duża rodzina
http://wielodzietni.net/

WIELKANOC
http://wielodzietni.net/viewtopic.php?f=29&t=1147
Strona 1 z 1

Autor:  jola [ 07 Mar 2008, 18:49 ]
Temat postu:  WIELKANOC

trochę jest chyba porozrzucanych przepisów, na pewno jest żur w zupach,
ale mazurków chyba nie ma. Bardzo proszę o wielkanocne dania

Autor:  ZIBI [ 08 Mar 2008, 16:22 ]
Temat postu: 

Wszystko mamy i to w dużych ilościach


MAZURKI I BABY ostro w dół


Tu znajdziecie ŻUR trochę w dół


Tu są PIECZENIE


Tu zaplątał się BIGOS

Mniam, mniam aby czasu i chęci starczyło. :lol:

Autor:  Yenna [ 08 Mar 2008, 16:59 ]
Temat postu: 

Z Wielkanocnych potraw robię jeszcze obowiązkowo pasztety i jajka na możliwie wiele sposobów - bo to jajeczne święta.
Jutro wrzucę przepisy na pasztety.

Autor:  kasiapiw [ 08 Mar 2008, 19:11 ]
Temat postu: 

JAJKA faszerowane:
Składniki • 7 jajek • pęczek szczypiorku • bułka tarta • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. 6 jajek ugotować na twardo, dobrze ostudzić następnie ostrym nożem przekroić wzdłuż w skorupkach (robić to ostrożnie żeby nie uszkodzić za bardzo skorupek). Następnie delikatnie wyjąć ze skorupek białko i żółtko, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. 2. Pół szklanki bułki tartej namoczonej w wodzie, dodać do jajek.Następnie dodać pokrojony szczypior, surowe jajko oraz przyprawy. Dokladnie wymieszać. 3. Przygotowaną masę nakladamy do skorupek tak, aby nie wystawała poza skorupkę. Następnie posypać bułką tartą i smażyć na złoty kolor.Dobrze jest dodać do masy łyżkę masła. 4. Możemy je podawać na śniadanie (na ciepło i na zimno) wielkanocne.
PASCHA owocowa
50 dag tłustego twarogu
- 25 dag konfitur z moreli, malin lub truskawek
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru

- 4 żółtka
- jajo
- szklanka gęstej śmietany



Ser dwukrotnie zmielić, do drugiego mielenia dodać konfiturę, po czym wszystko wymieszać i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, potem całe jajo, a następnie po łyżce masy serowo-owocowej i śmietany. Masę wyłożyć do formy wyścielonej czystą ściereczką, owinąć, obciążyć deseczką, odstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek i przybrać owocami.
Mazurek bakaliowy
- 6 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag daktyli
- 25 dag migdałów
- wanilia
- sok z połowy cytryny
- 4 dag mielonych biszkoptów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- polewa czekoladowa lub biała
- migdały
- skórka pomarańczowa



Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, dodać pokrojone daktyle, zmielone migdały, sok z cytryny, wanilię oraz zmielone biszkopty. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku średni nagrzanym , po wystudzeniu udekorować polewą, migdałami i skórką z pomarańczy.

Schab pieczony:
Schab z owocami Drukuj E-mail

1 kg schabu lub szynki wieprzowej
½ kg mrożonych śliwek
gruby plaster wędzonego boczku
3 łyżki oleju
1 szklanka gorącego bulionu
sól
pieprz
zioła

Mięso rozbić na płat, natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do śliwek w miejsce pestki, ułożyć na mięsie. Zrolować, obwiązać nitką, podlać olejem i bulionem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st. Dodać resztę śliwek, piec kolejne 20 minut.
I cos pysznego,tzw.DOMEK
Składniki:

3/4 kostki masła
4 żółtka
kilka kropli olejku migdałowego
4 łyżki kakao
3 paczki herbatników
0,70 dag twarogu
wiśnie drylowane
Sposób przyrządzenia:

Masło, żółtka i cukier utrzeć, dodać olejek, twaróg, ująć 1/3 porcji i do niej wsypać kakao, rozmieszać, rozłożyć folię aluminiową, a na nią połowę masy białej, na niej rozłożyć umoczone w mleku herbatniki, 3 sztuki w szerokości, a 5 w długości, na herbatniki wylewamy połowę masy kakaowej tak, aby każde ciastko miało na sobie dobrze rozsmarowany krem, na ten krem, na środkowy herbatnik rozłożyć wiśnie wzdłuż, złapać folię od dołu i złożyć w trójkąt, przechowywać w lodówce, mocno schłodzić
I ostatnie:
Kaczka w miodzie
Składniki:

1 kaczka
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu,
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:

Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 220 st. C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po podzieleniu na porcje oprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.

Mozna wiec wybrac.

Autor:  kasiapiw [ 10 Mar 2008, 23:41 ]
Temat postu: 

czekam na te przepisy na pasztety:)))

Autor:  Yenna [ 13 Mar 2008, 09:19 ]
Temat postu: 

Pasztet w cieście

30 dkg wieprzowiny
30dkg cielęciny lub m. drobiowego
50 dkg wątróbki
20 dkg boczku1 marchewka, kawałek selera, cebulka
1 szkl bulionu
3 jajka
1 szkl. śmietany
czerstwa bułka
duży kisliszek czerwonego wina
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, garść kaparów
masło do posmarowania formy
jajko do smarowania ciasta.

Ciasto
40dkg mąki zagnieść z 1 kostką margaryny, 1 żółtkiem, solą, gałaką muszkatołową i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany. Schłodzić 30 min w lodówce.

Mięso zrumienić na patelni podlać bulionem i dusić. Jak trochę zmięknie dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości podlewając połową wina. Posolić.
Wątróbkę zrumienić na maśłe, podlać winem, poddusić, pokroić w kawałki, posolić.
Bułkę pokruszyć i namoczyć w śmietanie.
Mięso, warzywa i połowę wątróbki zemleć, dodać śmietanę z bułką, jajka, przyprawy, sos spod duszenia mięsa i wyrobić na gładką masę.
Ciasto rozwałkować i wylepi podłóżną foremkę tak aby 2 cm ciasta wystawały ponad brzeg foremki.
Połowę mięsa wyłożyć do formy, wyłożyć krojoną wątróbkę i kapary, resztę masy.Brzeg ciasta zagiąć na masę, posmarować jajkiem i nałożyć wierzch ciasta- taką pokrywkę. Wyciąć w niej 2 otwory po obu stronach blaszki, posmarować jajkiem. Z resztek ciasta zrobić dekorację - listki, kwiatki, ułożyć na posmarowanym cieście i jeszcze raz pociągnąć jajkiem.
W otwory włożyć ruloniki z folii aluminiowej, piec 40 min w 180 st. C

Autor:  zuska_ [ 14 Mar 2008, 00:33 ]
Temat postu: 

przepraszam nie mogłam sie powstrzymać prze wklejeniem tego

Image

Autor:  michał [ 14 Mar 2008, 08:25 ]
Temat postu: 

Przesada. Wygląda trochę jak smietnik, który czasem zbiera sie u mnie w okienku. Potem dzielimy: dla kóz osobno, pies osobno, kompost do innego wiadra...

Autor:  oktawa [ 14 Mar 2008, 09:36 ]
Temat postu: 

Halo, halo Image - mam do Was wszystkich prośbę! :)
Podzielcie sie ze mną swoim doświadczeniem, a mianowicie - jak rozplanowujecie sobie, na konkretne dni przed świętami, poszczególną robotę w kuchni. Wiadomo,ze nie wszystko można długo trzymać, ale trudno wszystko sobie zostawić na Wielką Sobotę. Zwierzcie się proszę Oktawce np. w piątek piekę to i to i przetrzymuję tu i tu...

Z góry dziękuję Image
z poważaniem
Oktawa :D [/i]

Autor:  Kasia_b [ 14 Mar 2008, 10:46 ]
Temat postu: 

No... ja to piekę i gotuję w czwartek i potem już nic :) Jeszcze tylko w sobotę rano robię tak szybko sałatkę na niedzielne wspólne śniadanie z rodzicami. Wiem, że mam łatwiej, bo mama szykuje żurek na śniadanie, ale gdyby nie szykowała i tak skończyłabym robotę w czwartek.
...Ale takie jest doświadczenie mojej rodziny :) Dla nas to są święte dni, już od WCz wieczorem :)

Autor:  mio [ 23 Mar 2008, 23:27 ]
Temat postu: 

na swiateczny obiad upieklam Yennowa Kaczke na Miodzie ( z wlasnej inwencji dodatkowo faszerowana orzechami, suszonymi morelami i sliwkami)
po prostu M I O D Z I O !!!

oraz

Babe Wielkanocna Zibiego
(dzieciaki wolaly niz obowiazujaca co roku drozdzowa)

dziekuje za przepisy
:grin: :grin: :grin:

Autor:  Anka [ 24 Mar 2008, 21:52 ]
Temat postu: 

Ja zawsze planowałam doskonale, pierwszy dzień świąt - mama (w zasadzie babcia, bo Ona przygotowywała większość potraw), drugi dzień - teściowa;)

W tym roku groziło nam przygotowywanie czegoś, bo niestety babci już nie ma, ale mama postanowiła wszystko zrobić sama, nawet chcieliśmy coś się włączyć, ale ona się uparła i wyszło jej znakomicie:). W Wielkanoc byli jeszcze u moich rodziców teściowie, bo niestety tesciowa nadal w szpitalu i wyszła tylko na przepustkę. W drugi dzień świat u szwagra i potem u moich rodziców. Planować więc musieliśmy tylko przejazdy;)

Autor:  mio [ 24 Mar 2008, 22:01 ]
Temat postu: 

zazdroszcze...

Autor:  kasiapiw [ 24 Mar 2008, 22:14 ]
Temat postu: 

tez zazdroszcze,mam ochote na kolejne swieta Bozego Narodzenia i Wielkanocne pojechac do rodziny,mam dosc troche.

Autor:  Anka [ 24 Mar 2008, 22:31 ]
Temat postu: 

Tak mają rozpieszczone jedynaczki;)

Autor:  oktawa [ 25 Mar 2008, 13:33 ]
Temat postu: 

ja też dziękuję za przepisy i porady :smile: Image

Autor:  ZIBI [ 28 Mar 2009, 17:07 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

Już czas pomyśleć.
Image

Autor:  ZIBI [ 25 Mar 2010, 10:55 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

Jak co roku już czas pomyśleć.
Image

Autor:  Isia [ 12 Kwi 2011, 13:02 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

Smażony chrzan

4 szklanki tartego na grubej tarce chrzanu
Kawałki pieczonej karkówki, szynki, boczku pieczonego, białej kiełbasy
Kilka ugotowanych jajek na twardo (ósemki)
trzy jajka surowe

Chrzan smażymy na smalcu(oleju), dolewamy trochę wody.Gdy jest miękki dodajemy pozostałe składniki - delikatnie mieszamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.Serwujemy na ciepło.

Autor:  Isia [ 14 Kwi 2011, 21:31 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

Jajka (najlepiej ciemne) obmyć i ugotować razem z łuskami z cebuli (im więcej łusek tym lepiej). Ugotowane jajka- jeszcze ciepłe- potłuc łyżeczką aby popękały i ułożyć je w słoiku albo kamiennym garnku.
Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły.

Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.

Autor:  ZIBI [ 01 Kwi 2015, 08:27 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

Witam

Temat podbijam :D

Autor:  ZIBI [ 11 Mar 2016, 11:16 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

I znowu mamy WIELKANOC Image

Autor:  ZIBI [ 20 Mar 2018, 12:41 ]
Temat postu:  Re: WIELKANOC

WIELKANOC 2018 już czas się przygotować i duchowo i kuchennie.
Image

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/