g margaryny,
- 200 g sera żółtego odchudzonego (gouda),
- 200 g pomidorów,
- pieprz, sól.

Wykonanie:
Ze składników przeznaczony na ciasto upiec placek drożdżowy. Wyrośnięte ciasto podpiec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 – 15 minut. Wędlinę, ogórki, pomidory, pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę i przysmażyć na margarynie. Nałożyć tak przygotowane produkty na podpieczony placek. Na samym końcu przygotowaną pizzę posypać utartym serem. Zapiekać w pierniku około 10 – 15 minut.

Wartość energetyczna:
Jedna porcja o wadze 130 g zawiera 2 WW.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:24 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Knedle ze śliwkami

Składniki:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 3 jajka,
- 100 g margaryny,
- wypestkowane śliwki przekrojone na połówki.

Wykonanie:
Z drożdży, łyżki mąki i pół szklanki wody zrobić rozczyn. Niech rośnie w ciepłym miejscu. Mąkę połączyć z rozczynem z drożdży, roztrzepanymi jajkami i wyrobić na gładką masę. Dodać połowę stopionego masła i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do podrośnięcia. Rozwałkować ciasto na centymetr grubości, wyciąć krążki, na każdym położyć połówkę śliwki i zamykać dokładnie knedle, nadając im kształt kulek. Gotować w dużej ilości wody. Po wyjęciu każdy knedel przekłuć, aby wypuścić nadmiar pary. Polać masłem, posypać cynamonem lub makiem uprzednio podduszonym z odrobiną wody.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sie 2008, 19:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Knedle truskawkowe

Składniki:
- 350 g mąki,
- łyżka margaryny,
- 1 jajko,
- 500 g truskawek,
- 40 g margaryny polania,
- 20 g tartej bułki,
- sól,
- słodzik do smaku.

Wykonanie:
Z mąki, wody, jaja, 20 g margaryny (z dodatkiem soli) wyrobić ciasto, jak na pierogi. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek, wykrawać szklaną placuszki, do środka wkładać truskawki, zlepiać brzegi i formować kulki. Ugotowane knedle osączyć, wyłożyć na półmisku. Podawać – jak kto woli – ze zrumienioną na tłuszczu bułką tartą lub posypane słodzikiem i polane odchudzoną śmietaną .


Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Sie 2008, 19:02 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Sty 2008, 22:17
Posty: 1882
będę tu często zaglądać, dzięki Zibi :mrgreen:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Sie 2008, 07:44 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:05
Posty: 1603
Miejscowość: Szczecin
ale fajne przepisy - indyk w pomarańczach to chyba będzie hit ,
nigdy nie jadam mięs "na słodko"(z owocami) ,ale teraz mi się jakoś zapotrzebowanie smakowe poprzestawiało - zaraz pójdę zakupić składniki i poszaleję w kuchni - mniam.... :roll:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Sie 2008, 16:59 
Offline
Donna vulcana
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Mar 2008, 19:27
Posty: 2000
Miejscowość: þórshöfn
Super przepisy, tylko czy koś mi może podać , jak przeliczyć drożdże na drożdże instant? :roll:

_________________
http://naszaislandia.blogspot.com/


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Sie 2008, 20:29 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Przepisy tutaj zwarte pochodzą z kuchni diabetyków. Nie oznacza to, że są one dietetyczne i będą pasowały do Twojej diety! Zanim zjesz - pomyśl!!!

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Sie 2008, 20:32 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 5881
Miejscowość: Warszawa
Panga w ziołowej panierce


Składniki:

- 10 dag sera żółtego o niskiej zawartości tłuszczu
- 4 filety z pangi
- 4 łyżki bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki koperku
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, do smaku

zioła mogą być suszone bądź świeże wg uznania bądź możliwości

1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ser utrzeć na tarce, odstawić.
2. Filety ułożyć na teflonowej blasze do pieczenia. W misce wymieszać tartą bułkę, ser, sok z cytryny, olej, koperek i pietruszkę i pieprz.
3. Serową mieszaninę nałożyć na rybę i lekko docisnąć palcami. Piec 10-12 minut, aż ryba będzie upieczona, zachowując jędrność.

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.